Sighetul perife(e)ric – Lumea văzută de la Șugău (V)

Comportamentul electoral al șugăienilor este reflectat de rezultatele votului exprimat, de-a lungul anilor, la secția de votare nr. 22 (dacă nu s-a schimbat cumva numărătoarea între timp…) situată în incinta școlii de la Șugău (din care a rămas doar grădinița…) la diversele alegeri din ultimele trei decenii, în special la cele locale (unde ponderea unui cartier ce deține 2 % din populația orașului poate totuși influența rezultatul final…). Prezența la vot a fost în general mai mică decât în alte secții de votare datorită faptului că cetățenii “martori ai lui Iehova” (circa 15 % din populație) nu votează din motive doctrinare.

Opțiunea șugăienilor s-a îndreptat (majoritar sau în proporție semnificativă) spre partidele și alianțele de dreapta (CDR, PAC, PNL, PDL, apoi iar PNL) în 1992, 1996, 2000, 2008, 2016… cu excepția notabilă a alegerilor din 2004 când primarul PSD Eugenia Godja a câștigat masiv și la Șugău, locuitorii atribuindu-i (parțial corect) meritul asfaltării drumului, eveniment cu adevărat epocal (după o veșnică așteptare… comunistă și neocomunistă, înotând în bălți și noroaie, iar vara inhalând oceanul de praf…).

O altă noutate s-a petrecut în 2012 când, pentru prima dată după Revoluție, un locuitor al Șugăului a fost ales în Consiliul Local Sighetu Marmației, în persoana doamnei educatoare Liliana Vîrsta (acum la al doilea mandat). Rezultatele bune obținute de PNL la Șugău se datorează și activității dânsei.

Ce va fi pe 26 mai la europarlamentare și referendum? Vom vedea…și vă vom informa.

Fratello Marius