Profesorul Szőllőssy Gheorghe este Cetățean de Onoare al Sighetului

La sfârșitul lunii octombrie anul curent a avut loc ședința Consiliului Local Sighet care a aprobat acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului nostru cunoscutului profesor de matematică Szőllőssy Gheorghe. Propunerea de acordare a titlului a fost făcută de UDMR Filiala Sighet. Redăm în continuare Laudatio-ul citit de președintele filialei locale a UDMR, dl. Krisztofer Orosz.

* * *

„Szőllőssy Gheorghe născut în data de 17 septembrie 1939, prin cei 40 de ani de activitate la catedră s-a regăsit într-o multitudine de activități, de la pasiunea pentru sport până la admirația pentru muzică, în același timp fiind un supraviețuitor al Holocaustului. La vârsta fragedă de 15 ani și-a început studiile la Universitatea Bolyai (actualmente Babeș-Bolyai), Facultatea Matematică-Fizică, astfel încât la 19 ani a devenit profesor. Pe parcursul carierei a predat la diferite școli, la Liceul Mixt Maghiar, la Școala nr 9, Liceul Pedagogic, Liceul „Dragoș – Vodă”, Liceul Forestier. Elevii lui au câștigat nenumărate concursuri, de la olimpiade naționale până la cele internaționale, iar mulți din elevii săi au devenit și ei profesori la rândul lor. După spusele dânsului, îi poartă o deosebită recunoștință profesorului Balea Grigore, care l-a inițiat în metodica predării matematicii și a pedagogiei.

Imensa iubire simțită pentru matematică se materializează prin numărul mare de probleme create, acest număr fiind mai mare de 4500, dintre care 500 au fost publicate în diferite reviste de specialitate din București, Timișoara și Cluj-Napoca. Recunoscând activitatea lui în domeniul matematicii a fost distins cu titlul de ,,Profesor Evidențiat”, acordat de Ministerul Educației și Învățământului în anul 1984, Diploma de Excelență, acordată de Societatea de științe matematice din România în anul 2006, Diploma de Onoare, conferită de Societatea de Științe Matematice din România Filiala Maramureș în anul 2007, premiul Farkas Gyula și nenumărate premii oferite de instituțiile de specialitate. În același timp este un membru de bază al comunității maghiare din oraș, luând parte în anul 2002 la înființarea școlii maghiare Leöwey Klára. În cei 84 de ani de viață a rămas fidel orașului natal, crescându-și copiii aici și cultivând un respect pentru multiculturalitatea sigheteană. Menirea profesională a domnului  Szőllőssy pe parcursul carierei sale a fost nu numai predarea matematicii, ci transmiterea dragostei față de aceasta mai multor generații.”

Laudatio – UDMR Sighet