Bernard HOULIAT s-a născut la 17 iulie1954 în sudul Franței. Studiile sale s-au desfășurat în diferite universități și instituții din Franța, Spania și Italia, în principal la Pau, Bordeaux, Zaragoza, Teruel, Escalona, Oviedo și Padova. De asemenea, a studiat la Școala de Arte Plastice din Bordeaux. Cursurile pe care le-a urmat: geografie (amenajarea și dezvoltarea teritoriului), ecologie și biologie (ecosisteme de altitudine), greacă veche, istorie, istoria artelor, cinema.
Specialist în probleme legate de Holocaustul din Europa Centrală și de Est. Scriitor și jurnalist.
Activitatea sa profesională a început în Parcul Național al Munților Pirinei, unde a realizat studii legate de botanică și insectele de munte.
Apoi, în perioada 1977-1995, concepe și organizează călătorii (turism de aventură, turism cultural, alpinism etc.), pentru diferite agenții franceze, în țări precum: Franța, Spania, Portugalia, Italia, Bavaria, Grecia, Maroc, Nepal, Chile, Suedia, Finlanda, România. În acest context, el a practicat alpinism profesional și schiul de munte. În perioada 1996-1999 este coordonator de proiect în cadrul Programului PHARE « turism rural» finanțat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea turismului rural în România.
În perioada 2000-2001, a realizat un studiu legat de turismului ornitologic în Franța și Marea Britanie, finanțat de Ministerul Mediului din Franța.
În perioada 2000-2003 este profesor asociat la Universitatea din Pau în domeniul turismului și dezvoltării teritoriale.
În perioada 1999-2006 este consultant independent la diverși parteneri din Franța, Spania, România, Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia, Grecia.
Din anul 2006 până în anul 2011, este angajat al Ministerului francez al afacerilor externe și devine director al Centrului cultural francez din Cluj Napoca (România). Responsabilitățile sale sunt de conducere a unei instituții cu autonomie financiară și programare, negocieri cu autoritățile locale și internaționale, dinamizarea cooperării culturale și a schimburilor între Franța, România și alte țări ale UE, promovarea creației franceze și românești, cooperare descentralizată prin sprijin/retransmitere de parteneriate între autoritățile locale din Franța și zona Transilvaniei. El a conceput evenimente majore care au marcat viața culturală locală: „Cluj Baroc”, „Rencontres du patrimoine alimentaire” (întâlniri și dezbateri între actori europeni implicați în activități legate de biodiversitatea agricolă și promovarea patrimoniului alimentar), „Festival des Très courts” (cinéma), „Printemps des cafés” și altele.
Între 2013 și 2017, Ministerul francez al afacerilor externe îi încredințează conducerea „Alliance française”, din Lviv (Ucraina). Responsabilitățile acestei funcții au fost de management, organizare și revitalizare a unei unități create recent într-un context de criză (conflictul din Ucraina), negocieri cu autoritățile locale și internaționale, promovarea limbii franceze, dezvoltarea unei strategii culturale autonome: „Lviv Baroc”, „Printemps des poètes”, și altele. Este implicat în dezvoltarea proiectelor transfrontaliere cu ambasadele Franței din Polonia și României și alți parteneri francezi și ucraineni.
Bernard Houliat și-a dedicat o mare parte a activității sale profesionale Europei de Est. Bazându-se pe importante rețele de parteneriate, a coordonat în special proiecte internaționale, a organizat evenimente și schimburi în mai multe domenii (geopolitică, probleme de mediu, biodiversitate, cinema, literatură, muzică barocă, jazz, muzică tradițională, dezvoltare rurală, etc …).
De asemenea, este implicat în activitatea unei mici agenții de turism românești corespondentă a unor turoperatori francezi specializați în turism de aventură și turism cultural (Terres d’aventure, Balaguère, Explorator, Intermèdes, etc …) pentru România, Ucraina și Moldova.
În acest context, el sprijină turismul rațional, respectuos și responsabil.
Personal, s-a dedicat realizării unor cercetări semnificative asupra antisemitismului și Holocaustului din Europa Centrală și de Est, însoțind multe familii, martori, personalități, scriitori, jurnaliști și participând la realizarea unor documentare.
Menține o rețea de contacte și prieteni în aproximativ cincisprezece țări, incluzând numeroase personalități politice și din media, oameni de știință, specialiști în biodiversitate, scriitori, muzicieni, cineaști, istorici, etc.
Vorbește mai multe limbi străine datorită marii diversități a angajamentelor sale profesionale și personale.
Bernard Houliat s-a angajat în mod personal în marile chestiuni de mediu, culturale și cetățenești. În paralel cu toate aceste activități, Bernard Houliat este autor și coautor al unui număr important de lucrări publicate (cărți și articole), la mai multe edituri franceze (Hachette, Rouergue-Actes Sud, Atlas, Quelque part sur terre, Denoël, etc…) și articole în presa franceză.
Amintim câteva lucrări:
- Guide bleu évasion-Roumanie, Éditions Hachette, (2004 și 2006),
- Le tourisme ornithologique, Éditions de l’AFIT- Agence française de l’ingéniérie touristique (2001). § La Roumanie au petit Bonheur, Editions Quelque part sur terre (2000) (în colaborare).
- Randonnées autour des Gorges de l’Aveyron. Rando éditions (2000).
- Tsiganes en Roumanie, Éditions du Rouergue (1999).
- Guide Visa Midi-Pyrénées, Éditions Hachette (1996).
- Les 100 visages de Venise, Éditions Atlas (1994) (în colaborare)
- Réserve naturelle du Nouvelle. Synthèses scientifiques, Parc National des Pyrénées, 1989.
- Montagnes sauvages d’Europe, Denoël, 1988 (în colaborare) [52
În anul 1996 Bernard Houliat vizitează pentru prima dată Vadu Izei, fiind reprezentant al OVR-Internațional, specializat în turism (coordonator de proiect), în vederea implementării proiectului PHARE Turism rural II, „Constituirea regiunilor pilot în turismului rural din România”, și selectarea primelor patru regiuni pilot (Bucovina, Maramureș, Apuseni, Moieciu-Bran). În cadrul județului Maramureș este selectată zona pilot Valea Izei, cu localitățile Vadu Izei, Ieud, Botiza.
Împreună cu echipa sa, Bernard Houliat evaluează potențialul local și nevoile imediate pentru dezvoltarea activității de turism rural și propune: realizarea unor circuite turistice ale meșterilor artizani locali, realizarea unor panouri de informare turistică cuprinzând și harta turistică a Țării Maramureșului, realizarea unui ghid al Maramureșului (în limbile română și engleză), susține achiziționarea unor case tradiționale și transformarea lor în birou de informare turistică, realizarea unui festival al viorii și muzicii de la sate și face propuneri pentru includerea zonei turistice Maramureș în ghiduri turistice internaționale.
Localitatea Vadu Izei a fost reprezentată în cadrul parteneriatului de Fundația OVR (Opération Villages Roumains) Agro-Tur-Art. În urma concursului de oferte locale de proiecte în vederea realizarii unui circuit al artizanilor în Vadu Izei au fost selectate de echipa de coordonare a programului: „Atelier de sculptură Vasile Apan”, „Atelier de țesut covoare – Ileana Borlean”, „Atelier de țesătorie – Maria Moldovan”, „Atelier de împletit nuiele – Mihai Petreuș”, „Atelier de pictură pe sticlă – Ioan Borlean”, „Expoziție de instrumente muzicale – Ioan Covaciu”, „Atelier de gastronomie locală ’Șopron’ – Denisia Covrig”.
A fost montată în Vadu Izei o hartă turistică „Țara Maramureșului” și au fost introduse în Ghidul „Maramureșul Turistic” informațiile despre circuitul artizanilor, rețeaua de cazare, biroul de informare turistică. De asemenea, Bernard Houliat a susținut asigurarea finanțării pentru construirea Casei-birou de informare turistică și realizarea primului Festival al viorii și muzicii de la sate intitulat „Maramuzical” în satele Vadu Izei, Ieud, Botiza. Bernard Houliat a fost managerul acestui mare și inedit festival cu invitați din mai multe țări europene.Bernard a propus includerea localității Vadu Izei în Ghidul turistic de limbă franceză „Routard”.
Bernard Houliat, susținut de conducerea OVR-International, facilitează colaborarea și intâlnirile între actorii din zonele pilot (Maramureș, Bucovina, Apuseni, Moieciu-Bran) și partenerii din Rețeaua turistică Opération Villages Roumains (OVR).
Pe plan zonal, susține constituirea Asociației „Țara Maramureșului”, primul parteneriat public-privat încluzând localități de pe toate văile Țării Maramureșului.
În perioada 1998-2000, Bernard Houliat este responsabilul OVR International în cadrul proiectului de parteneriat cu titlul „Formare profesională și dezvoltare rurală integrată”, finanțat prin Programul PHARE LIEN al Uniunii Europene, proiect derulat în beneficiul locuitorilor din Vadu Izei. Partenerii proiectului au fost Comitetul OVR Braine-le-Comte din Belgia, Fundația Rurală din România, OVR International și Fundația OVR Agro-Tur-Art din Vadu Izei.
În cursul anului 2004, Bernard Houliat a lansat „Guide bleu évasion-Roumanie”, la editura Hachette, în limba franceză. Fiind apreciat de public și de specialiști, ghidul va fi reeditat și tradus în limbile engleză și germană în anii care au urmat. Ghidul menționează Maramureșul și Vadu Izei cu patrimoniul istoric, cultural, turistic, cu unități de cazare și gastronomia locală.[54]
În anul 2005, Bernard Houliat este coordonatorul unei delegații române de actori locali din turismul rural parteneri în „Rețeaua Verde” la un mare Festival Internațional de turism în Franța, organizat la Val d’Azun (în Pirinei). Din delegație au făcut parte și Liviu Bledea (care a expus lucrări monumentale de sculpură) și Ioan Borlean (cu lucrări de pictură pe sticlă).
Bernard Houliat rămâne în memoria comunității din Vadu Izei mai ales pentru reușita marelui Festival al viorii și muzicii de la sate „Maramuzical” derulat în vara anului 1997.
Bernard Houliat va rămâne în memoria comunității din Vadu Izei pentru implicarea în dezvoltarea turismului și promovarea culturii tradiționale, pentru contribuția sa la punerea în valoare a imaginii localității Vadu Izei pe plan național și internațional.
A plecat spre veșnicie sâmbătă, 22 februarie 2025.
Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Ioan Borlean,
Vadu Izei
Adaugă comentariu