Actualitate Cultură

Eminescu să ne judece?!

(foto: Ion Mariș)
image_printPrinteaza

15 ianuarie este o zi – reper pentru cultura românească! Este o zi cât o Unire a conștiințelor luminate!

Să nu uităm, iubitorilor de adevăr, în urmă cu 169 de ani s-a născut cel mai mare poet al românilor, poetul național. Azi mulți îl recită mecanic sau habar n-au să reproducă o strofă din marele poet. Eminescu este un univers devenit clișeu dar, din fericire, el nu poate fi și nu va fi uitat.

În lunile din vara trecută un sculptor sighetean muncea cu sârg la o lucrare ce trebuia să “lumineze” un loc, o zonă din Sighet. Sculptorul Mihai Borodi a lucrat, a tot lucrat și… a plecat în Franța. A plecat nemulțumit și… nefericit. Lucrarea pe care și-o asumase, bustul marelui Mihai Eminescu, a rămas neterminată și zace acum în hibernare în apropierea atelierului sculptorului.

Oare, Sighetul nu poate finaliza proiecte culturale… relevante?…

Azi, 15 ianuarie, ar fi trebuit să depunem o floare sau să-i zîmbim „de jos” Eminescului dar, Poetul stă la izolare, îl privim „de sus”. Ce destin trist!

Eminescu, poate, nu ne judecă!

Ion MARIȘ

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Proiectul cu bustul poetului national M.Eminescu este de mult in lucru, cred ca nu a fost ales bine sculptorul, nu ne trebuie numai talent ci si munca si ambitie de a termina ceva inceput! De cativa ani acest artist plastic, de altfel enorm de talentat, ne tot poarta prin asteptari cu finalizarea lucrarii de arta! Si atunci cand este acasa, este mai mult prin centru, cautandu-si locul la un…in loc sa fie in atelier! Cred ca aceasta-i adevarata cauza ca nu s-a finalizat proiectul pana acum! Mihai Borodi trebuia de mult sa arate ca poate sa daruiasca Sighetului ceva frumos, nu numai sa vrea! L-am laudat in multe ocazii, dar de data aceasta nu pot sa o fac, privind bustul lui Eminescu! Daca nu se va interveni serios in aceasta problema, bustul, inca multi ani de acum inainte va face gaura in curtea atelierului si va prinde vechime acolo, in loc sa fie amplasat unde a fost gandit si piedestalul gol il asteapta de mult! Ce face comisia de cultura din C.L. de ce nu ia masuri, sa rezolve problema, ca prea mult se taraganeaza finalizarea! Poate sunt motive sa fie taraganata, vara trecuta am discutat cu sculptorul si acesta mi-a spus ca ar fi unele motive financiare si din aceasta cauza nu prea are chef de lucru, cheful, cautandu-l in alta parte! Poate la anul ne vom bucura, pana atunci sa speram ca in vara, cheful de lucru îi va reveni si noi vom admira lucrarea!

oferta-wise