La Sighet nu funcționează… Galeria de Artă Contemporană „La Dănutz”! (Ion Mariș)

Am ajuns – pentru a câta oară?! – să văd/ citesc ce înseamnă să muncești într-un loc căldutz – la stat, așa se spune! – și să te dezechilibrezi când cineva critică niște neajunsuri. Nu se poate să critici, monșer?… Este interzis să nu fii de acord cu „munca” celor care fac totul… perfect?! N-am auzit mai nimic de/ despre acest Dănuț – apărut brusc pe „simezele” Sighetului – până când i s-a internaționalizat ficatul și, instantaneu, s-a erijat în mare apărător al unui Festival care sigur n-a fost perfect. Pe deasupra, omul n-a învățat (de unde?) că există o etichetă de adresare și un pronume de politețe! Așadar, păstrând politețea „onorabilului preopinent”, măi bădiță Dănutz Todea, așa îi înveți pe copii, să nu accepte critica? Să laude din toți rărunchii?… Ș-apoi, învață să scrii, ai destule greșeli de/la limbă prin lătrăturile dumitale și, nu în ultimul rând, mai termină cu minciunile (cred că se cere nenicul în politică, se pricepe la baliverne!). Auzi dom’le, Sighetul are Galerie de Artă Contemporană și doar unul o știe (poate doi, trei, mai… agitați)! Priviți, vă rog, fotografia de sus (făcută ieri), este Galeria la care a făcut „vorbire” monșerul (și unde s-a muncit chiar și după 13 iunie, și nu numai, până-n zilele noastre). Dragi sigheteni, așa-i că v-ați prins „geografic” de existența acesteia după ce Dănutz ne-a zgândărit… ochii? Acolo, în acea clădire, cam din patru în patru ani are loc câte o expoziție, Sighetul neavând un spațiu adecvat iar sala respectivă, conform proprietarului, se numește „Sala de expoziții temporare a Muzeului…”. Nu aveai de unde să știi, că recent te-ai reacomodat cu plaiurile natale. (Pe geamul „Galeriei” scrie „Litoral 2003 – Bilete de avion”… așa da, vacanța-i salvarea pentru unii!). Da, se fac demersuri pentru a înființa o Galerie de Artă la Sighet, da’ nu va fi pe numele mătălutză!

În plus „domnu’” Dănuț, îndemnat de oameni care nu acceptă critica și mai ales critica împotriva instituțiilor de mare… prestigiu, se agită tare ca să ascundă ceea ce a văzut tot sigheteanul. Ne acuză de „cenzură”, ha, ha! La comentarii nu se pune cenzura, poate n-ai aflat, stimabile (peiorativ, te-ai prins, nu?)! Dacă vorbești în halul pe care l-ai „expus”, stai acasă, bade profesor! Dacă nu știi să te adresezi și verși prostii – probabil instigat de oameni de bine – e mai sănătos să nu ne virusăm site-ul (care nu este plătit de „instituții” ca să aplaudăm în cor, când și cum „vrea” mușchii lor). De altfel, n-am permis (am „cenzurat”!) alte câteva comentarii în care mătălutză (și nu numai!) erai „disecat” foarte… subtil! Nu  la toate „argumentele” suntem sensibili (crede-mă, nu sunt didactice!).

Haideți să mai vedem încă o dată (atenție, băditză & prietenii, nu mai repet!) ce a provocat tulburarea „instituționalului”: am observat/ constatat – spectator fiind – că nu au prea fost sigheteni la Internaționalul Festival, că nu a fost traducere la PREMIERE pentru oaspeții străini, că nu am văzut niște premii oficiale un pic mai „vizibile” (pentru locul I măcar), că trebuia să primim și noi – cei care îndrăznim să nu aplaudăm toate „festivalele” – un Comunicat de presă (era OBLIGATORIU într-un proiect INTERNAȚIONAL din BANI PUBLICI)! Recitiți articolul! Am greșit cu ceva?… Iar băditza îmi vine cu „argumentul” penibil: cică-s „altfel” de bani (doar pentru EI proiectele școlare se fac din bani nepublici). Ați adus de acasă banii, voi, cei care ați participat la organizare?… Ai totuși o mică scuză: ai ajuns recent pe plaiurile natale și nu ai văzut câteva ediții model ale acestui Festival, ediții desfășurate în anii în care nu-ți păsa de Sighet. Evident, acum ți-e mult mai ușor (leafa merge!… etc.), la stat e bine, „șefii” trebuie respectați, nu se poate să fie criticați, doar sunt toți absolvenți de Oxford și/sau Sorbona, nu pot greși, oameni buni!
Și, foarte important, acest „raportor” pentru viața sigheteană, tot bate din „taste” cum că m-ar/ ne-ar interesa să apărem pe afișul lui. Vai de mine!… ți-am spus din prima, n-ai înțeles? NU ne interesează să apărem pe afișe, chiar dacă-s executate de un geniu al culorilor (politice). AI PRICEPUT, PRIETENII TĂI ADMIRABILI AU PRICEPUT? Dacă nu, continuă cu… poliloghia (este chiar simptomatică!… sau mai bine mergi în… vacanță)!

Băditză dragă Dănutz, i-auzi una!… cei care tot explică cât sunt de buni și de muncitori, de „specialiști”, își acoperă în general… hibele! Un proverb care ți-ar/ v-ar prinde bine, nenicule – poate te ajută și prietenii să-l înțelegi – spune că „dacă ești bun FACI și TACI, dacă nu reușești să faci… JUSTIFICI”. (Nu-i cazul la toate instituțiile, Doamne ferește!). N-ai/ n-ați priceput că întotdeauna critica e constructivă?… de aceea prietenii te-au „activat” la… scris?
A, încă un „argument” pentru liniștea matale! Știi care-i – totuși – principalul motiv pentru care nu ți-am „acceptat” comentariul „bugetat” (pe lângă „politețea”… didactică)? Clar că nu știi! Sunt obligat să divulg „secretul”! Un sighetean n-ar fi scris niciodată (așa cum ai făcut-o, am dovada în „spam”!) și cu atât mai puțin un specialist în „explicat” afișe (cum te pretinzi!) numele marelui pictor Hollosy așa cum l-ai scris stimate… maistre!

Cel de Sus să (vă) dea sănătate, folcloriștilor… instituționalizați sau nu!

Ion Mariș

PS: La Sighet există – din fericire – o Galerie de Artă, este a familiei Vassiliev (este a lor, particulară, nu a statului… în poziție de drepți). Acolo, într-adevăr, se desfășoară – anual – o mulțime de evenimente culturale dar… fără politică și osanale!