Actualitate Cultură Știri

In Memoriam Ștefan Petreuș (03.03.1940 – 25.06.2022)

image_printPrinteaza

Ștefan Petreuș s-a născut la 03 martie1940, în satul Glod, comuna Strâmtura, Maramureș, fiind cu patru ani mai mare decât fratele său Ion (25.08.1945 – 22.06.2002), alături de care a format celebrul cuplu – păstrător al tradițiilor populare maramureșene – Frații Petreuș. În familie au fost patru frați, Ștefan, Ion, Ioana și Pătru. Pasiunea pentru folclor și cântat a moștenit-o de la tatăl lor, Pătru Petreuș – Codrea, „ceteraș” și constructor de viori. Ștefan Petreuș a început să cânte la vioară din fragedă copilărie. Nici nu împlinise bine 6 ani și interpreta „după ureche”, 2-3 melodii. În 1966 a fost angajat în orchestra de muzică populară a Ansamblului „Maramureșul” din Baia Mare, iar în anul următor, 1967, s-a angajat și fratele său, Ion.

Cu binecunoscutul ansamblu băimărean, dar și cu alte formații artistice profesioniste și de amatori, frații Ion și Ștefan Petreuș, au cântat în numeroase localități din țară și din alte țări (Bulgaria, Iugoslavia, Belgia, Olanda, Egipt, Sudan, Italia, Moldova, China etc.), cântecele lor răsunând pe toate meridianele lumii, fiind cuprinse în tezaurul folcloric românesc.
Au debutat în radio și în televiziune în anul 1968, iar primul disc l-au înregistrat în 1969 -1970. Din discografia Fraților Petreuș amintim: Asta-i hore bătrânească, Cât îi Gutinu de sus, Mândruță de pe Mara, Mărie oșanca me, Așa beau oamenii buni, etc.

În ultimii ani, după decesul fratelui Ion, Ștefan Petreuș a cântat alături de fiul său Andrei.

Ștefan Petreuș a decedat Sâmbătă, 25 iunie 2022, la Baia Mare.

Ceremonia de înmormântare va avea loc Luni, 27 iunie 2022, la Glod, de la ora 12:00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Condoleanțe familiei îndurerate!

Salut, Sighet!

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise