Parohia Greco – Catolică din cartierul Șugău aniversează 30 de ani de la înființare

Parohia Greco – Catolică din cartierul Șugău al Sighetului aniversează zilele acestea 30 de ani de la înființare, la 13 octombrie 1991 având loc prima liturghie greco – catolică după 4 decenii de persecuție comunistă.
Iată câteva repere din istoricul Parohiei:

Septembrie 1990 – profesorul Marius Vișovan este numit la catedra de matematică a Școlii nr.7 Sighet, din cartierul Șugău, dânsul fiind și student la teologie la Baia Mare.

În perioada 1990 – 1991 se analizează posibilitatea reluării activității greco – catolice; unele familii din zonă participă constant sau ocazional la liturghiile din oraș; prof.Vișovan prezintă situația de la Șugău protopopului greco-catolic Vasile Hotico și cere aprobarea autoritaților din învățământ pentru folosirea duminicală a unei săli de clasă din școală.

La 13 octombrie 1991 are loc prima Sf. Liturghie la Șugău, celebrată de protopopul Sighetului, Vasile Hotico, mărturisitor al credinței în temnițele comuniste (8 ani de închisoare), cu participarea a 38 de creștini din cartier; când părintele Hotico își evoca suferințele din închisoare, emoția credincioșilor se deslușea sincer – până la lacrimi – pe chipurile acestora. Până în anul 1995 liturghiile vor fi celebrate în școală, în intervalul 1991 -1994 liturghiile fiind oficiate de venerabilii preoții din Sighet: Grigore Balea, Vasile Paul și Ilie Opriș (ultimul implicându-se direct si în obținerea proiectului și debutul lucrărilor de construcție a bisericii). Profesprul Marius Vișovan se ocupa cu asigurarea transportului preoților și cu orele de religie ale copiilor școlari.

În luna noiembrie 1992 încep lucrările de construcție a noii biserici cu finanțare exclusiv locală, din donațiile celor circa 30 familii greco – catolice din zonă și din munca voluntară a acestora (primarul Gh. Filipciuc sprijină demersurile legale).

În anul următor, noiembrie 1993, are loc vizita la Șugău a Nunțiului Apostolic John Bukovsky însoțit de episcopul Maramureșului, Lucian Mureșan (actualul Cardinal); reprezentantul Vaticanului este impresionat de munca entuziastă la biserică a creștinilor de la Șugău inclusiv copii și bătrâni (unele persoane erau deja străbunici la ora respectivă!).

La 22 mai 1994 profesorul Marius Vișovan este hirotonit preot în cadrul unei ceremonii impresionante, în curtea școlii de la Șugău, prin punerea mâinilor episcopului Lucian Mureșan și a episcopului de Lugoj, Ioan Ploscaru (14 ani in temnițele comuniste), în prezența a 800 – 1.000 de participanți din Sighet și satele învecinate; părintele Vișovan devine paroh de Șugău, instalat oficial la 31 iulie 1994 de către noul protopop de Sighet, Onisim Filip.

În etapa a doua a construcției – 1994 – 1996 -, complexitatea deosebită a lucrărilor implică mari cheltuieli care depășesc cu mult posibilitățile locale; se obțin, uneori cu mari eforturi, finanțări de la comunități sau instituții catolice din alte țări.

Un moment – reper important este ziua de 26 noiembrie 1995 când are loc prima liturghie în biserica încă neterminată (autoritățile școlare de la acea vreme au făcut presiuni pentru evacuarea spațiului școlii).

Sfințirea mare a bisericii de la Șugău are loc la 04 august 1996 de către P.S. Ioan Șișeștean (episcop al Maramureșului din 1994) cu participarea a peste 30 de preoți si mii de creștini greco – catolici.

Eforturile continuă între anii 1997 – 1999, construiindu-se casa parohială, sfințită la 08 august 1999 iar la
06 august 2000 se sfințește pictura și exteriorul bisericii, tot de către episcopul Șișeștean, în prezența unui mare grup de preoți și credincioși.

După o perioadă de creștere numerică constantă (2000 – 2002), totalul creștinilor greco-catolici de la Șugău se va stabiliza la circa 130 familii (350 – 370 de suflete), după 2010 înregistrându-se o tendință negativă, datorită slabei natalități și a plecărilor la muncă în străinătate.

Depășindu-se ostilitatea din anii ’90, între anii 2005 – 2010 au loc mai multe contacte ecumenice (și colaborare pe chestiuni punctuale de interes comun) cu creștinii ortodocși de la Șugău; părintele Vișovan participă neoficial la unele ceremonii in biserica ortodoxă, iar preoți ortodocși sunt primiți la unele ceremonii în biserica greco – catolică ; din păcate, aceste demersuri nu au putut fi continuate (reglementări mai recente interzic preoților ortodocși orice formă de rugăciune comună publică cu catolicii), dar relațiile generale între creștinii din cele două confesiuni se mențin bune.

Din anul 2010 până în prezent Parohia Șugău este vizitată de diverse grupuri de creștini, catolici și nu numai, din România și din alte țări, aflați în zonă în scop spiritual sau turistic, inclusiv unele personalități politice sau culturale.

O zi memorabilă a fost la 02 iunie 2019 când un grup de șugăieni greco – catolici participă la Blaj la marele eveniment al vizitei Sf. Părinte Papa Francisc în România și la beatificarea celor 7 episcopi greco – catolici, martiri ai credinței.

Parohia Greco-Catolică Sighet 4 – Șugău