Actualitate Cultură

Sculptorul ucrainean Dovbynjuk are BUST la Sighet!

image_printPrinteaza

Bust TarasSculptorul Dovbynjuk Volodymyr  Michailovich s-a născut la 8 mai 1959 în Deljatyn-Ivano-Frankivsk (Ucraina). A urmat cursurile Școlii Tehnice de Meșteșuguri Populare, iar în anul 1987 a absolvit Institutul de Arte din Kiev  avându-i ca profesori pe: M. Vronkij, I.Makogon, V. Cheplyk. Încă de atunci a lucrat în atelierele de creație ale Fabricii pentru obiecte de artă din Kiev. Participă, începând cu anul 1997, la expozițiile de artă din Ucraina. Din 1990 devine membru al Uniunii Naționale a Artiștilor .

Prima lucrare a artistului, expusă acasă, este bustul soției sale Natalia.

Încă de pe băncile școlii a fost medaliat cu aur la o importantă expoziție studențească, și, ulterior, a  fost de două ori laureat al unor prestigioase premii în domeniu. Singurul lui catalog este notebook- ul, în care sculptorul, cu mare precizie, ține evidența tuturor sculpturilor.

Un proiect important al artistului este cel intitulat  Panteon,  format din 28 de busturi ale celor mai importanți preoți ai Bisericii Catolice, proiect realizat pe jumătate. Lângă biserică (Ivano-Frankivsk) au fost așezate deocamdată doar 14 busturi.

Artistul a creat multe reliefuri de bronz pentru Catedrala din Ivano-Frankivsk și pentru alte culte religioase din Prikarpathia.

Din patrimoniul cultural mondial, cel mai mult l-a influențat  sculptura din Grecia Antică cea care se apropie de perfecțiune, lipsită de detalii inutile. „Modelul” său artistic este „Gânditorul” lui Auguste Rodin.

Lucrarea înzestrată cu un deosebit magnetism și care îi este foarte apropiată sufletește este  ,,O fată așezată într-un scaun” turnată în bronz , inchinată unei cunoștințe apropiate care  a murit tragic în urmă cu un deceniu.

Din toamna lui 2016 sculptorul Dovbynjuk  are o lucrare și în Sighetu-Marmaței: bustul poetului ucrainean, Taras- Șevcenko (imagine), amplasat în centrul orașului, lângă Primăria Sighet, în fața Bisericii Ucrainene. 

Dintre creațiile sale amintim: ,, S. Korpanyuk „(1987), ,,Mitropolitul Andrei” (1988),  ,,Sf. Olga „,” Sf. Vladimir „(1988), ,,Natalia” (1988), ,,Ivan Franco „(1989),  ,,S. Vysochan „,” Lesya Ucrainca „(ambele – 1990),  ,,Taras Shevchenko „(1991), ,,I. Dmitruk „(1994),  ,,Roksolana” (1995), ,,Asol” (1996);

Este autorul plăcilor  memoriale  Andrey Sheptytsky (1993), Ivano Frankivsk și S.Bandera (1992) atât cea din  în orașul Ivano-Frankivskcât cât și din localitatea Kalush, Ivano-Fr Oblast;

A sculptat și  monumentele – Shevchenko (1989), în cinstea veteranilor de război (1993), în cinstea luptătorilor pentru libertatea Ucrainei (1995), în cinstea capitalei Republicii Populare Ucrainene de Vest (2003).

Autor, Salut,Sighet!
(Mulțumim Uniunii Ucrainenilor din Maramureș pentru informațiile furnizate.)

sursă foto (bust): Teofil Ivanciuc

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Teofile,
    Am vazut o lucrare a sculptorului ridicata in fata Bisericii Ortodoxe Ucrainiene. Are scultorul bust? Unde?

oferta-wise