Actualitate Ce-o zîs?

Maxime și cugetări despre politică (culese de Ileana Pisuc de la Văsîi Poștașu din Vadu Izei  și alți “înțelepți” ad-hoc)

image_printPrinteaza
Ileana Pisuc

Maxime și cugetări despre politică 
(culese de la Văsîi Poștașu din Vadu Izei  și alți “înțelepți” ad-hoc)

Despre falsa izbîndă

Marii bocotani o împărțît lumea. Nu ni-o dat și nu ni-o luot nime pîn luptă.

Bocotanii  lumnii o bătut parii pă mejdă. Românii mereu unde ierau mînați la luptă ca proștii, cîntînd ,,Deșteaptă-te române’’.

Despre derutarea inamicului

Atîta am fost de ocupați cu tocurile șî cu poșetile Ilenii Udrea, că nici n-am băgat de samă pînă ne-o dispărut pădurile!

Din ciclul: ,,nici tu nici eu’’

Poporu român îi ca răstignitu din partea stîngă:  hulește, nu să mîntuiește, da batăr trăie greu!

Despre ipocrizie

Tăt să lua Ponta de Mercăloaie, că în sus, că în jos, uită că, cam tăt ce primnim ni să dă pă caiet. Cînd a închide Mercăloaie caietu, ni-om suge unghiile!

Tăți așteptăm di la guvern să ne dăie șî să ne facă. Da’ ieu n-am auzît șî nici n-am văzut ca trîntorii să facă mniere!

Tăți se roagă să le crească pensiile șî salariile. Eu, unu, zîc că nu-i musai să ne tăt dăie, mai bine ar si să nu ne tăt ieie!

Despre echitate

Așă-i guvernu aiesta ca șî on păcurar ,,deștept’’. El mînîncă tătă vara carne șî brînză șî nouă ne arată toamna ptelea ce-o rămas di la urs.

Așă o împărțît guvernu cu poporu, ca șî țîganu cînd o mîncat mazîre cu zamă cu puradelu. Iel ș-o luat găvanu, șî la prunc i-o dat coada lingurii.

Niciodată lupu nu să satură de oi șî hulpea de găini!

Despre alegeri

Amu cătăm oamini curați. Numa că la noi dacă să întină unu, în loc să să spele sîngur, să freacă de alțî să să corățască.

Di ce nu găsîm conducători buni?  La (rahat) trag numai muștile nu albinele ce fac mniere.

Despre mazilirea lui Ponta

Așă o plecat Ponta di la guvernare ca șî cela ce și-o înscenat moartea. După ce o promis cîte o promis, o trăbuit să dispară ca să poată zîce mai tîrziu.

-Ieu v-aș si dată ce v-am promis, da’ aieștia nu m-o lăsat!

Ca atunci cînd schimbi păcurarul la jumătatea anului șî la Răscol nu-ți iese brînza!

-Videți, dacă rămîneam pînă la capăt, amu unde ierați?

Despre strigătul în deșert

Așă ne trebe dacă strigăm în gloată, în neștiință de cauză: ,,Vrednic este’’, la cel ce nu-i vrednic.

Despre vînzători

Că sunt mulți Toma pîntre noi, aiasta n-ar si cel mai mare rău. De  Iuzi să ne temem !

 

Culese de  Ileana  Pisuc  
Foto: Peter Lengyel

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Poporul cugeta la maxim!
    Poporul cugeta la maxim si adevaruri graieste iar doamna Ileana Pisuc, cu mare haz le-a mentionat in scrierile dansei! Daca cei care ne conduc ar apleca un pic mai mult urechea la zicerile poporului, multe lucruri bune s-ar intampla in „biata” noastra tarisoara, in care facem „haz de necaz” si cu atat ramanem! Romanu-i sugubat, „biciuieste” prin cuvinte pe mai marii zilei, le deschide ochii dar degeaba, acestia raman muti, orbi si surzi la „jelaniile” lor, se fac ca nu stiu nimic din „greul” poporului, in schimb, ei isi umplu „jeburile” si le creste „burdihanul” mai ditamai, ca si cum ar manca zilnic drojdie! Noi strigam, ei nu aud, noi le aratam ei nu vad, noi le spunem si ei fac pe mutu, niste neaveniti la „carma” tarii, mincinosi, stiu sa promita, dar uita repede de saracul roman caruia atat i-a mai ramas, sa graiasca si sa spere ca odata si odata, baronii isi vor gata de umplut jeburile si isi vor intoarce privirea si spre ei!
    Felicitari doamnei Pisuc pentru modul sugubat, de cum a zugravit tabloul realitatii din Romania si nu a uitat dulcele grai morosan care, prin simplitatea sa, dar totodata aspra, scoate la lumina „gandirea filozofica” a omului simplu din popor care „adevar graieste”!

oferta-wise