Unii sunt tentați să acrediteze ca artist doar pe cel ce deține un atestat universitar, ceva similar, sau măcar să se bucure de recunoaștere publică după îndelungate eforturi personale în a-și concretiza talentul/vocația ca autodidact depășind astfel prejudecăți minimalizatoare. În definitiv, criteriile estetice trebuie să primeze în ambele situații; pentru că nu puține sunt cazurile când atestatele instituționale n-au fost validate în experiența artistică, nici de critica de specialitate sau de iubitorii de artă.
Ion Bledea reprezintă, în optica mea, un exemplu fericit de artist ce și-a propus evadarea din rândul artiștilor așa-zis amatori (deloc în sens peiorativ), pentru a-și construi cu răbdare, metodic, autodidact, un profil de sculptor în sens modern, El își revendică cu mândrie modelele din tinerețe, în măiestria meșterilor populari, constructori de case, biserici, porți, artefacte ce constituie patrimoniul identitar al culturii și civilizației maramureșene. Explicabil, pentru că Ion Bledea este originar din Bârsana, localitatea cu mulți meșteri populari talentați, dintre care îl amintesc pe regretatul Toader Bârsan, cu reputație internațională.
Îl cunosc pe Ion Bledea din tinerețe și i-am urmărit evoluția. Am participat la deschiderea unor expoziții personale, i-am vizitat impresionantul atelier și exrtraordinara colecție de lucrări, reprezentând etapele lui de creație. Aici se poate sesiza etapa/ momentul în care el s-a „reinventat” făcând saltul spre sculptura modernă, și-a asumat cu îndârjire acest proiect, prin lucrări de certă originalitate formală și expresivitate, confirmându-și talentul și codul estetic, definindu-și identitatea artistică de sculptor. Prin expozițiile personale, participări la expoziții colective, tabără de sculptură în țară și peste hotare (Franța și nu doar), este valorizat inclusiv în familia sculptorilor consacrați și foarte prețuit în comunitatea sigheteană și maramureșeană. Dar a rămas mereu la prima sa dragoste – lemnul, materia primă a artei sale în care și-a concretizat inspirat imaginația de sculptor: opera lui este o veritabilă „pădure” de sculpturi, de-ar fi să amintesc foarte originala lui expoziție în generoasa curte a casei sale, din ultimii câțiva ani.
La împlinirea celor 75 de ani de viață, îi urez prietenește multă sănătate și putere de muncă, să adauge operei sale noi lucrări în care să se regăsească cu harul și energia ce i-au însoțit viața.
Gheorghe Mihai BÂRLEA
(membru al Uniunii Scriitorilor din România)
* * *
Ion Bledea redă echilibrat multiplicitatea și unicitatea Maramureșului, cu vigoare, într-o risipă de energie creatoare continuă. Toate chipurile de maramureșeni ce le-a sculptat poartă urma caldă a mângâierii sale. El aspiră la redarea exhaustivă a tuturor ipostazelor în care ființează oamenii locului, din rândurile lor, ca un insider al Marmureșului, ca un locuitor al Substanței Maramureș. La un iconostas al Maramureșului trudește Meșterul…
Văzând un film cu el (produs de Asociația Valea Verde), cercetându-i una câte una pădurea de lucrări sau vreuna monumentală (de pildă „Maramureșenii și Marea Unire”, în elaborarea ei de la buștean la frescă), am înțeles situarea artistului în intimitatea devenirii pădurii și a lemnului, sincronizarea artei sale cu ritmurile veșniciei. De unde o anume demnitate ritualică, dominantă de o umanitate profundă, colorată cu elemente de fabulos sau satiric. De parcă maramureșenii din lucrările sale ar zice: „Iar noi locului ne ținem…”
Exhaustivă voindu-și arta și infinită iubirea-i de Maramureș, Ion Bledea mai are mult de lucru. De aceea îi doresc La Mulți Ani și spor în arta sa!
Marin SLUJERU
(poet)
* * *
Bubu, omul care, după părerea mea, ar merita premiul pentru cel mai bun bunic din lume! Nu cred că sunt destule cuvinte ca să pot descrie admirația, respectul și iubirea pe care i-o port bunicului meu. Încă de mică, am știut mereu că Bubu este cel care îmi poate schimba starea de spirit din una proastă în cea mai bună printr-o simplă glumă sau un simplu zâmbet. Am crescut cu el și alături de el și abia acum când m-am mutat departe de casă realizez cât de frumoasă mi-a făcut copilăria și cât de norocoasă sunt că el este bunicul meu. Mereu mă voi mândri cu el, iar Bubu, azi de ziua ta, vreau să-ți promit ca te voi face întotdeauna mândru și mereu voi spune lumii că am cel mai bun bunic.
La mulți ani, Bubu!
Antonia Ilaria ȘTEȚIU
Studentă,
Academia de Studii Economice (ASE) București
Relații Economice Internaționale
* * *
La mulți ani!… Celui care a câștigat multe concursuri, diplome și premii cu sculptura în lemn. Acum la ceas aniversar mă gândesc la zecile de sculpturi monumentale ale lui Ion Bledea ce decorează parcurile și grădinile publice din mai multe țări. În Franța are peste 20, multe sunt „Tronuri”. Trudite cu dalta și barda a adus meșteșugul cioplitorilor tradiționali la cota de obiecte de artă.
Cel mai răsucit și noduros butuc de lemn, sub ochiul său atent și ager de bun desenator, manevrând cu mintea și mâna dalta, ajunge să „developeze” o formă ce bucură privirea semenilor. Harul, jertfa și dăruirea artistului generează frumosul, îndreptățindu-i cel mai înalt Tron.
Ioan TIVADAR
(profesor, colecționar de artă)
* * *
Artistul Ion Bledea a ajuns la vârsta când poate privi înapoi cu… MÂNDRIE! A muncit și a creat pentru două vieți, ar putea să se odihnească fără regrete dar, din câte am văzut, dl. Ion Bledea își desăvârșește, cu fiecare an pe care-l parcurge, OPERA. Este o bucurie că este conCetățeanul nostru de Onoare și reper al Sighetului. La Mulți Ani!... cu cât mai multe lucrări splendide!
Brîndușa OANȚĂ
(coordonator „Salut, Sighet!”)
* * *
Ion Bledea este un om dintr-o bucată… de Maramureș, este artistul care înnobilează lemnul redându-i viața „retezată” temporar. De zeci de ani Ion Bledea povestește lemnului, îi dă nume, îl domină, îl modelează, înzestrându-l cu expresivitate și frumusețe.
Despre perseverența omului nesofisticat, „omul pădurii”, care trăiește pentru a îngriji pasional/ pasionat copiii muncii sale, putem vorbi și azi, la aniversarea celor 75 de ani trăiți și nerisipiți. Ion Bledea nu știe să piardă timpul, de mulți ani de când îl cunosc, își contorizează viața în sculpturi, în noi lucrări, preocuparea lui fiind – mai nou – expozițiile din grădina lui, din grădina lui și-a soției care îi este continuu alături, susținându-i talentul.
Prietene, știu că 75 de ani n-ar înseamna nimic dacă n-ai avea cealaltă viață dăruită creației și știu că… dăruind viață lemnului dăruiești o parte din sufletul tău privitorilor, admiratorilor sculpturilor tale.
Ce poate fi mai frumos decât să știi că ai reușit, că ai fost onorat cu premiul suprem din partea celor care trăiesc prin și pentru artă și care te admiră?!
La mulți ani!… în tihna grădinii tale/ voastre…
La mulți ani, Ioane!… în mijlocul familiei tale de lucrări…
La mulți ani, Prietene!… alături de cei care te prețuiesc și te respectă!
Ion MARIȘ
(Coordonator Editura Valea Verde)
Foto: Ion Mariș
Artistul este fauritorul de drumuri spre necunoscutul acela, care ar putea completa ceea ce lipseste in esenta fiintei umane. El nu lasa din mana unealta de baza care ii este sprijin in a crea ceea ce sufletul ii sopteste. Bariera parcursului omenesc e inexistenta in fiinta sa artistica, iar drumul pe care il are de parcurs ii este clar si neted. Atat cat sufletul „domneste” in corpul sau, el va fi condus mereu spre infinit. La multi ani D-le Ion Bledea! Va multumim pentru creatiile care imbogatesc sufletul privitorului.
Alătur și eu, din toată inima, cele mai bune urări acestui magician al lemnului care este Ion Bledea!
Dar, aniversarea Artistului este și un prilej de Universalizare a artei. Începînd din chiar centrul Universului în care acesta își dăruiește arta sa.
Mă gîndesc că, în Sighet – orașul meu natal – s-ar putea găsi un spațiu adecvat în care să se „nască” un Muzeu al Artiștiștilor Plastici Sigheteni. Gheorghe Chivu, Vasile Kazar, Traian Bilțiu-Dăncuș, Ștefan Balazs, Valentin Petreuș – doar cîteva nume dintre cele, destule, care ar putea onora o galerie permanentă și expoziții retrospective temporare.
Despre un muzeu al scriitorilor sigheteni – destui, și ei – nu mai zic, să nu fiu suspectat de pledoarie „pro domo”.
Da! La multi ani sfinti in Domnul! Harul lui Dumnezeu, izvorul a tot ceea ce este bun si frumos sa inspire in continuare talentul si sa fecundeze efortul!
Cu prietenie si respect, parintele Marius