Producătorii autohtoni impulsionați de la… Sighet!

Mulți dintre sigheteni o cunosc pe Adriana Curmei, gestionează o afacere respectabilă (m-a rugat să nu menționez deloc detalii pe această direcție pentru că nu-și dorește promovare) și – atenție! – nu o interesează politica. Inițial a evitat să accepte o discuție detaliată despre această interesantă propunere antreprenorială destinată publicului virtual, îi era suficientă mulțumirea pentru transpunerea în practică a unei idei foarte generoase. Sunt convins că în spatele acestei inițiative pur comunitare s-ar putea să existe „postaci” care vor vedea comisioane, profituri, conspirații, aranjamente etc. Dar, Adriana Curmei nu este afectată de răuvoitorii anonimi, continuă să ajute, este obișnuită de mulți ani cu faptele caritabile, multe dintre acțiunile ei filantropice fiind mai puțin știute. A ajutat mult și ajută acolo unde „simte” nevoi, lipsuri, greutăți.

Actuala criză pandemică și mai ales perspectivele dezastruoase pentru micii producători au determinat-o să se gândească, să identifice rapid o metodă relativ ușor implementabilă, care să-i ajute în regim de urgență pe micii întreprinzători.

Așa a acționat, n-a zăbovit prea mult – nici nu-i stă în fire! – și a înființat, utilizând admiratul facebook o… Platformă a producătorilor sigheteni/ maramureșeni! Desigur este vorba despre o platformă virtuală iar Adriana a aprins scânteia, a declanșat mecanismul la care s-au alăturat și mulți voluntari.

Adriana Curmei mi-a explicat cum funcționează „Platforma” la care au aderat până azi, 02 aprilie 2020, la doar 14 zile de la înființare, peste 50 de mici producători din zona Sighetului și împrejurimi (Cearda, Iapa, Șugău, Tisa, Mara, Nănești, Oncești etc.). Producătorii locului, cei interesați, sunt cuprinși în ofertele de produse agro – alimentare și apar pe platformă cu prețul la sursă, la prima mână. Cumpărătorii accesează platforma, își selectează produsele și, o echipă de voluntari, pregătește coletul pentru livrare. Cumpărătorul achită – în momentul recepționării – contravaloarea produselor solicitate plus costul eventualelor ambalaje și transportul – care se face în zonele mai îndepărtate prin firme de curierat. Pe plan local voluntarii duc cumpărăturile la ușa clientului. Utilizarea aplicației facebook este oarecum limitativă tehnic, prin urmare, Adriana a inițiat un concurs pentru găsirea unei denumiri pentru un site dedicat, mult mai performant. Rezultatul concursului s-a concretizat prin rezervarea denumirii site-ului care, într-un viitor foarte apropiat – având mult mai multe facilități – va fi, de fapt, o piață și un magazin online al micilor producători: www.producatorimm.ro. Impulsionați de inițiativa sighetencei noastre (născută la Vișeu) și-au manifestat interesul și alți producători/ procesatori din județ dar și din țară. S-a înființat deja, până la această oră, Platforma Țării Lăpușului.

Ce urmează?… Implicarea și solidarizarea unui număr cât mai mare de producători locali dar și regionali, pentru a avea o ofertă integrată de produse agricole (inclusiv legume, fructe de sezon) și zootehnice cât mai variată și, mai ales, pentru evitarea colapsului produs de noile constrângeri impuse de „atacul” COVID, adoptarea unui concept nou de distribuție. Este necesară o altfel de organizare – regrupare a micilor întreprinzători, sunt necesare noi instrumente de promovare – desfacere iar Adriana Curmei a ales să se implice, să-și împărtășească experiența dobândită în “arena” afacerilor celor care au nevoie nu doar de promisiuni inutile și vorbe frumoase ci de… fapte.

S-a vorbit destul de mult, în ultimii ani, despre… economia socială de piață. Muhammad Yunus (“bancherul săracilor”) credea pe bună dreptate că „afacerile sociale sunt capabile să schimbe lumea”. În perioada aceasta complicată, generată de neașteptata pandemie, genul acesta de activități poate oferi șansa celor mai mici “afaceriști” să-și asigure supraviețuirea socio – economică.

Salutară ideea și dorința Adrianei Curmei de-a se implica și, mai ales, de-a investi resurse (inclusiv timp și experiența acumulată) pentru a da o mână de ajutor celor care sunt la baza… fluxului alimentar.

Mult succes și… sprijiniți-i cumpărând de la ei, de la producătorii locali!

Ion MARIȘ