Actualitate Știri

Carantină – Situația la zi în Sighet (26.03.2020)

image_printPrinteaza
Azi, 26 martie 2020, seara

ACTUALIZARE 2, 27 martie 2020 ( ORA – 12:23):

Mesaj transmis de dr. Erika Șofron, Secția Infecțioase, Spitalul Municipal Sighet:

Stimați cititori, sunt medic infecționist la acest spital. Aș dori să vin cu câteva precizări. Am participat în linia I la desfășurarea actului medical legat de acești pacienți. Am fost în Centrul de carantină pentru recoltare de probe Covid 19, am consultat pacienți suspecți și am gestionat pacient pozitiv. Vă spun, cu toată sinceritatea, nu ne-am regăsit vreodată (medic, asistentă, infermieră sau îngrijitoare) în situația de a consulta fără protecție. Am avut mănuși, măști și dezinfectant chiar și înainte de Covid.

Sigur, în situația actuală, produsele de protecție personală sunt în cantitate redusă. Sigur nu vor fi suficiente pentru pandemia care se apropie cu viteză năucitoare. Sigur suntem îngrijorați de ceea ce urmează. Însă , nici o secundă nu am fost puși să lucrăm fără protecție. Colegii au direcționat spre noi pacienții cu suspiciune și noi am reușit să-i manageriem conform protocoalelor în vigoare legate de SARS-COV-2.” (dr. Erika Șofron)

_______________________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 1, 27 MARTIE 2020 (ORA 24:12):

Pentru corecta informare a cititorilor noștri, chiar dacă unii au sugerat că am avea anumite „preferințe”, vă spunem că, în urma unui telefon pe care l-am primit, ni s-a comunicat că pacientul din Rona de Jos a intrat în contact cu mai multe cadre medicale care, într-adevăr, până la această oră nu au fost testate.

Noi am afirmat că cei doi medici și asistenta aflați la această oră în izolare la domiciliu nu sunt contaminați, neavând proba contrarie, testul și nicidecum din dorința de a ocoli adevărul.

Am mai aflat că, inclusiv o parte din personalul medical a contribuit cu bani proprii pentru a achiziționa echipamente medicale.

IMPORTANT! Susținem necesitatea testării personalului medical care a intrat în contact (direct sau indirect) cu pacientul contaminat!

_______________________________________________________________________________________

În mediul online, în ultimele zile, au circulat foarte multe știri false vizând situația pandemiei, atât la nivel național cât și la nivel local. Din dorința de a informa corect cititorii noștri, care ne-au adresat sute de întrebări și mesaje, am solicitat și am primit informații la zi din surse oficiale.

Astfel, s-a vehiculat în ultima zi că pacientul din Rona de Jos infectat cu coronavirus este în stare gravă. Informație neadevărată: pacientul din Rona de Jos internat la Cluj are evoluție bună și nu este intubat.

De asemenea, informăm că, într-adevăr doi medici și o asistentă care au intrat în contact cu pacientul din Rona de Jos, sunt în izolare la domiciliu, dar nu sunt contaminați (L. E. până la această oră nu au fost testați).

Azi (26.03.2020) au fost externați toți pacienții de la Secția Infecțioase de la Spitalul din Sighet, urmând să rămână în izolare la domiciliul fiecăruia; secția a fost dezinfectată, urmând să-și reia activitatea zilele următoare.

O altă serie de informații false s-a referit la echipamentele neadecvate pe care le-ar utiliza personalul medical din spital. Am fost informați că personalul din prima linie, posedă echipamentele adecvate (a se vedea imaginile) și că există combinezoane, măști, reactivi etc., suficiente la momentul actual. Într-adevăr, stocul este limitat, dar, a fost transmisă o comandă mare de echipamente de protecție și dezinfectanți care a fost onorată parțial și urmează a fi onorată integral în cursul săptămânii viitoare.

Am discutat și cu primarul Sighetului, ing. Horia Scubli, care ne-a informat că toți cei 54 de cetățeni aflați în carantină la Liceul Forestier au plecat acasă, iar instituția a fost dezinfectată conform procedurilor. Se păstrează câteva camere de rezervă care vor fi folosite pentru situații de urgență. Au mai fost închise alte două locații din Sighet unde se aflau persoane în izolare, rămânând deschise, la această dată, alte două centre.

În ultimele zile au fost alocați 300 de mii de lei din bugetul local, pentru spital. Totodată, au fost solicitate și de la Consiliul Județean sume importante pentru dezinfectare și alte nevoi legate de pandemie.

Primarul a mai precizat că Sighetul este pregătit și pentru planul B care prevede că anumite hoteluri din oraș sunt pregătite pentru a găzdui, în izolare, personal medical și cetățeni. Eventualele cazuri dificile vor fi trimise la Cluj, la Sighet fiind suficiente chituri pentru recoltare.

Autoritățile fac apel la calm, nu există deocamdată motive de îngrijorare și îi îndeamnă pe cetățeni să nu ia în considerare avalanșa de fake-uri și dezinformări care circulă în aceste zile. Sighetenii trebuie să respecte condițiile de carantină totală impuse de ultima Ordonanță Militară.

Spitalul mulțumește sponsorilor sigheteni care, încă din primele zile, s-au alăturat eforturilor impuse de criza sanitară. Printre primii care au reacționat pozitiv au fost dl. Vasile Godja, Clubul Kiwanis etc.

N.R. În imagini, puteți vedea o parte din personalul medical de la UPU Sighet, echipat corespunzător.

Salut, Sighet!

oferta-wise

11 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Așteptăm cu nerăbdare testarea sighetenilor. Începând de ce nu cu dl edil. Care se plimba fără masca de protecție prin carantina. Și crede după părerea lui ca nu are covid 19. O fi ceva gen scaner de viruși ambulant și noi nu știm. Sunt curios dacă iese dl edil pozitiv. Răspunde în fata legii? Ca o ținut ședințe în primărie, s-o plimbat peste tot. Si ne zice noua Sighetenilor sa nu fim stresați. Abia aștept sa fie testat. Apropo nu va mai întâlniți cu el ca poate are covid și va da și vouă.

  • Din păcate doar „anonimii” știu sigur pe unde umblă edilii orașului. Noi știm să utilizăm telefonul mobil!.. așadar, mulțumim, dar nu vă îngrijorați pentru noi!

    • Numele nostru colectiv se „ascunde” la rubrica Contact. Acolo puteți vedea, de fapt, doar câteva nume foarte reale. Dumneavoastră aveți în spate, presupunem, cel puțin populația Sighetului. E o diferență! Evident, lăsând gluma la o parte, sunteți o persoană bine intenționată, focalizată pe destinele comunității, inteligentă, politicoasă, un model pentru noi!

 • Citind articolul scris de către Redacția „Salut, Sighet!” am rămas impresionat de mesajul sau linistitor, de a nu provoca panica intre sigheteni, informațiile despre situatia la zi a stării privind corona virusul si actiunea sa in orasul nostru. Drept sa spun,stand închis în casă de 13 zile,si eu am căzut în plasa dezinformarilor,care circula pe fb.si internet. Sunt oameni si oameni,unii ne dezinformează,crezând că va creste antipatia împotriva factorilor răspunzători in combaterea si starpirea Covid19, alții scriu din „auzite”, iar multi posteaza din îngrijorare! Eu m-am autoizolat,nu am de unde sa stiu care este adevărul,tot ce s-a scris pana acum, am luat de bun, însă după acest articol liniștitor nu voi mai crede nimic pana nu voi fi lămurit, asa cum a facut „Salut,Sighet” dandu-ne informații cunoscute de la sursa si nu luate si scrise „din zbor”!
  Multumesc redacției si rog sa ne mai informeze, situatia critica de astăzi o cere, citesc din alte surse si ma ingrozesc iau totul de bun si acum m-am convins că nu este numai adevar! Știind ce fel de oameni sunt in Redacție, am incredere in informațiile lor scrise cu obiectivitate, asa ca, scrieți cat mai mult despre starea Sighetului si noi va vom multumi!

 • Cum poți spune că nu sunt contaminați din moment ce nici testul nu este făcut și contact cu pacientul au avut!? Sunteți penibili.

  • Credem că sunt penibili toți cei care au devenit specialiști peste noapte.
   IMPORTANT DE ȘTIUT: s-a constatat în întreaga lume că, după un contact direct sau indirect cu un bolnav, în primele 3-4 zile, în general, testările dau rezultate negative. Rezultatele pozitive la testare apar între ziua a 5-a și a 11-a de la intrarea în posibilă contagiune. Au fost cazuri în care testele au fost pozitive doar în ziua 12-13 sau, în cazuri rare, chiar mai târziu, în ziua 17. LOGIC, ținând cont că numărul testelor este limitat, nu este firesc să se facă testările începând cu ziua a 5-a? Dacă am dispune de sute de mii de chituri de testare, probabil ar fi ideal ca testarea să se facă în fiecare zi.

 • Stimați cititori, sunt medic infecționist la acest spital. Aș dori să vin cu câteva precizări. Am participat în linia I la desfășurarea actului medical legat de acești pacienți. Am fost în Centrul de carantină pentru recoltare de probe Covid 19, am consultat pacienți suspecți și am gestionat pacient pozitiv. Vă spun, cu toată sinceritatea, nu ne-am regăsit vreodată (medic, asistentă, infermieră sau îngrijitoare) în situația de a consulta fără protecție. Am avut mănuși, măști și dezinfectant chiar și înainte de Covid.

  Sigur, în situația actuală, produsele de protecție personală sunt în cantitate redusă. Sigur nu vor fi suficiente pentru pandemia care se apropie cu viteză năucitoare. Sigur suntem îngrijorați de ceea ce urmează. Însă , nici o secundă nu am fost puși să lucrăm fără protecție. Colegii au direcționat spre noi pacienții cu suspiciune și noi am reușit să-i manageriem conform protocoalelor în vigoare legate de SARS-COV-2.

 • […] Nu mai facem niciun comentariu însă trebuie să precizăm faptul că o parte din presa sigheteană susține că informațiile prezentate de noi sunt false. Din acest motiv vă prezentăm și argumentele lor. Accesați linkul de mai jos pentru a citi ce spun aceștia iar două dintre fotografii au fost preluate tot de pe site salutsighet.ro. […]

 • Oare acestea vi se par echipamente adecvate (si presupun ca acestea sunte cele mai bune din dotare ca doar e echipament de poza)???? Mastile care apar in poza nu protejeaza, medicii nu au viziere sau incaltaminte de protectie. De ce oare incercati sa pretindenti ca totul e sub control cand e evident ca nu e?

  • Avem impresia că nu ați citit cu atenție articolul, noi nu am pretins nicio clipă că ar fi totul sub control, ci am descris situația la momentul respectiv, prin opiniile celor care se confruntă direct cu virusul. Dar, dacă dumneavoastră sunteți atât de mare specialistă în echipamente, v-am ruga să ne transmiteți o descriere tehnică a acestora (material, textură, culoare, dimensiuni etc.) și vă promitem că „documentația” dumneavoastră va ajunge la conducerea spitalului.

oferta-wise