Actualitate Cultură

PEN România: scrisoare de protest

image_printPrinteaza

PEN România: scrisoare de protest adresată Ambasadorului Ucrainei la București față de intervențiile în forță ale autorităților de la Cernăuți împotriva Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și al conducerii acestuia

*

Serviciile speciale SBU au descins la Centrul Cultural Român din Cernăuţi; poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a fost reținut de aceste forțe polițienești și supus unor tratamente absolut inacceptabile.

 

PEN România: scrisoare către Ambasadorul Ucrainei

Excelenței-Sale, Domnului Ambasador Oleksandr Bankov

Excelența Voastră,

PEN România își exprimă speranța că relațiile dintre Ucraina și România se vor dovedi pe termen lung la fel de constructive și cordiale pe cît sînt cele pe care Centrul nostru le întreținem cu PEN Ucraina.

PEN România și-a exprima public admirația și susținerea pentru confrații noștri ucrainieni, aflați în prima linie a luptei dramatice pe care țara Domniei-Voastre o duce pentru suveranitate, democrație și integrare europeană.

De asemenea, PEN România susține apelul internațional lansat, cu ocazia debutului Campionatului Mondial de Fotbal de la Moscova, în favoarea lui Oleg Sențov, cunoscutul regizor ucrainian condamnat în mod abuziv la 20 de ani de colonie penitenciară pe teritoriul Federației Ruse. Considerăm că eliberarea d-lui Sențov, și a celor mai bine de șaptezeci de deținuți politici ucrainiei de pe teritoriul Federației Ruse, trebuie să reprezinte o prioritate pentru acțiunea diplomatică europeană și internațională.

Date fiind cele de mai sus, veți înțelege amplitudinea șocului moral pe care l-am resimțit la vestea descinderii efectuate de serviciile speciale SBU ale statului pe care Excelența-Voastră îl reprezintă, la sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, în data de luni 11 iunie a.c. Ca urmare, președintele Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi”, poetul Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, a fost reținut de aceste forțe polițienești și supus unor tratamente absolut inacceptabile.

Pretextul stupefiant pentru această acțiune polițienească brutală a fost stupefiant, declarațiile publice emise de SBU mergînd în sensul criminalizării unor manifestații pașnice, culturale și academice, de celebrare a Centenarului Marii Uniri. După cum Excelența Voastră știe, publicul din țara noastră percepe acest eveniment consumat acum un secol drept emergența unui proiect nu doar etno-național, ci deopotrivă democratic și european. Evident că și comunitatea românilor din Ucraina rezonează cu solemnitatea acestui moment și îl consideră, în mod firesc, drept un prilej de afirmare a coeziunii culturale a tuturor românilor, dintr-o perspectivă în care valorile care ne definesc sînt inseparabile de valorile general-europene. Celebrarea Unirii realizate în 1918, la sfîrșitul primului război mondial, nu are, nici în interiorul României, și nici în rîndurile comunităților românești din afara granițelor, nici un fel de conotație revizionistă, revanșardă sau xenofobă.

În aceste condiții, intervenția serviciilor secrete în desfășurarea unui eveniment cultural pare să ne reamintească direct de coșmarul totalitar de care speram că partea noastră de lume s-a eliberat definitiv.

Apelăm la Excelența Voastră cu rugămintea de a transmite Guvernului și Președinției Ucrainei protestul nostru ferm și profunda noastră indignare în fața acestui mod incalificabil de a supune cultura la regimul forței brute. Precizăm că PEN România reacționează în această situație cu aceeași energie și în baza acelorași principii ca atunci cînd se exprimă în apărarea drepturilor civice, culturale și politice ale tuturor comunităților etnice din România. PEN-România își exprimă respectul pentru toate comunitățile etnice din țara noastră și consideră că e de datoria sa să protesteze energic în situația în care statul român nu și-ar respecta obligațiile morale și constituționale de protejare a identității acestor comunități (inclusiv, evident, a celei ucrainiene). Așadar, în raport cu statul pe care Excelența-Voastră îl reprezintă, PEN România exprimă absolut aceleași exigențe pe care le exprimă și față de propriul nostru stat.

Încheiem exprimînd speranța că vom evita ironia amară a situației ca, după ce PEN-România a susținut cauza suveranității, libertății și democrației ucrainiene în toate forurile și ocaziile internaționale, să ne vedem siliți să ne mobilizăm pentru a atrage atenția aceleiași comunități internaționale asupra abuzurilor și presiunilor la care sînt supuși confrații și conaționalii noștri din Ucraina vecină.

Primiți vă rugăm, Excelență, expresia deplinei noastre considerații.

București, 19.06.2018

Magda Cârneci,
Președintă PEN România

Caius Dobrescu,
vicepreședinte PEN România

 

Sursă articol: Gogea’s blog

Vezi, pe acest blog, și Teroare la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”din Cernăuți

oferta-wise

4 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Da, si pe Sora l-au inbrancit jandarmii. Acolo ne persecuta strainii, aici romanii nostri cu creierul spalat….”omul nou” tip Dragnea, Dancila, Iordache////

  • În calitate de membru PEN România, vă mulțumesc pentru difuzarea acestei „scrisori”, considerînd acest gest ca pe unul de solidaritate.

 • Stalin nu a murit, el traieste in Ucraina!

  Sunt fiu de basarabeni romani si nu parinti de origine slava. Sunt ortodox de nationaliate roman, urmas al parintilor care s-au nascut si au trait in Basarabia, obligati sa fuga si sa-si paraseasca locurile natale de frica gulagului rosu! Tatal meu, in perioada interbelica, si-a definitivat studiile superioare la Cernauti, mama a trait in Chisinau, pana, fortata, i s-a schimbat domiciliul! Amandoi parinti au avut de suferit in urma butucului de creion cu care, Stalin a trasat granitele, despartind roman de roman! Basarabia, pamant romanesc a fost data rosilor si asa a ramas, Cernautiul fiind cedat Ucrainei care nu are nici un drept asupra lui doar vina ca mana lui Stalin tremurand de crime si alcool l-a deszlipit de langa noi, ajungand ca-n zilelele noastre urmasii mustaciosului cu chipiu, sa-si bata joc de natia romana! Mi-e sila de acesti comunisti, mi-e sila cand ma gandesc ca-i consideram prieteni si le-am dat tot ce-au dorit in tara nostra, pe cand ei nu stiu sa respecte natia romana! Protestez vehement la interventia totalitarilor ucraineni in sediul Centrului Cultural Roman din Cernauti, protestez pentru abuzurile comise de cei care conduc astazi in Ucraina! Am spus mai inainte, ca le-am dat ucrainenilor de la noi tot ce au dorit, ei nu sunt cu nimic vinovati, traiesc cu noi in democratie si convietuim pasnic. Pericolul este acolo, in Ucraina, unde s-a intervenit brutal asupra invatamantului in limba romana pentru etnicii romani, pe cand noi aici in Sighet, fara un temei legal am distrus o institutie de invatamant si activitate sportiva pentru a le oferi etnicilor ucraineni o institutie de invatamant in limba lor! Le-am dat la nivel de tara, multe inlesniri si le-am asigurat drepturi colective pe cand in Ucraina acestea au fost reduse pentru etnicii romani! Rusine sa le fie, stalinistilor ucraineni care au hotarat sa intre-n forta intr-o institutie unde isi desfasurau activitatea reprezentanti ai natiei romane!
  Este doar un inceput si daca nu luam pozitie, sa protestam cu mic cu mare, abuzurile vor continua si noi, romanii, de aici si de acolo, vom avea numai de suferit!

  • Da, Basarabia si Bucovina sunt ranile sangerande ale neamului romanesc…Pentru noi, al doilea razboi mondial nu s-a terminat…Cei care-si afirma identiatea romanesca au de suferit, cei cu creierul spalat ( Dodon, Voronin.._) o duc bine…

   Legat insa de ” filosofia” politica a Ucrainei, acolo nimic nu e ceea ce pare a fi…De o „constiinta nationala” se poate vorbi doar in zonele de vest care au apartinut Poloniei, restul se considera mai degraba rusi ( daca nu chiar sovietici…)

oferta-wise