Actualitate Cultură

Hotelul „Coroana” din Sighet este proprietate a guvernului maghiar (autor, Teofil Ivanciuc)

image_printPrinteaza

Cel mai vechi așezământ hotelier sighetean și maramureșean în picioare, hotelul „Coroana”, exista, ca han al Tezaurariatului, încă în anul 1775. Reamenajat în 1891, acesta avea un restaurant, o cafenea și o cramă renumite, unde performau artiști de calibru.

Aici au fost găzduiți, în perioada 20-22 iulie 1923, Regele Ferdinand I, Regina Maria, Principele Carol – viitorul rege, Prinţesa Elena şi Principele Nicolae. În 1938, clădirea sa a fost oferită de către regele Carol II Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului, împreună cu Palatul Cultural, însă se pare că donația nu s-a mai materializat. De la balconul clădirii a vorbit mulțimii aduse cu arcanul, pe 16 iunie 1946, primul șef al guvernului comunist de tristă amintire, dr. Petru Groza.

În perioada comunistă, complexul, devenit de stat, a fost rebotezat „Tisa”, ajungând să aibă, la un moment dat, 43 de camere de cazare, grădină de vară, braserie, cafe-bar și un restaurant cu 250 de locuri, întinse pe un teren de 3050 mp, suprafața construită fiind de 2070 mp.

După 1989 și privatizare, managementul acestuia a început să sufere, hotelul „Coroana” trecând prin mai multe mâini pentru ca, în final, să fie declarat falimentar și închis în anul 2014.

Clădirea a ajuns apoi proprietatea unei alte societăți comerciale sighetene, care a vândut-o, în decembrie 2019, pentru suma de 1,41 milioane euro, companiei maghiare Manevi Zrt.

Societatea Manevi face parte din portofoliul entității Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., fiind controlată în totalitate de Guvernul de la Budapesta, care a transferat-o în anul 2018 sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei. Manevi Zrt. au achiziționat în ultimii ani, uneori în condiții controversate, și alte clădiri istorice din Transilvania: castelul Wesselenyi din Jibou, fosta primărie din Carei, Teatrul Vechi din Arad, hotelurile ”Pannonia” (”Dacia”) din Satu Mare, ”Crucea Albă” din Arad, „Ferdinand” din Hațeg, „Alte Post” din Sighișoara etc.

Este clar că faptul că statul maghiar a ajuns să dețină una din cele mai importante clădiri ale Sighetului, naște emoții și stârnește puternice controverse, însă vânzarea a fost făcută și nu se mai poate da înapoi…

Conform unui articol publicat de organizația Átlátszó Erdély (de unde am obținut detaliile tranzacției hotelului sighetean), Manevi și-a anunțat intenția de a restaura complexul hotelier, punând la bătaie 324 mii euro doar pentru plata proiectului arhitectonic al unui hotel de 4 stele (cel mai „galonat” din Sighet) cu 28 de camere (prin remodelarea camerelor existente, prea mici pentru această categorie), restaurant, bar, terasă și parking.

Rămâne să vedem când va fi demarată atât de necesara restaurare, pentru că, în acest moment, clădirea arată oribil, fiind o pată pe obrazul, și așa foarte maculat, al centrului istoric al Sighetului.

Text & foto, Teofil IVANCIUC

oferta-wise

5 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 • Mă bucur că această clădire frumoasă și preţioasă a ajuns în sfârșit la un proprietar care o apreciază la locul ei meritat.

  Örülök, hogy ez a gyönyörű és értékes épület végre egy olyan tulajdonoshoz került, aki méltóképpen megbecsüli.

 • Orice contract poate fi reziliat si unilateral! Statul roman poate ORICAND sa renationalizeze ce vrea! Povestea este alta!
  Iato:
  De-a lungul ultimului secol, chiar de la obtinerea -prin dare si luare de mita, a independentei, Romania a dovedit lumii ca este impredictibila. Ba mai mult, semnalarea, inca de Cantemir, a caracterului privind ”genetica” noastra a fost amplificata prin crima din ziua de Craciun ceea ce a oripilat intreaga lume! Pius al IX-lea, a ridicat omul la rang de infailibil de aceea, toti dictatorii au circumstante atenuante moralmente. Natiunile ar trebui sa faca dovada asimilarii invataturii crestine, dar intarzie a o face! Romania nu va fi atacata NICIODATA DE RUSIA, DAR VA FI SPARTA IN CIOBURI ECONOMIC SI IN CURAND dreptul la proprietate va fi amendat! noua constitutie are in vedere acest exercitiu! Romani, faceti dovada ca nu sunteti slugi si salvati scumpa noastra patrie, altminteri VAE VICTIS!

  • Domnule Serban,
   Faceti afirmatii aberante !

   „Pius al IX-lea, a ridicat omul la rang de infailibil . ” Stiti ce vorbiti ? Infailibilitatea este capacitatea data Cristos Bisericii Sale de a invata autentic adevarul dumnezeiesc si aceasta putere spirituala se exercita in anumite situatii strict delimitate de catre Papa, in calitate de urmas al lui Petru, cel caruia Cristos i -a conferit direct puterea de a conduce Biserica. In mintea dvs, asta da circumstante atenuante tuturor dictatorilor ???

   „Romania nu va fi atacata NICIODATA DE RUSIA”. Pai domnule Serban, ne-au ocupat militar deja de 11 ori ( unsprezece ), ultima fiind ocupatia sovietica care ne-a adus comunismul cu milioane de victime. Ce va face sa credeti ca nu ar face-o si a12 -a oara, daca ar putea ? Care lege morala ii opreste, cand ei nu cred in nimic ? Scrupulele de KgB-ist batran ale lui Putin ?

oferta-wise