O nouă ediție la Sighet a Nopții Cercetătorilor Europeni – Science4Future-II 2023, va avea loc vineri, 29 septembrie 2023. Stăm de vorbă cu coordonatoarea proiectului la Sighet, doamna conf. univ. dr. Gabriela Ilieș de la UBB Cluj – Napoca, Extensia Sighet, pentru a afla detalii din „culise”.
Spuneți-ne, vă rugăm, care au fost motivațiile asumării continuării acestui proiect?
Cercetarea științifică aplicată nu își are rostul dacă nu poate fi integrată de societate și cel mai receptiv public – elevii și studenții – ne oferă motivația de a merge mai departe cu o nouă ediție. Sunt atât de multe direcții fascinante pe care se pot îmbarca tinerii azi dacă aleg să urmeze o carieră în cercetare sau doar să utilizeze aceste rezultate în activitatea lor profesională, în viața cotidiană.
Există schimbări în formatul ediției 2023?
Turul catacombelor, devenit emblematic pentru echipa de studenți, va fi optimizat cu activități de conștientizare a efectelor cumulate de-a lungul unui tur palpitant cu lumină redusă controlată. Tot pe partea de experiențe turistice vom avea o simulare de târg de turism și prezentare imersivă VR la care Visit Maramureș va prezenta cele mai interesante atracții turistice al județului, cu accent pe locuri mai putin cunoscute. La secțiunea Comorile Maramureșului va fi o mică expoziție de hărți vechi și un atelier de desenat hărți ale comorilor ascunse. Pentru noi geografii ABC-ul geospațial este ca o coloană vertebrală. Prin urmare dorim să prezentăm elevilor câteva dintre aceste secrete: cum iau naștere modelele 3D digitale și reale al reliefului, așa cum le vedem azi în mediul online și în diverse expoziții, cum se printează aceste modele, cum citim caracteristicile reliefului pe hărți și în teren. Tot aici vom avea o prezentare interactivă despe fundamentele orientării în spațiu, ce știu cartografii, astronomii și neuroștiințele depre acest subiect, cu un invitat surpriză. Și dacă am văzut cum stau lucrurile aici pe Pământ, să vedem și cerul Maramureșului cu ajutorul unei proiecții de tip Planetariu, o demonstrație cu telescopul (se va vedea frumos Saturn cu inelele sale) și o expoziție cu simboluri astrale în cultura maramureșenilor. Ca și anul trecut, vor fi concursuri la fiecare stand și on-line precum și o secțiune de prezentări pe site-ul evenimentului.
Ce noutăți sunt în privința partenerilor și în ce fel contribuie aceștia?
Evenimentul de anul acesta la Sighet va avea o serie de parteneri care sunt implicați în activități de cercetare, pe lângă echipa noastră de studenți și cadre didactice: Visit Maramureș, Muzeul Maramureșului, Muzeul Național al hărților și cărții vechi din București, Muzeul de științe astronomice (Planetariul din Baia Mare) și Astroclubul SARM Sighet, Echipa de robotică a CNDV TECH-X, Echipele operative de elevi de la CNDV și LTM.
De ce ar trebui sighetenii să fie prezenți în număr și mai mare anul acesta?
Evenimentul nostru este organizat ca și ediția anterioară cu intrare liberă. Așteptăm elevii însoțiți de profesori, părinți sau prieteni. Activitățile se vor derula în facultate, în interior, cu excepția celor de la telescop. Sperăm că va fi timp frumos și sighetenii vor avea o seară de vineri cu mult divertisment intelectual.
Ce ne puteți spune despre cercetători/ cercetare?
Fiecare secțiune a evenimentului nostru este concepută pe baza unor rezultate importante în cercetarea de profil. Vor fi prezentate într-o fomă accesibilă tendințele, direcțiile și vârfurile de lance în turism și geografie.
Care este mesajul dumneavoastră pentru sigheteni sau dacă aveți alte detalii pe care trebuie să le cunoască publicul?
Față de anul trecut, activitățile se vor derula în paralel la toate standurile începând cu ora 16:00. Pentru o bună organizare a experiențelor turistice, pe siteul nostru va fi disponibilă o platformă de programare unde veți vedea și numărul maxim de vizitatori / tur. Detalii suplimentare sunt disponibile și pe siteul evenimentului, respectiv pe social media:
• site-ul oficial al proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 – Science4future-II https://noaptea-cercetatorilor.eu/
• site-ul Extensiei Sighetu Marmatiei cu programul detaliat
https://sites.google.com/view/geografieubbsighet/avizier/2023-noaptea-cercetatorilor-europeni
• pagina de Facebook a proiectului
https://www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeniBistrita/
• paginile noastre
https://www.facebook.com/Geografia.Turismului.UBB/
https://www.instagram.com/geografia_turismului_sighet/
Mulțumim pentru detalii și succes!
Salut, Sighet!
Adaugă comentariu