A ieșit de sub tipar primul manual de Istorie a Maramureșului, Editura „Valea Verde”, Sighetu Marmației, 2020, autori: Marius Voinaghi – coordonator, Livia Ardelean, Anca Costin Hendea, Florin Dragoste, Klara Gușeth, Teofil Ivanciuc.
Manualul de istorie a Maramureșului pe care-l punem azi la dispoziția liceenilor, și nu numai, încheie ciclul de activități gândite și realizate în cadrul proiectului cultural-educativ „Din istoria Maramureșului”, derulat de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, în anul școlar 2020-2021. Manualul, avizat M.E., va fi distribuit în toate colegiile și liceele din județ, în biblioteci și centrele de documentare și informare.
Felicitări colectivului de elaborare și redactare a manualului! Mulțumim partenerilor educaționali și instituționali pentru contribuția la această apariție editorială inedită!
Inspectoratul Școlar Județean Maramureș
Felicitări autorilor pentru această inițiativă!
E un prilej binevenit, cred, să amintim și valoroasa lucrare publicată de regretatul profesor de istorie, poet și prozator împămîntenit în Vișeu de Sus (dar venit din Brașov), Marian Nicolae Tomi (trecut la cele veșnice în 2013),
„Maramureșul Istoric în date”, Cu o introducere de Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, Editura Grinta 2005.
Precum și apariția, și în limba română, a lucrării lui Alexandru Filipașcu „Le Maramureș”, (un compendiu redactat în refugiu, din memorie, cu sentimentul unei urgențe naționale) publicat mai întîi în limba franceză, la Sibiu, în 1944), din inițiativa poetului Echim Vancea, în traducerea semnată de Vasile Gogea, la Editura <>, Sighetul Marmației 2002. După ce, în 1997, La Editura „Gutinul” din Baia Mare, i se reeditase lucrarea fundamentală „Istoria Maramureșului”, apărută în 1940, la Tipografia ziarului „Universul”din București.