Actualitate Cultură

„Deṣi vorbeṣti pe înţeles / Eu nu te pot pricepe″… (autor, Horia Picu)

image_printPrinteaza

„Deṣi vorbeṣti pe înţeles / Eu nu te pot pricepe″… chiar dacă ce-ai spus în 2018 ai repetat în 2023.

În 28 mai 2018 se putea citi pe www.fabricadefericire.eu că (am numerotat fragmentele pentru o mai uṣoară comparaţie):

1 „Artistul plastic este un recuperator de memorie non-verbală. Nu există memorie fără limbaj. Cu atât mai mult, lumea pe care limbajul plastic o scoate la suprafaţă nu poate fi distilată în cuvinte″.
2 „Să nu subestimăm forţa simbolurilor numai pentru că ele nu se pot verbaliza. Tot ce nu e strict verbal este profund emoţional, căci dincolo de explicaţia pe care o dă limba, există comprehensiunea, înţelegerea, şi aceasta înseamnă cunoaştere cu inima, vibraţie emoţională, iubire″.

Fac aici precizarea: comprehensiunea ṣi înţelegerea sunt sinonime (sursa: https://www.dictionardesinonime.ro/?c=comprehensiune)

3 „Memoria atavică este memoria care stoarce energiile primitive şi primare din subconştientul nostru (Eul ascuns) şi transmite la suprafaţă uneori biologic, alteori imaginar vibraţiile şi energiile regnurilor trecute prin evoluţie până la minerala energie cosmică de la începutul Lumii”.
4 „Ea este energia sufletului animal, a sevelor vegetale, a memoriei pietrei, a geometriei mineralului, a ordinii cosmice″.
5„ Forţa limbajului non-verbal (pictura, sculptura, grafica, muzica, dansul etc.) asupra imaginarului este uriaşă, căci numai ele (semnele non-verbale) sunt încărcate cu emoţie şi trăire nelimitate”.

Cele 5 pasaje fac parte dintr-un interviu cu titlul „Noua grupare artistică “Memorie atavică” nu este străină de Maramureş″.

După cinci ani, în 15 iunie 2023, pe https://www.salutsighet.ro, dăm de aceleaṣi expresii, absolut identice, adică:
1 „Artistul plastic este un recuperator de memorie non-verbală. Nu există memorie fără limbaj. Cu atât mai mult, lumea pe care limbajul plastic o scoate la suprafață nu poate fi distilată ȋn cuvinte″.
2 „Să nu subestimăm forța simbolurilor numai pentru că ele nu se pot verbaliza. Tot ce nu este strict verbal este profund emotional căci dincolo de explicația pe care o dă limba există comprehensiunea, ȋnțelegerea, și aceasta ȋnseamnă cunoaștere cu inima, vibrație emoțională, iubire″.
3 „Memoria atavică este memoria care stoarce energiile primitive și primare din subconștientul nostru (Eul ascuns) și transmite la suprafață uneori biologic, alteori imaginar vibrațiile și energiile regnurilor trecute prin evoluție până la minerala energie cosmică de la ȋnceputul lumii″.
4 „Ea este energia sufletului animal, a sevelor vegetale, a memoriei pietrei, a geometriei mineralului, a ordinii cosmice″.
5 „Forța limbajului non-verbal (pictura, sculptura, grafica, muzica, dansul etc.) asupra imaginarului este uriașă căci numai ele (semnele non-verbale) sunt ȋncărcate cu emoție și trăiri nelimitate″.

Cele 5 puncte, care fac parte dintr-un text mai cuprinzător, au fost citite ṣi la vernisajul expoziţiei din 16 iunie 2023, „Grupul Andezit 10. Memoria atavică″ de la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighet.

Există diferenţe între cele două abordări aflate la 5 ani distanţă în timp ṣi la 60 km distanţă pe ṣosea între Baia Mare ṣi Sighetu Marmaţiei. Ceea ce se spunea despre artiṣtii plastici în 2018, nu s-a putut relua mot-a-mot în 2023 în Sighetu Marmaţiei, localitate socotită (probabil) de unii filozofi(?) ai artelor plastice locul unde se poate orice, locul unde sighetenii pot „înghiţi″ orice vine de la capitala judeţului.
După cum vedeţi, baza textului este identică. Despre artṣtii plastici, despre fiecare în parte, nu s-a putut spune la fel, pentru că, pur ṣi simplu, în 2018 erau alte nume faţă de cele din 2023.
Desigur că e foarte greu să comentezi niṣte opere moderne de sculptură sau pictură. Probabil că e greu ṣi pentru autori să spună ce-au făcut. De aceea nici n-o fac. Operele lor sunt fără titlu. Nu toate! Noi, ca sa nu părem fraieri, tăcem ṣi ne prefacem că privim ceva ce ne place. Nu ṣtim să spunem ce-am văzut. În schimb, cu voce tare spunem c-a fost interesant, iar în cadru mai intim ne dăm drumul adevăratelor impresii, care nu neapărat trebuie să fie negative.

Sunt de acord că există un limbaj non-verbal, despre care ni s-a spus în 2018 ṣi, ca să aprofundăm cum trebuie chestiunea, ni s-a repetat în 2023.
Dar nu pot fi de acord că nu ni s-a spus că textul, în linii mari ṣi prin multe locuri identic, a mai apărut cândva…

Horia Picu

Etichete
oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise