Actualitate Misterele Maramureșului Știri

Punte între patrimoniu și viitor: Proiectul Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș

image_printPrinteaza

Miercuri, 11 iunie 2025, începând cu ora 17:00, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare va avea loc evenimentul de lansare publică a proiectului „Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș”. Demarat în 2024, proiectul se desfășoară în cadrul Acordului de cooperare dintre Consiliul Județean Maramureș, Universitatea din București, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare și Asociația pentru Promovarea Turismului și Dezvoltare Durabilă Nord-Vest și beneficiază de sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Ce urmărim?

Obiectivul final al proiectului este înființarea, până în anul 2027, a unui Geoparc Internațional UNESCO în zona munților vulcanici Gutâi, o zonă cu un patrimoniu geologic valoros, un îndelungat și fascinant trecut minier, biodiversitate impresionantă și o moștenire culturală bogată. Teritoriul vizat cuprinde atât localități urbane, cât și rurale, aparținând următoarelor 13 unități administrativ-teritoriale: municipiul Baia Mare, orașele Baia Sprie, Cavnic, Seini și Tăuții-Măgherăuș, comunele Băiuț, Botiza, Budești, Cicârlău, Desești, Poienile Izei, Ocna Șugatag și Șișești.

Despre Geoparcurile Internaționale UNESCO

Potrivit UNESCO, geoparcurile internaționale sunt „zone geografice unitare, în care situri şi peisaje de importanță geologică internațională sunt administrate printr-un concept holistic de conservare, educație şi dezvoltare durabilă.”(www.unesco.org) Geoparcul este, în esență, o apreciere a patrimoniului unui teritoriu, în ansamblul său. Un Geoparc UNESCO nu este o arie protejată și nu impune restricții, el creează un cadru de cooperare între actorii locali, dezvoltă parteneriate, propune proiecte comune şi urmărește să fie un motor al dezvoltării teritoriului. În lume, există azi 229 de astfel de geoparcuri, răspândite în 50 de țări de pe toate continentele. În România, avem două geoparcuri recunoscute de UNESCO: Țara Hațegului și Ținutul Buzăului, iar Maramureșul dorește să se alăture acestei rețele:

„Înființarea unui Geoparc UNESCO în zona vulcanică din Maramureș este un vis mai vechi de-al meu, inspirat de cei 50 de ani de cercetare geologică desfășurată exclusiv aici. Mi-aș dori ca acest proiect să fie o încununare concretă a unei pasiuni de o viață și o contribuție reală la protejarea și punerea în valoare a acestor locuri”, mărturisește dr. geolog Marinel Kovacs, inițiatorul, sufletul și coordonatorul proiectului.

Un rol cheie în demersul nostru este deținut de Alexandru Andrășanu, de la Universitatea din București, expert UNESCO și partener în proiect, care subliniază că: „Proiectul Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș propune cel mai bun model de cooperare pentru utilizarea inteligentă a patrimoniului geologic și minier excepțional al zonei și transformarea lui într-o resursă economică, socială și educațională pentru generațiile de azi și cele viitoare”.

Așadar, un Geoparc UNESCO este un proiect-punte între patrimoniu și viitor, rezultatul unui proces complex, care se derulează pe termen lung și care necesită colaborarea între administrație, instituții, universități și organizații, antreprenori, oameni de presă și simpli membri ai comunității. Evenimentul care va avea loc în data de 11 iunie 2025, la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, își propune să aducă acești actori laolaltă, să ofere informații despre etapele, provocările și așteptările proiectului. Ne dorim ca fiecare participant să plece cu o înțelegere mai clară a ceea ce înseamnă un Geoparc UNESCO și cu sentimentul că face parte dintr-un demers colectiv cu sens și impact.

Vă mulțumim și vă așteptăm!

Echipa de proiect Geoparcul UNESCO Gutâi-Maramureș
geoparcmaramures@gmail.com

www.facebook.com/geoparcM

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut Sighet
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.