1

„Classic Unlimited – A Woman’s Touch” (Mariana Petrovai)

„Classic Unlimited – A Woman’s Touch” este un proiect ce are ca scop promovarea muzicii clasice în spații neconvenționale, atipice.

Repertoriul concertelor din acest turneu este mai special, deoarece stă sub semnul feminității, cinci piese din program fiind scrise de compozitoare: Clara Schumann (Nocturna op. 6, nr. 2 și Scherzo op. 14), Mel Bonis (Mélisande și Salomé) și Anamaria Meza (Ansia).

Spre bucuria noastră, turneul Classic Unlimited, al cărui fondator și solist este Bogdan Vaida, a ajuns și în orașul nostru. Spațiul neconvențional, ales pentru acest concert, a fost Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Muzica clasică nu se ascultă doar în locurile așa zise consacrate, muzica clasică trebuie să fie accesibilă tuturor, „oamenii sunt mai importanți decât locurile” spunea Bogdan Vaida. Astfel că sâmbătă seara, 01 octombrie 2022, pianistul căruia îi plac motocicletele, schiul și „oamenii deschiși și curioși” ne-a cântat și încântat și cu un „Intermezzo” de Brahms, „Impromptu” de Schubert, „Preludiu” de Rachmaninoff. Ciprian Pop a compus special pentru acest turneu piesa „Gaia”, programul fiind completat (și încheiat) cu una din capodoperele lui Frédéric Chopin – Andante Spianato și Marea Poloneză, op. 22.
Înainte de a interpreta piesele din repertoriu, pianistul Bogdan Vaida ne-a prezentat tema fiecărei lucrări și detalii mai puțin știute despre compozitori.

Într-o atmosferă plină de emoție (transmisă și de locul în care s-a desfășurat concertul), între public (de toate vârstele) și interpret s-a realizat o legătură specială, muzica adresându-se fiecărui spectator în particular, fiecare simțind diferit, poate, „sunetul muzicii”.
Mulțumim „Classic Unlimited” pentru „întâlnirea” cu muzica de înaltă valoare și profunzime și cu mesajul din spatele acesteia! Așa cum frumos spunea George Enescu, „Muzica porneste de la inimă și se adresează inimilor”.

Mariana Petrovai