Actualitate Cultură

Hramul Bisericii Greco-Catolice „Cristos Regele Universului” din Sighet și sfințirea bustului Mitropolitului Victor Mihalyi de Apșa

image_printPrinteaza

Parohia Greco-Catolică „Cristos Regele Universului” Sighet și Asociația „Firul Vieții” Sighet vă invită duminică, 26 noiembrie 2023, la Hramul Bisericii Parohiale (str. Bogdan Vodă, nr. 78) și la dezvelirea și sfințirea  monumentului Mitropolitului Victor Mihaly de Apșa (n. Ieud, 1841 – d. Blaj, 1918).

Program:

Ora 10:45 – Primirea P. S. Episcopul Vasile Bizău,
Ora 11:00 – Sfânta Liturghie Arhierească,
Ora 12:30 – Dezvelirea și sfințirea monumentului Mitropolitului Victor Mihalyi de Apșa.

Monumentul Mitroplitului Victor Mihalyi de Apșa a fost realizat de sculptorul Marcel Stanciu (Baia Mare).

Au contribuit financiar și material pentru realizarea monumentului:
Dr. Ovidiu NEGREA (California, U.S.A.)
Melania RIȚIU (București)
Ludmila MARTIN (Tulcea)
Petru și Ana ȘTEȚIU (Cluj – Napoca)
Gavrilă PLEȘ (București)
Adriana ILBAN
Petru CODREA
Ioan MIRCEA
Alexandru ȚIPLEA
Dana ONIȚA IVAȘCU
Doina BALAZS
Diana IANCU
Gheorghe IANCU
Claudia CHINDRIȘ
Vasile HOTICO
Traian STAMATIN
Mircea CUPCEA
Gheorghe Mihai BÂRLEA
Marius VIȘOVAN
Gheorghe BUFTEA
Mihai KOKENYESDI
Florin DRAGOSTE
Ion MARIȘ
Ioan ARDELEANU – PRUNCU

S.C. BREBELA S.R.L. – Toader și Bogdan CHINDRIȘ
S.C. PLIMOB S.A. – Vasile GODJA
S.C. NEW WINDOW S.R.L. – Victor NAVRATIL
Banca Cooperatistă „TISA” – Alexandru MARINA
S.C. ADETRANS S.R.L. – Ioan DRIMUȘ
SPG Urbana Sighet

Acest proiect (monumentul mitropolitului Victor Mihalyi de Apșa) a fost realizat și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

* * *

„Victor Mihalyi de Apșa a fost un creștin în cea mai curată concepție a cuvântului și a fost un român în cea mai nobilă afirmare a acestui ideal.  A avut multe să îndure, multe să înghită de la cei de sus și, poate, și de la cei de jos. Nu tuturor le era simpatică figura aceasta de om frumos, care nu cerca însă simpatia nimănui, și părea că nu se bucură dacă o are”. (Din necrolog, Revista Creștină, 1918.)

„Nobil de viță veche, cu un remarcabil sentiment al demnității, Mitropolitul conte Victor Mihalyi de Apșa a fost de o dârzenie și de o atitudine rectilinie impunătoare, spunând că el nu înțelege să se abată nici cu o iotă din calea trasată de marii săi antecesori în scaunul Blajului și că prin aceasta speră că-și va servi eminamente neamul și țara”. (Prof. univ. dr. Ioan Silviu Nistor, în „Considerații privind contribuția Mitropolitului Dr. Victor Mihalyi de Apșa la dezvoltarea învățământului românesc din Transilvania”.)

Asociația „Firul Vieții”

 

 

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Dumnezeu sa binecuvanteze Asociatia Firul Vietii!

    Felicitari speciale domnului profesor Ioan Ardeleanu – Pruncu care a visat acest proiect si muncit din greu pentru realizarea lui, reusind sa implice multi oameni de suflet ai orasului nostru!
    Sa fim mandri de oamenii mari pe care i-a dat Maramuresul!

  • Un eveniment de înaltă măreție spirituală, spre bucuria și mângairea a unei mari mulțimi de sigheteni care imbrațișează, împrospătează si dezoltă sentimentele de sobrietate si profunzime a cultului gr. catolic local. Pornind de la nimic au luptat cu tărie în vrajmășia vremilor, pentru a pune la locul ei tradiția, respectul și nobletea acestuia, adunând creduncioșii in jurul unei frumoase biserici, o adevărată Catedrală. În interiorul acesteia se desfăsoara serviciile religioase într-o profundă reculegere, trăire spirituală și noblețe creștină, în preamărirea lui Dumnezeu, prin care se arată vrednicia, stabilitatea și permanența cultului gr. catolic, iar denumirea simbolică a hramului acestei biserici: „Cristos Regele Unversului” din Sighet, este și o averizare de biruință, de neînfrângere.
    În aceasi frumoasă manifestare s-a sfințit și monumentul Mitropolitului „Victor Mihaly de Apsa, care a fost un creștin îm cea mai curată concepție a cuvântului si un român în cea mai nobilă afirmare a acestui ideal”.
    In prezent se afirmă la televiziune ca se pune din nou problema „Tezaurului României”, care a fost pus la Moscova pentru a-l salva de razboi. Contrar tuturor uzanțelor, rusii nu ni l-au mai dat, ceea ce reprezintă o hotie bazată pe forță. Ce ia rusul sau i se dă, orice, nu mai înapoiază, nu mai „cedeaza”. Din pacate, au luat acest obicei, acest narav rusesc și alte „entități”!

oferta-wise