Actualitate Știri

Laborator STEM la C. N. „Dragoș-Vodă”, Sighet

image_printPrinteaza

În perioada 3 – 6 aprilie 2023, la Colegiul Național „Dragoș-Vodă”, în cadrul săptămânii Școala altfel, a debutat un proiect numit Laborator STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) destinat elevilor de gimnaziu. Prin acest proiect ne-am propus să aducem un alt mod de a învăța despre noțiuni de fizică, inginerie, matematică și tehnologie, am încercat să combinăm teoria cu practica și cu distracția.

Totul a fost posibil datorită absolventei Annamaria Meszaros, care este formator în cadrul grupului Young Engineers. Fondată în 2008, Young Engineers desfășoară activități din sfera ingineriei, în regim after-school (post-școalar), în peste 50 de țări. Misiunea lor este de a pregăti elevii de 4-15 ani pentru cerințele în schimbare ale forței de muncă din secolul XXI. Cu peste 30.000 de elevi entuziasmați la nivel global, Young Engineers a fost recunoscut de către Harvard School of Education și de către Comisia Uniunii Europene. Annamaria Meszaros lucrează deja cu mai multe grupe de elevi în alte unități școlare din Sighet, reprezentând cu succes și dăruire franciza.

Elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a, au experimentat Bricks challenge, adică construirea și punerea în funcțiune ale unor mecanisme din lego, echipate cu motorașe. Elevii au construit mașinuțe, motociclete, melci umblători și chiar și mașini de spălat. Pe lângă distracție maximă, ei au văzut cum funcționează diferite tipuri de transmisie.

Educația STEM îmbunătățește cerativitatea, sporește colaborarea în echipă, dezvoltă abilități de comunicare și gândire critică, sporește curiozitatea, îi învață pe copii să aibă inițiativă, să exploreze și stimulează învățarea social – emoțională. Elevii sunt mai activi, implicați, comunică unii cu ceilalți și mai fericiți.

A fost o activitate binevenită în Săptămâna altfel și pe care o aștept și anul viitor, foarte distractivă și educativă pentru toți.” (Andrei Dura, clasa a V-a)
„Am fost încântat de felul în care ceea ce studiem la școală poate fi pus în practică, în viața reală. Cu astfel de exerciții, putem înțelege mult mai ușor rolul benefic al științelor, care, de fapt, ajută omul, făcându-i viața mult mai ușoară, prin numeroasele descoperiri. De asemenea, am învățat că munca în echipă, comunicarea, creativitatea, inițiativa, analizarea variantelor privind găsirea soluțiilor reprezintă chei care ne pot duce spre rezultate dorite.” (Alexei Ștefan Andrașciuc, clasa a VI-a)
„O activitate care a presupus colaborare și dezvoltă gândirea critică.” (prof. Claudia Dura)
„Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută în care am avut ocazia să fim creativi și să lucrăm în echipă.” (David Antal, clasa a VII-a)
„A fost foarte distractiv. Mi-a plăcut foarte mult!” (Bianka Dan, clasa a VII-a)

La anul ne vom întoarce cu și mai multe provocări și… distracție.

Coordonatori proiect,
Prof. Andrea Burcuș, informatică și TIC,
Colegiul Național „Dragoș – Vodă”
Annamaria Meszaros, Young Engineers
(sighetumarmatiei@youngengineers.ro)

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise
Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.