Florin Iuga este un tânăr foarte simpatic, deschis, serios. Ne-am cunoscut recent, la o întâlnire Rotary și… așa l-am perceput, chiar de la prima vedere. Florin s-a născut în Sighet pe 01 ianuarie 1996, prin urmare – dacă socotim rapid – are doar 26 de ani. A urmat Școala Generală numărul 3 și este absolvent al Colegiului Național „Dragoș – Vodă”. La vârsta lui are o poveste de viață interesantă, foarte… cool. Incontestabil, Florin este un tânăr om de afaceri care crede în visurile lui și iubește ceea ce face!
Ai început munca, de bună voie și nesilit de nimeni, la vârsta când alți copii se distrează!
De la vârsta de 14 ani am avut primul loc de muncă, la bunica mea (Veronica Iuga), unde puneam răsaduri în serele situate pe strada Nicolae Grigorescu, iar după aceea – doar pe timpul verii – mergeam și le vindeam la piață. Îmi plăcea foarte mult să muncesc alături de ea de unde cred ca am învățat cum să gestionez o afacere.
După absolvirea liceului ai ales…. teologia. De ce?
La vârsta de 18 ani am plecat la București la facultate la Institutul Teologic Baptist. Nu am mers pentru vocația de preot/ pastor, ci pentru oportunitatea de a lucra cu oamenii. Am fost voluntar la un orfelinat – sâmbăta – iar în fiecare joi am fost voluntar la penitenciarul Jilava unde îi învățam pe deținuți „reintegrarea în familie și societate”. Mereu am avut o iubire față de oameni, mi-am propus să încerc să-i înțeleg și mai ales să îi ajut.
„Înțelegerea” ta depășea Bucureștiul, România…
Pe tot parcursul anilor de facultate mi-am dorit să merg în Statele Unite pentru că am auzit de „visul american”. În anul doi de facultate am mers în statul Wyoming unde am avut joburi de la „camerist” la casier și chiar la făcut pizza. Lucram de la 5 dimineața până la 23 seara pentru că mi-am dat seama că, cu cât lucrezi mai mult, cu atât faci mai mult.
Și totuși, ai renunțat, relativ repede, la visul american.
În toamna anului 2016 m-am reîntors în România cu dorința de a face ceva acasă. Am revenit în România dar dorul de SUA era de neoprit. În 2017 am decis să mă reîntorc în SUA, iar în acel an am reușit să rămân un timp mai îndelungat și, după 6 luni, am primit și green cardul (rezidența permanentă). Am avut oportunitatea să lucrez la un restaurant de lux și să învăț de la milionari cum se fac cu adevărat afacerile. În acel an mi-am dat seama că persoanele din jurul tău au o influență majoră asupra ta. De la filme, plimbări și distracție am ajuns să fiu tot mai preocupat de afaceri. Din anul 2018 am început să îmi petrec iernile si primăverile în România iar restul anului în SUA.
Cum, de ce ai decis să te implici în afaceri?
În aprilie 2018 am avut ocazia să cumpăr Brisetto’s Coffee Corner din Sighetu Marmației de la Sergiu Trintalin și Mădălina. Am lăsat afacerea pe mâna mamei, afacere pe care am gestionat-o de la distanță, prin interemediul telefonului. M-am întors la restaurantul din SUA unde mi-am reînceput munca dar mă simțeam ciudat. Simțeam că locul meu nu mai este acolo și este timpul să lucrez la visul meu nu al altora. Am găsit un spațiu vacant chiar pe malul oceanului Atlantic unde a luat naștere Brisetto’s Second Cup în 2019. După ce am deschis această locație am decis să mă implic și în imobiliare.
„Astrele” s-au aliniat pentru tine. Ai devenit – la o vârstă nu foarte ridicată – Rotarian. Cum s-a întâmplat?
Am devenit membru Rotary prin intermediul avocatului meu. Acesta îmi spunea mereu că am foarte multă energie, inițiativă și că el și prietenii lui își doresc să fiu parte a acestui grup. În 2020 am devenit membru într-un Club Rotary unde am cunoscut oameni diferiți, din diferite părți ale lumii, dedicați acțiunilor caritabile.
Bucuriile tale americane nu s-au oprit doar la integrarea rotariană!
Sigur că nu, am avut parte și de o altă integrare! Într-un final, cu puțin timp în urmă, în 12 Octombrie 2021, chiar de Columbus Day, statul american a decis să mă numească cetățean american și, pe 15 Octombrie, am depus jurământul. Da, un vis devenit realitate și începutul unei călătorii!
Ce le transmiți tu tinerilor, celor de vârsta ta?
Ceea ce vreau să transmit tuturor celor de vârsta mea, și nu numai, este ca mereu să își urmeze visul și că niciodată nu este prea târziu să obții ceea ce îți dorești. Cineva mi-a spus cândva – și nu am să uit niciodată: „dream Big because you have a Big God”/ țintește sus pentru că ai un Dumnezeu mare.
Mult succes în continuare, Florin Iuga!
Mulțumesc, vă aștept la o cafea pentru că… „Good Coffee, good vibes”!
Ion MARIȘ
Haideti sa-i promovam pe cei din Sighet care fac ceva aici nu doar pe cei care fug la prima ocazie.
Mai rar vezi la un tanar atata neastampar, precum la tanarul sighetean Florin Iuga, vizand urcarea tot mai sus in obtinerea beneficiilor, deschidrea unor afaceri, din ce in ce mai avantajoate, Ceea ce este important ca le obtinea toate prin munca multa, in diferite domenii, mereu in cautare de perspective ingenioase si nu prin inselaciuni si lenevie.
Asa cum fac majoritatea copiilor de la tara, s-a adaptat muncilor de acolo, ajutandu-si bunica la rasaduri si mai apoi la comercializarea lor. La numai 14 ani, perioada de joaca si distractii pentru majoritatea copiilor, el a prins gustul castigului prin munca, a afacerilor. Terminand liceul la Sighet, obarsia lui, se inscrie la Institutul Teologic Baptist, nu din chemare, cum marturiseste chiar el, ci din dorinta de a-si ajuta semenii, semn de soidaritate umana. De aici mergea si ajuta pe la orfelinate, la inchisori, ajutand detinutii sa se integreze familial si social.
Visul lui este America, unde pana la urma obtine Rezidenta si mai tarziu Cetatenia americana, fara a evita diferite munci, de la camerist la casier si chiar la facut pizza, lucrand multime de ore. Lucrator in restaurante de lux, unde se desfasurau afaceri, el fiind mereu receptiv.
A efectuat dese calatorii intre USA si Romania, deschizand afaceri intr-un loc sau altul, mereu in cautare de mai mult, in neastampar, ajungand membru Rotary, prin avocatul sau, pe langa alte afaceri. Si va tot investiga, va munci mereu cinstit, stare in care s-a format, sfatuind pe cei de varsta lui: „Tinteste sus, pentru ca ai un Dumnezeu mare” Felicitari, tinere si succese pe mai departe, mai ales indreptate si spre Romania si spre romani. Gh. Barcan