Actualitate Știri

Aleg conştient. Stop dependenţei de Internet!

image_printPrinteaza

Aflat la a XI ediție, concursul derulat de către Organizația ”Salvați Copiii”, România, cu ocazia Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, abordează anual teme diferite. Tematica anului 2019 – „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”– se încadrează în mișcarea globală propusă de INSAFE –rețeaua internațională a Centrelor Naționale „Better Internet for Kids”. În cadrul acestui concurs pot participa clase de elevi și profesori din învățământul preuniversitar din România, la categoriile I-III și grupuri de inițiativă din cadrul grădinițelor, organizațiilor pentru copii și tineret la categoria specială.

Organizația Salvați Copiii demostrează că:

 • 96,1% dintre copii accesează Internetul folosind telefonul mobil smart.
 • 99,3% dintre copii declară că au un profil pe o rețea socială.
 • Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt Facebook (95,9%), Youtube (90,5%) și Instagram (81,4%).
 • 27% dintre respondenți afirmă că, într-o zi obișnuită de școală, petrec peste 6 ore online sau își verifică constant dispozitivul de pe care navighează.
 • În cazul unei zile libere, fie că vorbim de sfârșitul de săptămână sau de vacanță, 48,3% dintre copii petrec peste 6 ore pe zi online.
 • Aproximativ 1 din 5 copii (23,5%) spun că postează de plictiseală, procent mai ridicat în rândul liceenilor.

De multe ori, motivul din spatele situațiilor neplăcute este lipsa de informare cu privire la dependența de Internet.

Noi, echipa de elevi din clasele IX-a E, X-a E, coordonată de prof. Nodiș Simona de la Colegiul Național ”Dragoș Vodă” ne vom înscrie în concursul propus de Organizația ”Salvați Copiii” în cadrul programului Ora de Net – „Aleg conștient. Stop dependenței de Internet!”.

În cadrul acestuia vom organiza o serie de prezentări despre dependența de net, la clasele V-a, VI-a, VII-a și a IX-a F. Acestea vor avea loc în perioada 10.04.2019, 11.04.2019, la orele de curs. Întâlnirea își propune să aducă împreună peste 50 de  reprezentanți ai grupurilor țintă, cu scopul promovării informațiilor privind riscul de dependență de Internet în rândul copiilor și tinerilor și crearea unui spațiu de discuții prin care să găsim împreună alternative de petrecere a timpului liber care să nu implice mediul online.

Salvați Copiii atrage atenția asupra modului în care utilizarea Internetului de către copii are efecte directe asupra stării lor emoționale și a performanțelor sociale și școlare.

Astfel, copiii care se încadrează în categoriile menționate mai sus spun că:

 • sunt semnificativ mai nemulțumiți de relația cu părinții, prietenii și profesorii, precum și de viața lor din prezent;
 • consideră într-o măsură semnificativ mai redusă că activitățile de zi cu zi au sens și sunt mai puțin optimiști cu privire la viitor;
 • afirmă că au fost mai puțin relaxați în ultimele două săptămâni și sunt mai nemulțumiți de deciziile luate.

Prezența sporită în mediul online atrage în mod direct și expunerea la riscuri:

 • 54% dintre copii afirmând că au fost deranjați sau supărați de către alte persoane pe Internet;
 • 61% dintre respondenți spun că s-au simțit inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet, semnificativ mai multe fete și elevi de liceu.

În același timp, Internetul reprezintă o resursă, fiind folosit de către copii pentru a învața lucruri noi, a-și consolida cunoștințele și a-și dezvolta abilitățile. Întrebați ce anume le place să învețe folosind Internetul, majoritatea copiilor menționează lucruri care îi pasionează, despre care nu se vorbește la școală și care au o aplicabilitate în viața reală.

Caracterul interactiv al informației, posibilitatea de a folosi suport video sau audio și faptul că este facil, reprezintă principalele motivații pentru care copiii aleg să învețe online.

*

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, care cuprinde centre naționale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiții de mai mare siguranță a Internet-ului și a noilor tehnologii online de către copii. Alte informații detaliate sunt disponibile pe www.oradenet.ro.

Organizația Salvați Copiii România a participat la programul de finanțare al Comisiei Europene și a câștigat licitația de proiect, asumându-și din 2008 rolul de Coordonator național.

Studiul privind utilizarea Internetului de către copii (2019) poate fi consultat la adresa: https://bit.ly/2WPjwll

Detalii la: www.oradenet.ro/concurs2019

Comunicat de presă

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise