Actualitate Cultură Știri

Bilanț 2018: Școala de Artă „Gheorghe Chivu” din cadrul Centrului Cultural Sighetu-Marmației

image_printPrinteaza

Discutând zilele trecute cu Ioan Tivadar, șef serviciu al Școlii de Artă “Gheorghe Chivu”, care ne spunea cu regret că Școala nu este vizibilă la nivelul Sighetului, am hotărât să prezentăm “rezultatele deosebite obținute de elevii și profesorii Școlii de Artă ”Gheorghe Chivu” în anul 2018”.

Așadar, fără vorbe mari și introduceri pompoase vă prezentăm rezultatele:

  • CLASELE DE COREGRAFIE au obținut 15 locuri I la concursuri și Campionate Naționale de dans: Brașov – 21- aprilie – CAMPIONATUL NAȚIONAL; Bistrița, 8 – aprilie – CONCURS NAȚIONAL; Baia Mare, 5 – mai – concurs; Satu Mare, 6 -13 mai – CONCURS NAȚIONAL; Oradea, 26 mai – CONCURS NAȚIONAL; Piatra Neamț, 9 – 10 mai – CONCURS NAȚIONAL; Dej, 16 iunie – CONCURS NAȚIONAL; Cluj – Napoca, 29-30 septembrie – CAMPIONAT NAȚIONAL; Baia Sprie, 6 octombrie concurs zonal; Timișoara, 20 – 21 octombrie CONCURS INTERNAȚIONAL; București, 28 octombrie – concurs.

Profesori: Gabor Kovy și Cristina Kovy (este și arbitru național – a arbitrat 7 competiții în anul 2018).

  • CLASA DE CANTO POPULAR a adus 10 locuri I și trofee: 9 mai – Festivalul Internațional, „Am fost ș-om fi”; 22 iulie – Staruri Maramureșene – reprezentare la Chicago – S.U.A; 28 august – „Dobroge, vatră de dor” – TROFEU; 11 septembrie – „Starurile Diasporei” – Roma, Italia –TROFEU; 27 octombrie – „Transilvania Stars” – TROFEU; 9 noiembrie – Festivalul „Lira” – 3 premii I; 18 decembrie – „Zestrea Neamului” – TROFEU, Etno TV.

Profesor Marius Iusco – premiat cu mai multe diplome de merit.

  • CLASA DE VIOARĂ – 4 premii I la competiții din Târgu – Mureș, Baia Mare, Șieu și Sighetu Marmației. Profesor, Ioan Dunca.
  • CLASA DE CANTO MUZICĂ UȘOARĂ – CHITARĂ – 1 premiu la Festivalul de muzică folk „Poarta Sărutului” – Târgu-Jiu. Au fost și alte participări de excepție la Festivalul de folk – Borșa și „Floare de colț” – Sighetu Marmației.
  • CLASELE DE PICTURĂ – ICONOGRAFIE au organizat 5 expoziții printre care o participare la expoziția de la Cluj -Napoca; profesori: Irina Szemkovics și Robert Zolopcsuk.
  • CLASA DE ARTĂ POPULARĂ a avut 5 expoziții. ”Readucerea meșteșugului țesutului la război la Sighetu Marmației” – grupa Sighet. Profesor Pălăguța Bârlea.
  • CLASA DE SAXOFON a reușit constituirea nucleului fanfarei sighetene – profesor Viorel Bledea.

În anul 2018, Școala de Artă „Gheorghe Chivu” a mai adus acasă mai mult de 70 de locuri II, III și mențiuni.

Școala de Artă „Gheorghe Chivu” funcționează în cadrul învățămantului non-formal cu taxe de școlarizare, durata cursurilor între 3 și 5 ani incluzând și ani de specializare după absolvire (coregrafie 2 ani). Fiecare disciplină are de parcurs programe școlare bine definite și aprobate în consiliul profesoral și consiliul de administrație. Se fac evaluări continue și periodice (la sfârșit de semestru I, examen de promovare în anul următor și examene de absolvire). Clasele nu pot fi constituite pe criterii de vârste școlare, accesul la școala fiind fără limită de vârstă, ceea ce presupune abordarea programelor școlare cu metodici foarte diferențiate. Cu toate acestea, școala mai are anual un calendar de activitați extrașcolare în zilele și lunile cu semnificații speciale: 15 ianuarie, 24 ianuarie, 15 februarie, 8 martie, aprilie – expozitii pascale, mai – iunie – Tabăra de folclor, august- festival de folk și medieval, octombrie – noiembrie – festival de dans, 1 Decembrie, 2 decembrie – ”Gheorghe Chivu”, 5 decembrie, 27 decembrie.

Școala are încheiate 20 de parteneriate cu instituții de învățământ și cultură din municipiul Sighet, precum și cu Școli de Artă din țară cu care susținem diverse activități. Tot acest calendar presupune eforturi mari pentru profesori, elevi si conducerea școlii, ținând cont că prioritare pentru conducerea școlii sunt programul de îvățământ și respectarea orarului la clase. Pentru toate aceste activități nu avem suficiente spații și dotări, sediul actual al școlii fiind insuficient, astfel încât suntem nevoiți să funcționăm cu unele clase în alte spații (trei clase la sediul din Piața Libertății, o clasă la Giulești și o grupă la Centrul de zi „Acasă”), ne-a precizat Ioan Tivadar.

Salut, Sighet!

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • O sectie care, alaturi de celelalte doua, ridica prestigiul Centrului Cultural! Eu nu o consider ca o sectie,o consider ca o institutie de sine statatoare care, de-a lungul anilor trecuti, cat si in prezent, a crescut si educat talente care au facut cunoscuta si recunoscuta valoarea Scolii de Arta „Gheorghe Chivu” si prin ea Sighetul si, de ce nu, intregul Maramures Voievodal! Rezultatele vorbesc de la sine, talentul si munca sunt la ele acasa! Am urmarit de multe ori spectacole in care evoluau elevii acestei scoli, intotdeauna i-am apreciat,se vede de departe ca aici se lucreaza pe branci pentru a slefui talentele innascute sau a deprinde altele noi! Rezultatele meritorii obtinute, denota ca programele scolare au fost bine intocmite, intotdeauna s-a stiut ce trebuie sa se faca,pentru a se obtine succesul pe care-l are scoala acum! Nu pot sa nu remarc dansurile moderne si acum de curand, clasa de saxofon, care ma ung la suflet! Demult am asteptat o noua fanfara a Sighetului, am vazut cum incepe sa se formeze, si va spun sincer ca ochii mi s-au umezit cand noul si micutul nucleu al inceputului de fanfara au interpretat cele doua imnuri la diferite manifestari! Noi,sighetenii,datoram multumiri acestei scoli si profesorilor ei pentru initiative,avem incredere in aceasta institutie,o dorim cu cat mai multe succese si locuri fruntase,si mai cu seama, ce si-au propus sa se realizeze! Nu pot decat sa le urez succes si sa le multumesc pentru activitatea meritorie pe care o intreprind!

oferta-wise