Sigheteanca Ilinca Pleș a obținut premii importante cântând pe… franțuzește! [VIDEO]

Festivalul de muzică Chants, sons sur scène a ajuns la a 18-a ediție. Celebru printre tinerii francofili și melomani și avându-l ca inițiator și director pe profesorul Nicolae Weisz, festivalul a reunit timp de 3 zile tineri cu vârste cuprinse între 13 și 25 de ani care au concurat pe categorii de vârstă. Aproximativ 50 de concurenți veniți din diferite orașe ale țării au urcat pe scena festivalului în cele 3 zile – 10, 11 și 12 mai – au cântat, au legat prietenii și au învățat tehnici noi la atelierele organizate special pentru ei.

A 18-a ediție a festivalului s-a desfășurat sub egida Sezonului România – Franța 2019 iar eticheta Sezonului a fost poziționată pe materialele vizuale ale proiectului (inclusiv pe diplome), împreună cu eticheta FIPF (Fédération Internationale des Professeurs de Français), care a inclus festivalul în Agenda des grands événements associatifs accrédités 2019. Festivalul s-a desfășurat la Teatrul Municipal din Baia Mare. În seara zilei de 10 mai trupa de teatru Dramatis Personae, coordonată de profesorul Nicolae Weisz și formată din elevi de liceu, a pus în scenă un spectacol extraordinar, într-o interpretare profesionistă și o limbă franceză foarte corectă.

Juriul a fost format din membri formației PIHPOH din Franța care au susținut un concert sîmbătă seara, domnul Berry Van de Wouw din Olanda iar președintele juriului a fost domnul Jacques Uberti, atașat cultural la Institutul Francez din București. Cu o echipă formată din 12 profesori plus un coordonator, prof. Lavinia Bob, un trezorier, prof. Aurora Băban și un director de festival, prof. Nicolae Weisz, Chants, Sons sur scène are în spate o muncă enormă în care s-au implicat foarte multe persoane, atât profesori cât și elevi, 10 sponsori care au asigurat multiple premii în bani și obiecte, instituții locale și spectatori. Marele premiu la categoria 18-25 de ani a fost un sejur de o săptămână și participare la cursuri de musical în Chateauroux, Franța.

Sighetul a avut-o ca reprezentantă pe Ilinca Pleș (n.r. pregătită de prof. Crina Voinaghi), elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, care a interpretat un mash format din Il est où le bonheur, Christophe Maé și Sous le ciel de Paris, Zaz cu care a obținut două premii: un Premiu Special și Premiul pentru originalitate.

Autor, prof. Crina VOINAGHI

Foto: facebook, Alina Soreanu