1

„Noblețea marginii” onorată la Palatul din Sighet!

„Noblețea marginii – Cultură de rang înalt în Petrova și Țara Maramureșului”, volumul care a apărut la Editura Țara Maramureșului (Petrova, 2021), sub egida Fundației „Prof. univ. dr. Gheorghe Bilașcu” (Petrova, Maramureș) și a Cenaclului de Cultură și Artă „Mihai Eminescu” (Petrova, Maramureș) a fost lansat săptămâna trecută, joi, 21 iulie 2022 și la… Oraș, la Sighet.

Volumul a fost lansat la Palatul Cultural – Episcopal din Sighet în prezența unui numeros și elevat public. După cuvântul de întâmpinare rostit de preotul Dan Sidău, gazda întâlnirii, petrovenii (avându-l în avangarda „marginii” nobiliare pe prof. dr. Ion Petrovai) dar și iubitorii de carte scrisă, au vorbit despre Eminescu, Cenaclul „Mihai Eminescu” din Petrova, despre semnificațiile păstrării tradițiilor și culturii în zonele încă „neglobalizate” total, neinfluențate artificial de… Centru.
Au vorbit despre carte dar și despre istoria Cenaclului și Grupului de la Petrova, despre eforturile asumate de „periferie” pentru influențarea pozitivă a Orașului, Ion Petrovai, Bogdan Petrovai, Ștefan Marinca, Alexandru Leordean, Dorel Cordoș, Ilie Gherheș, Grațian – Florin Pârvu (consulul României la Solotvino – Ucraina), Ioan Borlean, Gheorghe Botiș, Nicolae Iuga, Teodor Ardelean, Gheorghe Mihai Bârlea.

Grupul de la Petrova și nobilii intelectuali iubitori de Neam și Țară sunt un exemplu că „marginea”, „periferia”, pot aduce plusvaloare trendului globalizării, promovând valori reale, nepervertite de rigidul și omniprezentul… consumerism.

Foto & text: Ion Mariș