Actualitate Interviuri ONG

#DigitonYE – Sigheteanul Darius Colopelnic, într-un schimb de experiență la Luxemburg

image_printPrinteaza

Salut, Sighet: Te-ai întors recent din Luxemburg, dintr-un schimb de experiență cu tineri din mai multe țări europene. Ne-ai împărtășit și de alte dăți despre proiectele tale. Este un proiect asemănător sau este primul de acest gen? Ce elemente de noutate a adus în cazul tău?
Darius Colopelnic: Este primul proiect Erasmus+ la care am participat, dar am mai fost în proiecte asemănătoare, începând din clasa a șasea. În cadrul proiectului Euroscola din 2013, respectiv 2016 am avut ocazia să vorbesc în Parlamentul European din Strasbourg. A fost o simulare a activității europarlamentarilor, ocazie cu care mi-am descoperit interesul pentru temele europene și dorința de a dezvolta o carieră în acest domeniu. Am fost membru al Școlii Ambasador al CNDV în anul în care prestigiosul colegiu a câștigat trofeul și mult râvnitul titlu. Mi-am dorit să ajung în Luxemburg încă de când am vorbit în Parlamentul European din Bruxelles, în 2019, proiect al cărui scop a fost implicarea tinerilor în viața politică, în principal participarea la votare. Ce a adus nou proiectul din Luxemburg a fost ritmul intens de lucru prin punerea în comun a cunoștințelor digitale și a informațiilor pe teme de actualitate, dar inedită a fost și prezentarea specificului cultural prin surprinderea valorilor tradiționale.

Salut, Sighet: Cum s-a realizat selecția pentru acest proiect?
Darius Colopelnic: Selecția a fost realizată de comunitatea GEYC, iar criteriile au fost diverse: vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, să fie prima participare într-un proiect Erasmus, precum și realizarea unei scrisori de intenție care să aibă relevanță pentru interesul proiectului. În final, patru elevi și studenți din România și Republica Moldova am fost selectați pentru proiectul #DigitonYE. Aceeași selecție s-a realizat în alte șapte țări, prin urmare la Luxemburg ne-am întâlnit 40 de tineri. Surpriza a fost să îl am ca formator pe unul din trainerii proiectului GenerationEU la care am participat în 2020 alături de 19 tineri români.

Salut, Sighet: Care au fost obiectivele proiectului?
Darius Colopelnic: Obiectivele proiectului #DigitonYE au fost însușirea de abilități digitale și educarea noastră în ceea ce privește Uniunea Europeană prin activități potrivite (spre exemplu, simularea activității Parlamentului European sau discuții unu la unu pe subiectul activismului și civismului).

Salut, Sighet: Care au fost beneficiile participării în acest proiect?
Darius Colopelnic: În primul rând, am fost recompensat cu Youth Pass-ul recunoscut internațional, o foarte bună adiție CV-ului meu. Am dobândit o sumedenie de cunoștințe legate de Uniunea Europeană, Procesul Decizional al Uniunii Europene, precum și administrația și rolul multor instituții europene precum Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană etc. În final, am vizitat o țară micuță și drăguță și am cunoscut 40 de oameni din 8 țări cu care am avut foarte multe de împărtășit.

Salut, Sighet: Care sunt planurile tale de viitor?
Darius Colopelnic: Deocamdată sunt student în anul terminal la Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale, secția în limba engleză, dar, după ce voi absolvi, voi aplica în diferite stagii ale instituțiilor europene, în scopul de a căpăta experiență și pentru a găsi locul de muncă potrivit aspirațiilor mele.

Salut, Sighet: Ai un mesaj către tinerii care sunt interesați de studiile europene și de proiectele internaționale?
Darius Colopelnic: Îi încurajez să participe la aceste proiecte, să aibă încredere în ei că vor fi selectați, să își dezvolte cultura generală și să își însușească cel puțin două limbi străine. Limba de comunicare între noi și cea în care s-au ținut cursurile a fost limba engleză, dar nu m-aș fi descurcat atât de bine în activitățile zilnice din regiune fără cunoștințele din limba franceză. Și, dacă timpul și resursele le permit, să călătorească. Cele mai multe experiențe le am din țările pe care le-am vizitat până la 21 de ani. Și atâta timp cât granițele rămân deschise, îmi doresc să cunosc cât mai multe locuri și culturi.

Salut, Sighet!

sursă foto: arhivă personală Darius Colopelnic

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise