Natio Romena (prof. Vasile Pop)

prof. Vasile Pop

Cât de dragi îmi sunt aceste două cuvinte scrise în limba-mamă a limbii mele materne! Mai știe cineva cui le datorăm? Unor îngeri ai neamului meu! Îți mulțumesc Inochentie Micu-Klein pentru ,,Lecțiunea” ta de acum câteva sute de ani. Afirmarea drepturilor națiunii valahe din Transilvania, în secolul al XVIII-lea, începe cu această ”Lecțiune” pe care ai oferit-o neamului tău, Preasfinția Ta!

Oare ce vei fi simțit, atunci când, aflându-te la studii, vei fi descoperit că acele populații de la sud și de la est de Carpați sunt de ACEEAȘI GINTĂ cu cei din Transilvania? Eu cred că o profundă emoție! Ceea ce trebuie să ne impresioneze pe noi toți este că Biserica Unită a avut o influență decisivă pentru afirmarea, evoluția și cristalizarea sintagmei de NATIO ROMENA pentru poulațiile românesti, majoritare în zonă. Aceasta s-a răspândit în popor, în primul rând, prin biserică și școală, ajungând să genereze o adevărată conștiință de apartenență la același neam, cu aceleași origini și aceeași limbă.

Ne îndreptăm acum pașii cu multă smerenie spre un alt episcop al bisericii unite, Petru Pavel Aron, care va continua calea dezvoltării conștiinței naționale. Cum va reuși, oare? Prin ȘCOALĂ, este răspunsul primit din partea acestui român sfânt! Iată-l pe acest arhiereu deschizând în anul 1754 ȘCOLILE BLAJULUI, adevărate catedrale ale sufletului neamului românesc. Școlile Blajului au reprezentat prima formă organizată de școlarizare gratuită în limba română pentru tineri de toate confesiunile.

VIRTUS ROMANA REDIVIVA va fi deviza iluștrilor corifei ai ȘCOLII ARDELENE, SAMUIL MICU, GHEORGHE ȘINCAI, PETRU MAIOR, ION BUDAI-DELEANU, toți absolvenți ai Școlilor Blajului și ai marilor universități europene. Ce vor redescoperi aceștia prin bibliotecile din Roma sau Viena? Nimic altceva decât LATINITATEA LIMBII ROMÂNE, LATINITATEA POPORULUI ROMÂN, CONTINUITATEA POPORULUI ROMÂN LA NORDUL DUNĂRII!

Ar fi foarte multe de spus. În încheiere, doresc să-i las pe alții să vă spună câte ceva.

CARDINAL IULIU HOSSU: ”DACĂ NU EXISTA UNIREA RELIGIOASĂ DE LA 1700, NU ERA NICI ADUNAREA DE LA BLAJ DIN 3/15 MAI 1848 UNDE S-A STRIGAT ”VREM SĂ NE UNIM CU ȚARA!, NU ERA NICI UNIREA DIN 1918”.

ISTORICUL NICOLAE IORGA: ”ÎNTOARCEREA NOASTRĂ SPRE LATINITATE, SPRE ROMA, LA 1700, ESTE DE O IMPORTANȚĂ INEGALABILĂ… ORI DE CÂTE ORI FACEM UN POPAS ÎN ISTORIA UNIRII TRANSILVANIEI CU ȚARA, SE CUVINE SĂ ADUCEM UN OMAGIU BLAJULUI ȘI BISERICII UNITE CU ROMA, AI CĂREI OAMENI MARI AU FOST ”LUMINI ÎN NOAPTEA ISTORIEI NOASTRE, OAMENI DE ALEASĂ CULTURĂ ȘI NEÎNCETAT DEVOTAMENT PENTRU A-L SERVI PE DUMNEZEU ȘI PATRIA”.

PS. S-ar putea să existe și o parte a doua. Nu am urmărit nimic altceva decât să scriu câteva cuvinte despre ADEVĂR. Vă mulțumesc.

prof. Vasile POP

foto: ”Salut, Sighet!”