1

Clubul Rotary Vișeu de Sus a participat la Conferința Centenarului Rotary – Franța

În perioada 11-12 decembrie 2021, în Franța, la Versailles, a avut loc Conferința Centenarului (1921-2021): Centenarul Districtului 1660 și, implicit, 100 de ani de Rotary în Franța. Pe parcursul celor două zile, evenimentele s-au desfășurat la Palatul Congresului și la Castelul Versailles.

Dată fiind lunga relație de prietenie între districtul francez și Districtul 2241 România și Republica Moldova (în urmă cu peste 30 de ani, o echipă de rotarieni din Districtul 1660 a fost delegată de președintele Rotary Internațional pentru a ghida și susține restabilirea Rotary în România), Districtul 2241 a fost invitat să participe la eveniment.

La Conferință au luat cuvântul: François de Mazières, primarul Versailles-ului, președinții cluburilor Rotary și Rotaract din Versailles, guvernatorul Districtului 1660, Bernard L’Huillier și reprezentantul președintelui Rotary International, Abderrahman Ali Khodja, PDG al Districtului 9010 (Algeria, Maroc, Mauritania, Tunisia).

Susținerea educației francofone în Liban, lupta împotriva paludismului în Senegal, accesul la apă potabilă în Camerun sunt câteva dintre proiectele realizate de cluburile din district și prezentate în cadrul conferinței. De asemenea, problemele de mediu, lupta împotriva cancerului pediatric, eradicarea poliomielitei au fost alte teme abordate.

La masa rotundă cu tema „Francofonia, vector al păcii” – una dintre cele mai importante teme ale conferinței, România a fost reprezentată de Ruxandra Mangu, secretar pe probleme de francofonie la Ambasada României în Franța.

Comitetele InterȚări și rolul lor în slujba păcii” a fost panelul prezidat de Joëlle Cramoix, coordonatoarea națională a tuturor CIP-urilor. În cadrul acestuia a fost evidențiată activitatea CIP Franța-România-Republica Moldova. Anuța Pop, președinta secțiunii române a comitetului, membră a Clubului Rotary Vișeu de Sus, a transmis mesajul de prietenie și cele mai bune urări din partea guvernatorului Adrian Luca și, de asemenea, a înmânat o plachetă aniversară din partea clubului Rotary Cluj-Napoca, unul dintre primele cluburi din România, în semn de apreciere a sprijinului oferit în familiarizarea cu spiritul și principiile Rotary International.

Anuța Pop
Rotary Club Vișeu de Sus