Actualitate Editorial

Să facem Sighetul… atractiv!!! (Ion Mariș)

image_printPrinteaza
Ion Mariș

Pe la sfârșitul anului trecut am participat la o conferință de presă a unui partid important de opoziție, din zona politică a Sighetului. Am întrebat/propus (poate mai mult retoric!) dacă nu ar fi potrivit să se gândească serios fiecare actor politic local cum s-ar putea face Sighetul mai atractiv. Cetățenii dar și reprezentanții partidelor – mai ales cei din opoziție – se plâng că Sighetul stagnează socio – economic, că este un oraș mort, gri, neatractiv, chiar într-un “ușor” proces de degradare. Probabil nu noi, cetățenii obișnuiți trebuie să căutăm soluții, sunt destui cei care sunt plătiți (bine!) din banul public și care și-au asumat să conducă (bine!) destinele comunității. Nu are niciun sens să subliniez din nou care sunt micile și marile deficiențe/ probleme ale orașului, mi-aș dori să fim – așa cum ne cer demagogic politicienii – constructivi și nu să fim cârcotași.

De aceea m-am gândit la un exercițiu imaginar, potențial proiect, pe care să-l supunem atenției atât politicienilor cât și cetățenilor cărora le pasă (și credeți-mă sunt foarte mulți!). Vă rog să încercați să vă gândiți/imaginați (fără prea mari exagerări) ce s-ar putea face, dezvolta, implementa în municipiul nostru pentru a-i crește vizibilitatea/atractivitatea și, implicit, pentru a preveni depopularea acestuia mai ales de către tineri. Cred că acolo unde există manageri perseverenți, creativi, harnici, nimic nu este imposibil. Este deja un fapt foarte cunoscut și banal că există orașe mai mici, comune din România care au performanțe care ne… lasă muuult în urmă.

Am mai spus și cu alte ocazii, și orașul și țara pot fi comparate cu o societate comercială care trebuie gestionată pentru a obține performanță/ “profit”. “Profitul”, la nivelul administrației locale sau la nivel de țară este echivalent cu nivelul de trai ridicat al populației (nu al angajaților!), infrastructură modernă, context socio – cultural atractiv, într-un cuvânt, condiții rezonabile pentru a determina membrii societății/ comunității de-a nu “dezerta” din locurile de baștină, unde s-au născut și, de ce nu – deși sună romantic! – de-a fi mândri de zona căreia îi aparțin.

Sună bine când cineva spune “sunt angajat la Microsoft” sau, mai simplu, “lucrez la holdingul Dacia – Renault”, echivalentul comunitar cu ”locuiesc în Cluj sau Oradea”. Evident, în virtuatea inerției, deocamdată nu sună rău să spui… sunt din Maramureș, sunt din Sighet. Dar, oare printre puținele “atuuri” ale Sighetului să fie și “celebra” glumă că aici… se agață harta în cui?!

Așadar, mă întreb și vă întreb… cum putem face Sighetul atractiv? Ce-i de făcut?

Evident, sunt câteva răspunsuri clișeu: locuri de muncă bine plătite, evenimente culturale adecvate, spectacole atractive, partea de divertisment și sport foarte bine configurate, educație civică modernă (normală!) adică civilizație de sec. XXI, respect și, indiscutabil, infrastructura “onorabilă” și… și… multe altele.

Știm ce ne dorim, știm ce nevoi avem, cunoaștem problemele… cum/ unde găsim soluții?

Evident, din punctul de vedere – simplist – al multor politicieni, dar și cetățeni mai informați, soluția “rapidă” ar fi atragerea de… fonduri europene! (Să facem abstracție de faptul că mai nou, moda printre mulți politiceni români este să blameze Europa. Probabil că unii ar fi mai adecvați gândirii siberiene!)

Este bine de știut că pentru a accesa fonduri europene trebuie formate echipe foarte bine pregătite și corect dimensionate și un “pic” de răbdare. Evident răbdarea noastră a ajuns la limită, au trecut prea mulți ani cu promisiuni deșarte și păcăleli stupide.

De aceea îmi doresc să-i aud pe toți politicienii (care ne solicită voturile) ce idei/ propuneri/ soluții credibile, rezonabile, ne “oferă” pentru a face Sighetul… atractiv! Excludem – deocamdată! – tunel pe sub Iza, aerodorm pe Solovan (nici n-ar fi imposibil!), pod cu măcar 4 (patru) benzi peste Tisa spre Ucraina etc. Mi-aș dori idei/propuneri ceva mai de… bun simț! Sau, în termeni tehnici, rapid implementabile.

S-ar putea (oare se poate?) porni de la dorința conducătorilor noștri de a-și asuma INVESTIȚII de cel puțin 40% din bugetul local pentru Sighet. Dacă aproape 80% din buget se duce pe salarii, iar Sighetul nu profită cu nimic… unde-i eficiența? Dacă nu se fac investiții orice entitate publică sau privată moare!

Să analizăm câteva exemple pentru încurajare! Cât de mare ar fi o investiție pentru repararea principalelor clădiri de patrimoniu (rămase) din centrul vechi al orașului și/sau păstrarea, intensificarea și controlul curățeniei din urbea noastră? Remodelarea într-un concept arhitectural urban modern a parcului central ar fi foarte costisitoare? Dar un comerț civilizat în zona pieței de alimente ar fi un efort imposibil? Urbanizarea Sighetului, in integrum, ar necesita fonduri… insuportabile? Trei – patru Festivaluri într-un an, impecabil organizate și fără “risipă” de fonduri, ar fi o dorință absurdă? O mult dorită și necesară Galerie de Artă ar fi chiar o utopie pentru sigheteni? Personalizarea intrărilor/ ieșirilor din municipiu ar fi chiar fantezistă? Sau, mai simplu, ceva fără prea mari costuri, doar un pic de bunăvoință: eliminarea cetelor de cerșetori din Sighet, cum sună?

Păi, să vedem! Poate primim mesaje, idei în această direcție și vom avea multe surprize… plăcute!

Sighetul nu mai poate continua așa. Iubiți politicieni, vă invităm să vă exprimați, să luați atitudine, să propuneți fără să… exagerați. (NB: nu uitați, anul acesta avem/ aveți două categorii de alegeri!)

Stimați intelectuali, stimați cetățeni cărora vă pasă de orașul în care trăiți, care nu mimați implicarea civică, vă invit, vă așteptăm și pe voi: faceți-vă auziți! Măcar la nivel de… idei creative!

Cred că așa îi putem ajuta și le putem oferi surse de inspirație conducătorilor noștri.

Sunt convins, chiar puteți contribui cu ceva “smart” la creșterea atractivității orașului nostru!

Vă așteptăm să ne… bombardați cu mesaje – propuneri!

Ion MARIȘ

oferta-wise

20 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • De ani de zile imi doresc un sistem de transport in comun fiabil si functional, cu acces auto restrans din ce in ce mai mult in zona centrala si cu parcari la cele patru intrari principale din oras de unde sa se poata opta pentru deplasarea cu autobuze. Exista un plan de mobilitate urbana, mi-am pus mari sperante in el, e destul de bun si e pe hartie. Nu stiu daca face atractiv orasul pentru cei ce locuiesc in jur, dar pentru localnici ar fi cu siguranta o gura de oxigen. La fel – variante ocolitoare care sa ne scuteasca de traficul de tranzit prin arterele principale ale orasului.

  • Buna ziua!
    -Cred ca ar fi bine ca, asa cum s-a intimplat si in alte orase, sa se acceseze fonduri europene pentru anveloparea tuturor blocurilor. Consumul de energie ar scadea drastic, iar gramezile de lemne de pe linga blocuri s-ar micsora.
    -Reabilitarea cladirilor vechi din oras, tot cu fonduri europene.
    -Apoi, reabilitarea muzeelor din oras, facandu-le mai atractive pentru multimea de turisti din zona.
    -Responsabilizarea marilor firme care isi desfasoara activitatea in oras, prin participarea la eforturile de „inverzire” ale orasului: instalarea pe cladirile publice si cele ale fabricilor de panouri fotovoltaice.
    -Investitii de infrastructura, care sa atraga putina forta de munca ce a mai ramas neocupata in oras
    -De ce nu, dezvoltarea retelei de gaze in oras si impingerea acesteia spre localitatile invecinate
    -Constructia, pina la urma, a unui sistem de gestionare a deseurilor care sa nu intre in conflict nici cu locuitorii, nici cu natura. Sortarea gunoiului poate fi primul pas. Volumul ar scadea considerabil.
    Ar mai fi si alte idei, dar las si pe altii sa se exprime 🙂

  • Fara prea mare cheltuiala cu putin ajutor ( sponsorizare) din partea ocolului silvic sí cred ca sí putin voluntariat s-ar putea planta niste copaci ín spatiile verzi inca existente.

  • Vise!
    Sunt unul dintre cetatenii Sighetului care-si iubeste orasul, aici am crescut, aici m-am format, doresc sa-l vad prosper, plin de viata, civilizat, curat, cu alesi care-l conduc pentru noi, nu cu promisiuni, ci cu fapte! Mereu ma intreb, cum este posibil in alte localitati din regiunea in care traim si la noi nu este posibil asa ceva, de ce majoritatea concetatenilor mei tac, se complac in a-si duce existenta intr-o indiferenta fata de administratorii orasului, care sunt platiti din banii nostri si bine mersi, nimic nu fac, ca sa ne fie viata mai frumoasa! Noi, cetatenii de rand, simpli, fara functii avem o importanta mare pentru modul cum trebuie sa arate orasul! Daca nu luam pozitie fata de aspectele negative, lasam totul sa se intample de la sine, niciodata orasul nu se va dezvolta, va ramane sau se va mai degrada tot mai mult, privind viata cotidiana! Cand nu-i tragem de maneca pe conducatori, cand ne ploconim in fata lor, uitand ca noi i-am ales, lasandu-i sa hiberneze in liniste, atunci avem ceea ce meritam, un oras uitat cu putine perspective de imbunatatire a mediului si vietii in care ne ducem viata, de pe o zi pe alta! Eu sunt constient ca ceea ce semnalez zilnic, nu place alesilor locali, mi-o iau ca si o critica asupra lor si actioneaza razbunator, in loc sa analizeze situatia, sa impuna masuri care sa conduca la inlaturarea deficientelor! O vina mare mare in „dezastrul” actual din oras o au si reprezentantii mass media, care nu prezinta situatia grea in care a ajuns orasul, iar atunci cand o fac, o fac sporadic si cu „manusi” sa nu deranjeze, nearatand cine este pricipalul vinovat, doar facand usoare aluzii! Dupa mine trebuie, ca in orice minut, in orice clipa sa fim exigenti cu pasivitatea, dezinteresul, dezinformarea, ca sa nu le spun minciuni! Trecem pe langa nereguli, le vedem, suntem convinsi de ele dar nu ne unim, necondusi de partide, ca sa actionam intr-un tot unitar, impotriva aspectelor care ne fac viata urata! Orasul arata ingrozitor, nu exista sa treci prin el mai mult de 10 m, sa nu observi nereguli, ne-am obisnuit cu ele,l e sesizam, dar nimeni nu le baga in seama, mai rau, poate avem si repercusiuni! Noi, cei multi avem putere, dar nu stim cum sa o folosim, ne lasam condusi de simpatii politice si nu de iubirea pentru oras, un oras de vis, vis care se poate implini numai atunci cand vom fi in cunostinta de cauza, pe cine alegem sa ne conduca, sa nu gresim din nou, asa cum s-a intamplat la ultimile alegeri locale!
    Vrem oras civilizat, atunci sa ne implicam, sa nu ne fie frica sa spunem lucrurilor pe nume, sa nu ramanem pasivi la pasivitate, sa aratam zilnic neregulile, poate asa îi dezmortim din letargia care i-a cuprins pe alesii nostri si institutile pe care le au in subordine! Vrem viata in oras, vrem culoare, civilizatie si actiune, vrem sa traim decent, vrem ca orasul sa fie cunoscut si vizitat si in final sa se spuna despre Sighet ca este un oras civilizat, european, se vede ca au un gospodar care-l conduce si atunci, vom fi mandri ca traim in el! Pentru asta, trebuie sa ne unim eforturile, sa fim exigenti in primul rand cu noi si dupa aceea cu alesii, sa le cerem tot ce este posibil, sa nu-i lasam sa se complaca in situatia ”merge si asa, nu se poate, vom vedea, vom face programe”, sa-i punem la lucru ca de aceea i-am ales si ei au fost de acord si ne-au promis sau vor promite ca visele noastre se vor implini!
    Vrem mult? Nu cred, vrem doar normalul si cineva trebuie sa ni-l faca, iar pentru asta, trebuie sa deschidem bine ochii!

  • Da, daca politicienii locali, indiferent de culoare politica, ar dori, s-ar realiza ceva bun pentru Sighet! Din pacate, doar in ani electorali le vezi fata si le asculti promisiunile celor care candideaza, apoi „alesii” se cearta in CL pe „deplasari” in strainatate la tot felul de festivaluri ce nu au legatura nici macar cu Romania, pe banii contribuabililor! Inaintea alegerilor din 2014, s-a construit o retea de canalizare, pe o strada care nu are retea de apa curenta! De ce? Se subintelege! Cladiri din interiorul Spitalului se prabusesc, iar directorul da interviuri in care se scuza ca este in concediu medical de vreo 3 luni! Inainte cu ceva de-a pleca dintre noi, Jonny Popescu m-a intrebat ce-mi doresc pentru oras, de la noul primar? I-am raspuns: ” curatenie si mult spatiu verde, avand in vedere ca este inginer silvic”! Din pacate NICIODATA nu a aratat mai rau acest oras! Sper sa nu fiu intrebata si eu „daca am tras ceva pe nas” cum a fost intrebata alta persoana care a spus ca orasul este mizerabil! Cum sa faca ceva pentru oras un vice-primar care „nu a fost ales de cetateni” si care ii da in judecata pe cei care o dau in vileag, adica pe consilierul Iuga?

  • exista un plan de mobilitate urbana?
    pe hirtie?
    in care sertar?
    unde?
    daca in locul celor doua bombe imprevizibile ar fi existat doua parcari eventual cu parter si etaj,
    daca sub marile magazine construite in ultimii ani ar exista parcare, eventual cu demisol si parter
    daca beciurile de sub blocuri ar fi curate si nu ar trebui sa contruiasca locuitorii tot felul de cocioabe si asa zise garaje ca sa isi tina lemnele, ar fi posibila amenajarea de parcari in cartiere,
    daca ar exista macar garaje standard iar cei ce le detin sa isi tina autoturismele in garaj si nu langa bloc sau pe trotuare,
    daca cei ce locuiesc la casa ar tine autoturismele in curte si nu pe strada,
    daca pe timp de iarna drumurile ar fi curatate in asa fel ca cetateni care curata in fata casei sa nu se trezeasca cu portile blocate de zapada, doar pentru ca a trecut masina de deszapezire,
    daca putinele parcari existente nu ar fi blocate de munti de zapada
    daca ar exista un minim de interes din partea Primariei,
    daca din bidonul cu miere al Primariei nu s-ar unge pina la cot sau mai sus, ci ar mai da cu degetul si peste oras,
    atunci am avea un oras nu gretos, dar dulce.
    DAR CINE?
    STIM CINE AR TREBUI SA FACA .
    DAR NU STIM DE CE NU SE FACE.
    SAU STIM ?
    MAI RAU SA NU FIE?

  • Dl Maris, La multi Ani!
    Aveti multa dreptate, dar din pacate nu toata lumea intelege aceste idei, nici macar politicienii cu intentii bune fiind inhibati de cei cu intentii negative.
    Nici proprietarii de imobile (particulari, de stat) nu vad cu ochii buni investirea unor sume pentru inbunatairea situatiei aspectuale a orasului.
    Unul din aspectele deplorabile ale orasului este situatia strazilor care nu permit o circulatie normala, apa rezultata din precipitatii, care stropeste cladirile de patrimoniu ca urmare a circulatiei autovehiculelor si, ca urmare, distrugerea lor. Nimeni din edilii orasului nu vor sa vada si sa amelioreze aceste situatii.
    Se poate accepta anomalia lipsei de apa in timpul noptii???? Nu cred ca mai exsita in Romania inca un oras in care se inchide apa in timpul noptii, fapt care poate duce in final la lucruri catastrofale (in trecut a mai fost un incendiu la casa de batrini de pe str.Dragos Voda).
    In alte orase si chiar comune au au fost accesati bani europeni cu care s-au facut investitii si dezvoltare economico-financiara a respectivelor localitati.
    Lista ar fi foarte lunga si ar trebui sa deschida edililor ochii si capul, mai las si pe altii sa comenteze.

  • Intrarea dinspre Borșa este pe o porțiune de maxim 1km.plina de gropi de câțiva ani.Pe această porțiune circula mașini de mare tonaj arhipline a firmei care are balastiera din Tisa. Oare nu ar putea firma respectiva sa ne ajute(bineînțeles nu pe gratis), mai ales ca se ocupă și de asfaltat, în reabilitarea acelei porțiuni? Ar trebui , deasemenea sa se reabiliteze sala polivalentă (căldură etc.) care este într o stare deplorabilă. Se poate realiza o pistă de biciclete (foarte mulți turiști se mira de nr. Mare de bicicliști și de lipsa pistelor).Str.Mihai Viteazul a fost reabilitată foarte prost, neavând spațiul necesar trecerii bicicletelor și a mașinilor în același timp.

  • ” Omul sfinteste locul” Din fericire pentru sigheteni, în multe domenii
    avem specialiști de valoare nationala și internațională. Partea proasta e, ca actualii conducatori ai orașului nici măcar nu se sinchisesc sa-i contacteze. Mă refer la U.B.B. Extensia Sighet, care are cercetători si specialisti recunoscuti pe plan international în domeniul turismului, promovării turistice, planificării teritoriale , amenajării teritoriului și nu numai. Din păcate se pare ca în birourile primăriei sunt „capete luminate” multilateral dezvoltate care nu au nevoie de astfel de colaborări. Sau poate costa prea puțin. … (comparați Festivalul de Datini organizat de U.B.B. cu cel organizat de …….)

  • Să luăm exemplul celor din Baia Mare…legat de protejarea spațiilor verzi, din apropierea carosabilului, cu gărdulet metalic si gard viu. Astfel „șoferii” să nu mai fie tentați să parcheze pe acestea iar la plecare sa aducă pe asfalt tone de noroi care mai târziu se transformă în tone de praf pe care noi și copiii noștri le tragem direct în plămâni. E o cheltuială care se face o singură dată, cu efecte foarte benefice pe termen lung atât din punct de vedere al calității aerului cât si vizual. Dar pentru asta trebuie tăiat putin din cei 80% de la salariile lor.
    La fel și renunțarea la materialul anti-derapant folosit în prezent (respectiv sare și pietriș) care nu numai că ne sufocă până in luna aprilie-mai dar distruge asfaltul iar activitatea de curățare se face cu costuri mari și deseori ineficient din cauza mașinilor parcate. In Baia Mare se folosește o soluție lichidă si orașul e curat si fără praf.
    Mulțumesc!

  • Sunt din Sighet dar locuiesc in alta tara…in alta lume. O lume care e educata altfel, careia ii pasa de cum arata curtea/gradina/strada/cartierul/comunitatea…. Si daca alesii nu fac ce trebuie, se mobilizeaza cu mic cu mare si pun mana la curatat santuri, strazi, parcuri, gradini publice si alte zone, fara sa astepte ani de zile sa “faca cineva ceva…”. Pana nu invatam ca noi suntem primii care ne ajutam( pe noi, familia, vecinii, pe cei apropiati etc) n-o sa reusim sa ne scuturam de mizerie si saracie. Da, primaria si politicienii la putere pot face multe, insa noi, comunitatea, putem face Si mai multe. Tine de educatie. Nu numai de educatia din scoala, ci si de cea din familie. Copiii nostrii nu vor stii sa foloseasca cosurile de gunoi daca acasa vor vedea casa si curtea pline de mizerie…nu vor stii sa respecte si sa ajute pe cineva la nevoie daca acasa nu sunt invatati despre compasiune. De aici trebuie pornit…educatia in a respecta aproapele, mediul inconjurator, in a folosi intelept si responsibil resursele la indemana, in a crea ordine in jurul nostru ca mai tarziu sa putem crea ordine la scara mai mare. Aceste lucruri nu necesita bani ci efort constient si constiincios in a educa copiii si adultii deopotriva.

  • Subscriu in totalitate ! Si offff….cainii vagabonzi ! E chiar imposibil ..????

  • Cladiri reabilitate, parcari , sistem de transport in comun performant, galerie de arta, parcuri amenajate , toate sunt semne ale prosperitatii unui oras, ele in sine nu aduc prosperitate. Poate din ele se mai pot rezolva si in absenta ei dar sunt un fel de forma fara fond .. nu pot dura.
    Cum obtinem prosperitatea….
    Munca natura si capitalul… astia erau factorii de productie. Adica oameni calificati – studii liceale , post liceale si de ce nu universitare adaptate industriei locale si sustinute prin burse . Natura… de fapt accesul la resurse se face prin conectarea localitatii la infrastructura ( nu vad sa treaca repede o autostrada pe aici asa ca nu as lua in deradere un pot decent), capitalul- investitori care sa fie atrasi de cele doua aspecte prezentate anterior.
    Cam asta ar fi cred eu solutia , nu se face de azi pe maine dar putine lucruri durabile se fac de azi pe maine.

    • aveti perfecta dreptate…dar astea cam sunt problemele nationale, deciziile „de sus”, de la guvern…d. Maris focaliza pe ce se poate face la nivel local

  • Sunt de acord cu D-stra , d-le Maris , dar ; ” – tunel pe sub Iza, aerodorm pe Solovan (nici n-ar fi imposibil!), pod cu măcar 4 (patru) benzi peste Tisa spre Ucraina etc.” …este chiar de ordinul viselor. Pe urma ; ( Mi-aș dori idei/propuneri ceva mai de… bun simț! Sau, în termeni tehnici, rapid implementabile.)……..repet ** rapid implementabile** …..D-le Maris , pai de care bun simt ca nu inteleg ?….. este frumos sa visezi cu ochii deschisi d-le Maris …. dar trebuie sa acceptam realitatea , realitate pe care foarte multi dintre noi nu o accepta , si anume ca NU SE VREA D-le Maris . Acceptam sau nu realitatea , asta este …….. Noi nu trebuie sa avem , noi trebuie sa visam , asa ne vor cei ce au cuvantul ,si asta va fi , deoarece la volan nu sunt cei ce asculta pasagerul (poporul) , sunt cei ce se cerd stapani pe soarta lumii…….
    – NU avem CAP … si unde nu-i CAP vai de picioare , pot cutreiera lumea in lung si-n lat tot degeaba.
    O zi buna!

  • Foarte pertinenta problema ridicata de d-ul Maris. O idee as dori sa subliniez: exista un proverb destul de vechi, „OMUL SFINTESTE LOCUL” ,deci dragi cititori si concitadini pentru un SIGHET atractiv ne trebuie OAMENI atractivi,de jos in sus si de sus in jos ,conform acelui superb principiu de „feedback”.Anumite tari pe care noi le consideram extrem de civilizate au ajuns cam demult la acea concluzie faina,si anume „Cea mai mare bogatie a unei tari sint OAMENII”. Realizarile practice vin de la sine. Concluziile sa le traga fiecare. Un an splendid sa aveti toti.

  • Ex.: GALERIE DE ARTA… Da! Insa la SIGHET, doar si numai cu acordul, licenta Uniunea Artistilor Plastici din Romania, cel original desigur si nu cea fantoma, (organizată de impostori ca Marza T. cu aceeasi denumire si de persoanaje fara pregatire, competenta care sunt active in continuare la primaria din Sighet). Dar, mai intai, niste pungi biodegradabile gratuite pentru consumatorii (urbani) de seminte. 🙁

  • Salut Sighet si la multi ani , in primul rand trebuie fluidizat traficul rutier,de finalizat drumul de centura Borsa spre Satu-Mare si special pe directia Sighet – Vadul Izei ,in perioadele de sarbatori si Vara cand se intorc cei din strainatate singura cale de acces pe aceasta ruta este blocata , valorificarea culturii multii -etnice a orasului pe langa traditiile si cultura romanilor se poate promova si cea maghiara ,ucrainiana iar acum ca se va recostruii sinagoga pe locul celei arse in cel de-al 2-lea razboi mondial ,si cultura evreiasca . Deschiderea unei rute cu mocanita pe tronsonul dezafectat Sighet spre Sapanta -Cimitirul Vesel . Posibilitatea de reabilitare ,modernizare si ichiriere sau concesionare a celor doua cladiri si parcul aferent de la Ce.Se.Z. .Rezolvarea juridica si reabilitarea parcului dendrologic al lacului Teplita , serpentinele dealului Solovan , garaje monobloc cu o estetica si valorificarea spatiului mai eficient ,construirea pe verticala de parcari in special in zonele cu flux mare de automobile ,ex: politia de frontiera ,spital ,primarie , Gradina -Morii -Marmatia . Reabilitarea si darea in folosinta a cladirii din cart. Bogdan-Voda ,fostelor centrale termice zona Carfour , cartier Constructorului , Popa Lupu. Reabilitat sala Viorel Costin fosta Studio , cinematograf Mara si Muncitoresc , reconstituit sau construit al pod pe Iza la Gradina-Morii .

  • Consider ca Sighetul e un orasel frumos, atractiv, in zona de munte si unde sunt chiar foarte multi turisti straini care viziteaza Maramuresul. Din nefericire pt acesti turisti care sunt interesati si de zona montana foarte mult, pentru ca oamenii sunt mult mult mai activi in Occident, la noi nu se organizeaza NIMIC, NADA sub acest aspect.
    Propun sa se puna la dispozitie de catre Primarie un Ghid care sa organizeze mersuri pe anumite trasee in fiecare weekend. Primaria cu ajutorul profesorilor de sport sa organizeze semimaratoane, care dupa cativa ani pot aduce profituri prin taxa de participare.
    Pentru imbunatatirea traficului propun sa existe vreo 3 parcari pentru biciclete cu taxa pe care o iei dintr un punct si o lasi in parcarea e la destinatie, sau trotinete. E un orasel foarte foarte mic, se poate merge repede dintr un capat in altul in 20 de minute, chiar nu inteleg de ce atata LENE.

  • As porni de la portile de intrare in oras, care de regula spun multe,dau nota unei bune administratii.Mi-as dori un centru istoric pietonal,un parteneriat public -privat pentru reabilitarea cladirilor ,atat de frumoase arhitectural din centrul vechi,reabilitarea tuturor curtilor interioare ,cu porti emblematice si refacerea tuturor utilitatilor,pavaje si terase primitoare pentru turisti,amenajarea curtii interioare CAHAN ca centru comercial,galerii de arta,etc.cele doua corpuri de cladiri unite printr-o cupola de sticla cu vitralii.Mi-as dori un parc central adus la orizontala cu covoare de flori,pentru a scoate in evidenta frumusetea arhitectonica a cladirilor.Mi-as dori reabilitarea parcului dendrologic care sa vitalizeze intreaga zona a IZEI.

oferta-wise