Actualitate Cultură Video

Pelerinajul evreilor ultra – ortodocși la Sighet | VIDEO | (autor, dr. Sorin Markus)

image_printPrinteaza

În perioada 16 februarie 2023 – 21 februarie 2023 la Sighet, la Noua Mare Sinagogă hasidică (Palm Tree Court, inaugurată în 05 noiembrie 2021), a avut loc o întâlnire aparte a evreilor ultra-ortodocși, marea majoritate sosiți din New York (USA). Au participat aproape 700 de evrei ultra – ortodocși, printre ei fiind peste 200 de tineri cu vârsta între 13 – 18 ani.
Evenimentul (cu o triplă semnificație) la care a participat Marele Rabin Aaron Teitelbaum (liderul comunității hasidice Sătmar din New York, continuatoarea dinastiei sighetene), nepotul lui Joel Teitelbaum (fondatorul comunității hasidice), a inclus comemorarea împlinirii a 120 de ani de la trecerea în neființă a rabinului Yom Tov Lipa Teitelbaum, Kedushat Yom Tov, rugăciuni și consiliere pentru tinerii între 13 – 18 ani și așezarea pietrei de temelie la spațiul de cazare din vecinătatea Sinagogii.

Luni, 20 februarie 2023, Marele Rabin Aaron Teitelbaum a condus serviciul divin de dimineață în Noua Sinagogă și de asemenea a rostit binecuvântările prilejuite de așezarea pietrei de temelie pentru viitoarea facilitate de cazare a complexului hasidic sighetean:

Foto & video: dr. Sorin Markus

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Va rog sa ma corectati daca gresesc, dar eu stiu ca religia iudaica crede in viata vesnica, prin urmare expresia „trecerea in nefiinta” ( care sugereaza clar ca dupa moartea trupului nu mai exista nimic din persoana umana ) ar trebui inlocuita cu „trecerea la Domnul” sau „trecerea la cele vesnice” ( a rabinului sighetean Teitelbaum , in cazul de fata ).

    Daca ma insel eu, va rog sa-mi dati o scurta explicatie teologica, pentru edificare ( presupun ca si alti cititori ar fi interesati ).

    preot prof. Marius Visovan

    • Draga Părinte, fata de Dvs care sunteți o enciclopedie in domeniul teologic eu doar mi-am “înmuiat picioarele puțin” in apele spiritualității. Însă din ce am studiat eu in Kabbalah, sufletul calatareste prin înaltele lumi sprirituale după moarte, el trăiește pana la îndeplinirea tikun-ului(karma), iar viata pământească e doar o părticică a acestei călătorii. Așadar sufletul nu devine neființa, doar corpul moare. Articolul nu l-am scris eu, eu am realizat filmarea și fotografia. Însă aceasta e expresia consacrata, putem înțelege de de a fost folosită.

  • O ampla si sustinuta preocupare a acestei minoritati nationale, pentru a-si marca cu expresivitate si stabilitate prezenta ei in Romania, in totalitatea manifestarilor acesteia, sociale, culturale, administrative si politice, in complexul lor national si international.

oferta-wise