Actualitate

Sighetul perife(e)ric: Lumea văzută de la Șugău (II)

foto: Peter Lengyel
image_printPrinteaza

Multă lume se întreabă de ce Șugăul aparține Sighetului…. de vreme ce pentru a ajunge acolo trebuie să treci prin Vadu Izei? Deci trebuie să ieși din Sighet ca să intri din nou în Sighet? Wow! Senzații tari, ce mai…! (și așa se întreba cineva recent ce-am putea face pentru a face Sighetul atractiv pentru turism, iată unul din “misterele” Sighetului…).

Adevărul e destul de simplu, dar pentru a înțelege trebuie să ne întoarcem la… epoca regelui Matei Corvin (mai corect Matia, dar am preluat și eu formula mai des utilizată) când Sighetul fiind întărit în privilegiile sale de „oraș – coroană” printr-un document regal i s-a mai arondat un teritoriu, granița orașului stabilindu-se exact cea care există azi (pe firul râului Iza până la gura de vărsare a pârâului Șugău, apoi pe Șugău în sus până la confluența cu torentul Valea Arjii, apoi pe acesta în sus). Era prin 1488…

Era zona aceasta locuită pe vremea aceea? Greu de spus… În memoria colectivă se păstrează amintiri despre o biserică pe colina Falu Dâmb (aproape de ultima stație de autobuz), dar e foarte greu de dovedit sau de plasat în timp. Având însă în vedere faptul că în perioada invaziilor barbare (ultima în Maramureș, a tătarilor, datează din 1717) populația se retrăgea din zonele mai joase spre pădure, nu e exclus ca și valea Șugăului să fi fost locuită, cel puțin în vremuri de restriște.

Cert este faptul că popularea modernă a Șugăului a început la sfârșitul sec. 19 și începutul sec. 20. Pe măsură ce comuna Vadu Izei creștea în dimensiuni tot mai mulți vădeni au cumpărat terenuri (de la proprietari sigheteni, în general maghiari sau evrei) și și-au făcut case pe teritoriul Sighetului, adică în zonele Șugău, Valea Cufundoasă și Lazu Baciului care azi sunt (administrativ) străzi ale Sighetului, dar practic sunt niște prelungiri ale Vadului pe teritoriul sighetean.

Deci în realitate, șugăienii sunt vădeni „colonizați” acum 2, 3, sau 4 generații. Practic fiecare locuitor de pe Șugău are cel puțin un bunic sau străbunic născut în Vad. Trebuie semnalat însă și numărul mare de căsătorii „mixte”, în sensul că multe familii au soțul sau soția venit din Iapa sau Berbești (cele mai frecvente cazuri) dar și din alte peste 20 de localități apropiate. Probabil buletinul de oraș constituia o atracție, existența transportului în comun urban (cu toate păcatele lui…) pentru naveta la fabricile sau liceele din Sighet etc.

Organizarea bisericească confirmă această evoluție demografică. Până în 1948, Parohia Greco – Catolică Vadu Izei cuprindea și credincioșii de pe străzile Șugău, Valea Cufundoasă și Lazu Baciulului (ceea ce explică numărul foarte mare de suflete – peste 3.000 – una din cele mai mari parohii greco-catolice din Maramureșul de atunci) organizare păstrată și de Parohia Ortodoxă Vadu Izei după 1948.

Ei bine, printre ultimii “coloniști” stabiliți pe Șugău mă număr și eu… împreună cu ceilalți 7 membri ai familiei mele. Am aproape 30 de ani de când am venit aici ca profesor, 25 de ani ca preot, iar de locuit efectiv avem deja 20 anul acesta…În toți anii aceștia am împărtășit cu cei de aici bucuriile și problemele, avantajele și dezavantajele… Eu, sigheteanul din centru, de la bloc, m-am semi-ruralizat, m-am “șugăienizat” (sper ca profesorii de româna să nu mă dea în judecată că inventez cuvinte…). Dar nu mi-am pierdut identitatea din …buletin.

Sighetean am fost, sighetean am rămas !

Fratello Marius

Foto: Peter Lengyel

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • O zona frumoasa a Sighetului,care te duce spre dealurile ce inconjoara orasul!Cu totii suntem sigheteni si oameni,nu unii de la periferie si altii din centru,suntem locuitori ai acestui oras al nimanui,lasat de izbeliste de catre primarie,atat centrul cat si marginile lui!Un oras care tine la blazonul lui si care ar trebuii condus de un primar destoinic,ar trebuii sa arate frumos peste tot si poate mult mai frumos la periferii,deoarece aici traiesc oameni obisnuiti cu munca si greul si ar putea intervenii mai lesne in amenajarea si intretinerea locului in care locuiesc.Sugaul are oameni gospodari,este un cartier nu prea cunoscut pentru restul sighetenilor,multi dintre noi putem numara pe degete de cate ori am fost prin el sau l-am tranversat,dar intotdeauna ne-am intrebat,de ce apartine la Sighet si nu la Vad?Astazi am primit raspunsul prin bunavointa domnului preot,un raspuns care demonstreaza ca isi iubeste orasul si cartierul unde mai nou locuieste!Asa ar trebuii sa fie toti sighetenii si atunci sunt sigur ca nu ar fi diferente intre cartiere marginase si centru,intre sigheteni si sogauani,ne-am simtii bine si aici si acolo,ca si cum ar fi un oras fara cartiere periferice,uitate de administratii!Se spune ,ca „omul sfinteste locul”,si de aceea cred si sunt sigur ca peste ani si ani,Sugaul va putea sa arate ca un orasel,totul depinde in mare masura de oamenii locului si mai putin de administratia orasului.Unde este dorinta este si putiinta,aceasta zicere din popor trebuie pusa in practica si atunci cu toti ne vom considera sigheteni,ca asa si este!

  • Acolo, pe Sugau, am profesat ca si cadru didactic, 3 ani! Au fost zile frumoase, copii cuminti, cu care mergeam pe deal, fie dupa ciuperci, fie la sanius, dar scoala era scoala, cartea carte! In ’76 Sugaul si-a iesit din matca si mai jos de scoala, a maturat doua case! Ca sa ajungi la scoala nr. 7 Sugau, din Vadul Izei, trebuia sa mergi pe jos cativa kilometri, iarna-vara! Acum au autobuz! In iarna lui ’77 a fost asa de frig, ca dupa ce m-am oprit sa-mi trag sufletul, desi eram tanara, parca am inghetat, nu am reusit sa ma mai misc! Noroc ca m-au ajuns din urma doi colegi, prof. Licu Varga si prof. Vasile Arba, care m-au obligat sa continui drumul! Am inlocuit si un alt coleg, prin rotatie cu ceilalti profesori, o saptamana la Scoala simultana din Turtulis, unde era si mai greu de ajuns. Oricum, Sugaul arata mult mai bine decat alte cartiere marginase, Campul Negru, de exemplu si este meritul locuitorilor de acolo! Ii admir pe sugauani pentru ca au iesit in strada, acum doi ani, pentru a-si apara drepturile!

oferta-wise