Rânduiala Paștelui în satul maramureșean

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin și este respectată cu sfințenie și azi în satele maramureșene. Oamenii au învățat din generație în generație cum să se pregătească pentru sărbătoarea pascală, sărbătoare însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri.

Sărbătoarea Paștelui implică pregătiri intense, care încep cu o săptămână înainte, denumită în popor Săptămâna Mare. Aceste pregătiri incumbă acte ritualice, transmise din vremuri precreștine și care, în anumite sate, persistă și azi.

Chiar dacă vremurile erau grele, oamenii au încercat să facă tot ce le sta în putință, ca la marile sărbători religioase să aibă masa îmbelșugată și haine noi.

Pentru a întâmpina cum se cuvine sfânta sărbătoare a Paștelui, în Săptămâna Mare, interiorul tradițional îmbracă straie de sărbătoare. Sunt etalate cele mai frumoase țesături, icoanele sunt împodobite cu cele mai frumoase ștergare și întreaga familie se pregătește de sărbătoarea Învierii Domnului.

Expoziția se dorește a fi o monografie a ceea ce a însemnat Săptămâna Mare în comunitatea tradițională, o săptămână în care tot ceea ce se întâmpla era menit să aducă purificare și bunăstare casei, gospodăriei, dar și familiei.

Vă invităm ca împreună să (re)descoperim obiceiuri, credințe și superstiții legate de Praznicul Învierii Domnului!
Mulțumim Părintelui Sidău Dan și Măriuca Verdeș Nemeș!

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 aprilie – 30 mai 2021, la Secția de Etnografie a Muzeului Maramureșean din Sighet și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9-17.

Vă așteptăm cu drag!

Comunicat de presă
Muzeul Maramureșean