1

Semn de carte: Walter Übelhart – „În afara cercului”

Semn de carte: „În afara cercului”, autor Walter Übelhart, Editura Maestro Tip (director Mircea Remețan), 2022, Fersig, Romania.

„În afara cercului”, cel de-al doilea roman al băimăreanului Walter Übelhart, va fi lansat și la Sighet, la Galeria de Artă Vassiliev, marți, 21 iunie 2022.

***

Walter Übelhart s-a născut la Baia Mare la data de 08.05.1970.
A absolvit Școala primară și gimnazială nr. 6 (actualmente Nichita Stănescu) din Baia Mare. A urmat apoi cursurile Liceului de Științe ale Naturii (azi Emil Racoviță) din Baia Mare.
Este licențiat al Facultății de Biologie din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj – Napoca.
A publicat studii științifice de biologie în Reviste de specialitate ale Academiei Române și a participat la simpozioane internaționale pe teme de biologie vegetală în România, Ungaria, Elveția și Germania.
Coautor la două cărți – Cercetări floristice în Alpii Bavarezi, Munții Jura , Fiordul Lysefiorden – Norvegia.
Autor al unor articole de specialitate pe teme de istorie în Revista Prounione din Baia Mare s-a apropiat și de etnografie, susținând conferințele ,,Satul Maramureșean” și ,, Maramureș țară veche cu oameni fără pereche“ în Tubingen și Heidelberg (Germania).
A publicat diverse articole în ziarele Neustaedter Zeitung și Suddeutsche Zeitung din Stuttgart (Germania).
În anul 2004 i s-a acordat titlul de cetățean de onoare al comunei Welschenrohr, cantonul Solothurn, Elveția, iar din anul 2008 este Președintele Forumului Democrat German din România, organizația județeană Maramureș.
Din anul 1994 este antreprenor și cofondator al unei firme de producție și comerț exterior. Este reprezentant pentru județul Maramureș al Instituției Financiare Nebancare ,,Stiftung”.

În anul 2016 Walter Übelhart a publicat romanul ,,În umbra lui Shakespeare“ (Editura Maestro Tip).
Romanul „În umbra lui Shakespeare” a fost ecranizat la sfârșitul anului 2020, filmul având având titlul „The Silversmith” (Argintarul), regia – Janos Tarkanyi, scenariul – Walter Übelhart, producător executiv – Coralia-Monica Übelhart. 
Au fost și câțiva sigheteni implicați în realizarea filmului „Argintarul” (recuziter, costumier, actori).

Salut, Sighet!