Actualitate Cultură Local Misterele Maramureșului

Sighet – Sinagoga Mahazike Tora

image_printPrinteaza

Construită la intersecţia străzilor Timár şi Hajnal, sinagoga Mahazike Totra a fost una dintre cele mai impozante şi artistic realizate sinagogi din oraş. Înălţarea ei se datorează muncii asidue a rabinului Lejb Joszovitz.

Fiind singura sinagogă din zona numită “Felszeg” şi datorită măreţiei arhitectonice, nu trecea neobservată de cei care veneau dinspre Vadul Izei.

Războiul nu a dus la distrugerea ei, cu toate că, asemeni celorlalte lăcaşuri de cult evreieşti, a fost folosită de armată ca depozit de porţelanuri şi obiecte din sticlă confiscate din casele evreilor, iar în balconul femeilor au fost depozitate băuturi alcoolice.

Armata sovietică sosită în oraş a jefuit sinagoga: având în vedere că interesul era axat doar asupra alcoolului, obiectele fragile au fost distruse în întregime.

În anii ‘60, sinagoga a fost demolată: pereţii dintre ferestre au fost legaţi cu sârmă şi cu ajutorul unui tractor au fost dărâmaţi, ceea ce a dus şi la prăbuşirea tavanului. După demolare, localnicii şi-au însuşit materialele de construcţie pentru a le folosi în interes propriu.

Singura încăpere care a rezistat mult timp demolării a fost baia rituală, folosită după dărâmarea sinagogii ca centru de colectare a sticlelor şi borcanelor.

Astăzi, în locul sinagogii Mahazike Tora se află staţia de autobuz de la „Big”, precum şi succesiunea de blocuri de după staţie.

(Imaginea grafică și text Pal Robert Zolopcsuk, din volumul „Sighetul Marmației”, Editura Valea Verde, 2012)

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Sunt cladiri,indiferent ca-s biserici sau sinagogi, care,daca ramaneau in picioare si nu erau distruse de „invadatorii” care erau in stare sa bea si alcoolul din borcanele in care se pastrau monstrii la nastere,astazi Sighetul era mult mai frumos,cu unele cladiri de-a caror frumusete, acum,ne bucuram doar din fotografii de colectie sau unele picturi si gravuri ramase din acele timpuri,cand arhitectii imbinau esteticul cu istoria locurilor!Pacat,ca au disparut in” moara” anilor,cu voie sau fara voie,din ne-stiinta sau incultura,sau uneori cu buna-stiinta pentru a face loc inesteticului comunist plin de chiciuri tiganesti care inca mai dureaza,”cenusiu” in peisajul urban din orasul nostru!Astazi ce se construieste,este furat sau importat din strainatate care,pentru unii,pare mai frumos decat ce-am mostenit din vremuri de mult uitate cand,orasul nostru inseamna”ceva”,atat din punct de vedere urbanistic cat si social-economic,educativ-cultural!O,unde sunteti,acele vremuri????

oferta-wise