Festivalul-concurs de booktrailere Boovie (inițiat de doamna profesor Carmen Ion de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret“, Focșani) a ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție. Conceptul, care este o combinație între book și movie, îi provoacă pe elevii de gimnaziu și de liceu să realizeze un scurt film de prezentare a unei cărți, folosindu-și talentele de cititori, actori, regizori sau cameramani.
Colegiul Național „Dragoș-Vodă” (Sighetu Marmației, Maramureș) are deja o vastă experiență în cadrul acestui eveniment. Pentru al treilea an la rând, elevii CNDV-iști au citit cărțile propuse, au cutreierat Sighetul pentru a găsi cele mai potrivite locații de filmare, au scotocit prin dulapurile bunicilor în căutarea obiectelor de recuzită vintage și … s-au întors cu premii. Anul acesta, 5 echipe au reușit să finalizeze trailerele, dintre care 4 s-au prezentat la Focșani iar 2 echipe au fost laureate:
● AxA – formată din Vasile Gabriel Vouciuc, Carolina Burcuș, Daria Bococi, Silviu Andrei Pontoș, Ana-Maria Rătușanu, Sonia Duma, Nicola Colopelnic, Larisa Pașca, Bogdan Hotea, Nicoleta Giurgi, Dragoș Hotea, prof. coordonator Brîndușa Oanță – Premiul II pentru trailerul cărții Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee
● Panterele – formată din Roman Bianca, Delia Herbil, Anastasia Herbil, Paul Moldovan, Alex Dubec, Gabriela Muntean, Casian Ardelean, Maria Biroveți, Patricia Danci, Diana Petreuș, Denis Simion, prof. coordonator Simona Nodiș – Mențiune pentru booktrailerul cărții Cel care mă așteaptă, de Parinoush Saniee
● On the same page – formată din Daria Jer, Paul Plopișan, Alexandru Drăguș, Ionuț Drăguș, Sebastian Urbanovici, Cristiana Godja, Debora Grigor, Bianca Balazs, Alexandra Iura, Ilary Bizău, Denisa Țiplea, prof. coordonator Valeria Rus – cartea Cum să te împrietenești cu întunericul, de Kathleen Glasgow
● Avengers – formată din Crina Andreca, Răzvan Pop, Tudor Bota, Larisa Filimon, Alexandra Coman, Maria Moiș, Ionela Tupiță, Patricia Furtos, prof. coordonator Emilia Pop – cartea Te rog, ai grijă de mama, de Shin Kyung-Sook
● Agapys – formată din Onița Gloria, Dunca Lidia, Dunca Rafael, Ilea Mara, Oros Dominic, Boldiszar Filip, Dobra Daria, Melissa Kraus, Brenner Alisa, Brenner Paula, Corneștean Camelia, prof. coordonator Ileana Dunca – cartea Hamnet, de Maggie O’Farrel; a participat la secțiunea Trailer-ul de buzunar
De asemenea, patru elevi: Silviu Andrei Pontoș (echipa AxA), Vasile Gabriel Vouciuc (echipa AxA), Daria Jer (echipa On the same page) și Paul Plopișan (echipa On the same page), au fost răsplătiți cu premii speciale de către Twinkle Star, cel mai mare centru lingvistic din România.
Festivalul a avut loc la Focșani în perioada 15 – 17 iulie, iar participanții, deopotrivă elevi și profesori, au putut participa la ateliere ținute de actori (Pavel Bartoș atrăgând o sală plină), regizori, directori de casting, sau chiar scriitori și psihologi. „Specialitatea” primei seri a fost concertul oferit de formația Bosquito, iar „meniul” celei de-a doua seri a cuprins proiecția filmelor Pentru mine, tu ești Ceaușescu (premiat la TIFF) și Coupez! (premiat la Cannes). Redacția Boovreport, din care au făcut parte și CNDV-iștii Carolina Burcuș, Sonia Duma și Silviu Pontoș, a imortalizat foto-video toate momentele festivalului, acestea putând fi vizionate pe rețelele de socializare. Însă cine altcineva ne poate da mai multe detalii despre Boovie dacă nu chiar participanții la acest concurs?
1. Ce ați învățat din întreaga experiență Boovie, începând de la alegerea cărții, până la festivalul de la Focșani?
Din procesul de creare a trailer-ului am învățat multiple moduri de a lucra în echipă. La Focșani am învățat să lucrez cu oameni complet noi, dar și să mă descurc în situații în care trebuia să fac totul repede dar și bine în cadrul redacției Boovreport. (Silviu Andrei Pontoș, clasa a XII-a B, echipa AxA)
Sincer, Boovie mi-a demonstrat că generația aceasta chiar muncește extrem de mult și serios atunci când vrea și face ce îi place. Cu toții am avut zile întregi de muncă, seri târzii de planificare a detaliilor și totuși nu ne-am dat seama că obosim sau că muncim. (Nicoleta Giurgi, XIIB, echipa AxA)
Experiența Boovie a fost din nou un amalgam de stări, situații, oameni, principii, interese si multe altele. Alegerea cărții nu a fost grea. Ne-am pus de acord destul de repede. Dar apoi a venit partea complicată, crearea trailer-ului. Cu greutăți bineînțeles am reușit sa finisăm produsul final și să fim mândri de evoluția noastră. (Daria Jer, XID, echipa On the same page)
Echipa și oamenii din jurul nostru contează cel mai mult. Din partea echipei mele am primit multe încurajări și laude, am râs și plâns împreună, m-au inspirat să depun mai mult efort în ceea ce urma să realizăm. Mi-a placut faptul că eram ca o familie, oameni cu care voiai să îți faci amintiri. Până la urmă, asta cred că este cel mai important. (Sonia Duma, XIB, echipa AxA).
Boovie nu ne-a învățat doar cum să ne perfecționăm tehnicile de filmare și regizare, ci și cum să lucrăm ca o echipă. Lunile în care am lucrat pentru a aduce în fața juriului produsul final au fost pline de stres, emoții dar, cel mai important, pasiune. Să realizăm acest trailer nu a fost un lucru ușor, dar la sfârșit a meritat. Festivalul de la Focșani nu doar ca ne-a „răsplătit” munca depusă, dar ne-a și demonstrat cum două pasiuni, cititul și actoria, pot aduce la un loc atâtea sute de oameni. (Crina Andreca, XIE, echipa Avengers)
Din întreaga mea experiență am conștientizat mai bine faptul că este foarte importantă comunicarea între participanți și ajungerea la un compromis de comun acord atunci când se stabilește o dată la care trebuie să se întâlnească membrii ca să se filmeze fiecare scenă a cărții sau măcar majoritatea dintre ei să fie prezenți pentru că, dacă nu, lucrurile nu vor fi făcute perfect și, de asemenea, lucrul în echipă în cadrul unui astfel de proiect. (Maria Moiș, XIB, echipa Avengers)
Cred că această experiență ne-a făcut să realizăm cât de multă muncă trebuie depusă pentru realizarea unui trailer. Am învățat să comunicăm şi să colaborăm mai bine în cadrul unei echipe şi, de asemenea, să ne adaptăm la situații în funcție de posibilitățile de care dispunem. (Larisa Pașca, XIIB, echipa AxA)
Consider că orice experiență te poate învăța ceva despre tine, ceea ce, poate, în mod normal, nu ai putea să vezi. Alegerea cărții a fost, după părerea mea, momentul 0 al succesului nostru. Întotdeauna am fost fascinat de un lucru care mi s-a concretizat în timpul filmărilor, iar acela a fost meticulozitatea și pasiunea pe care am avut-o ca echipă, totul pentru a oferi cea mai bună variantă posibilă. Pentru mine a fost o provocare, o experiență unică și un privilegiu de a reprezenta Colegiul Național „Dragoș-Vodă” și sunt recunoscător pentru această oportunitate de a face parte din echipa AxA, echipa care a arătat că, prin muncă și dedicare, poate să obțină rezultate extraordinare, demne de prestigiul colegiului nostru, iar ca o sinteză a efortului echipei noastre, după cum a spus și Steve Jobs „Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci”. (Bogdan Hotea, XIIB, echipa AxA)
***
2. Caracterizați cartea pentru care ați realizat trailer-ul în 3 cuvinte
Diferențe între lumi. (Silviu Andrei Pontoș)
Temporaritate, putere, subjugare (Nicoleta Giurgi)
Tristețe. Întuneric. Sumbru (Daria Jer)
Interesantă, dramatică, familială (Maria Moiș)
Memorabilă, emoționantă şi tragică (Larisa Pașca)
Disperare, nedreptate, dedicare (Nicola Colopelnic, XIIB, echipa AxA)
Destin, instabilitate, idealuri (Bogdan Hotea)
3. Cu ce amintiri ați rămas de la Focșani? Dar din timpul filmărilor?
Focșaniul mi-a lăsat unele dintre cele mai plăcute amintiri de până acum, din această vară, datorită mediului antrenant și oamenilor de calitate pe care i-am întâlnit. Din timpul filmărilor am rămas cu starea de bine pe care o aveam între membrii echipei. (Silviu Andrei Pontoș)
Focșaniul a fost acasă pentru mine: oamenii de acolo nu mi-au lăsat timp să îmi amintesc că sunt la 500 de km de casă sau că sunt, practic, printre sute de străini. Atât atelierele cât și voluntarii mi-au arătat câtă căldură există în oameni atunci când fac ceea ce iubesc. Cum am făcut și noi de altfel la filmări :). Pot să zic că am muncit din greu, poate chiar câteva ore la o singură scenă dar a meritat totul. (Nicoleta Giurgi)
La Focșani, nu am putut participa în acest an, dar filmările mi-au adus numa’ dureri de maxilar de la râs dar și dureri de cap de la nervi și supărări:)))) (câteodată, dar, în rest, a mers minunat) și încă un lucru „mirobolant” a fost mirosul de la herghelia de cai unde am filmat o scenă:)). (Daria Jer)
Atât de la festival cât și în timpul filmărilor îmi amintesc de fuga constantă, fie pentru a-i lua interviu unui trainer, fie ne grăbeam să filmăm o scenă pentru că urma să plouă. De multe ori nu aveam timp să mâncăm și luam ceva la pachet. Eram mereu în mișcare. Cu toate acestea m-am bucurat la maxim de experiență și abia aștept ediția de anul viitor. (Sonia Duma)
Zilele de filmare au fost obositoare, dar am râs mult și am legat noi prietenii. Chiar dacă am avut parte de mici conflicte, așa cum se întâmplă în orice echipă, la final am căzut de comun acord. Am avut o echipă foarte frumoasă din care sunt mândră că am făcut parte. (Crina Andreca)
Nu am putut să ajung la Focșani pentru că intervenise ceva. În timpul filmărilor am rămas cu multe momente frumoase petrecute alături de participanți printre care erau strecurate și momentele în care ne distram când începea să se filmeze pentru fiecare scenă în parte din carte. (Maria Moiș)
Filmările au fost cu adevărat pline de umor. Îmi amintesc cu drag de scena în care am jucat, scenă pe care am tras-o de mai multe ori din cauza faptului că nu puteam să o lovesc pe colega mea datorită caracterului meu care e total opus cu cel al personajului pe care l-am jucat. Am ajuns în poziția în care „Masumeh”, fiind sătulă de incapacitatea mea de a lovi mi-a cerut să o lovesc odată ca să terminăm mai repede :), stârnind râsetele colegilor mei de platou. (Bogdan Hotea)
4. Doriți să mai participați, în viitor, la acest concurs-festival, și de ce?
Aș dori să particip în viitor pentru a învăța lucruri interesante și care se „pliază” pe interesele mele, dar și pentru a întâlni oameni extraordinari, așa cum am întâlnit și în această ediție, a 7-a, a festivalului Boovie. (Silviu Andrei Pontoș)
Nu știu ce o să vrea timpul de la mine dar eu îmi doresc din suflet să fiu în continuare în familia Boovie. Știm cu toții că unde se strâng oameni deștepți nu ai cum să rămâi în urmă și asta îmi doresc cel mai mult: să evoluăm împreună. (Nicoleta Giurgi)
Da, la anul va exista o nouă participare din partea mea pentru că, de ce să mint, vreau să câștig un premiu. (Daria Jer)
Da, aș dori să mai particip, deoarece îmi dezvoltă orizontul înspre cunoaștere și mă ajută să înțeleg mai bine derularea unui astfel de proiect și munca dintre participanți în realizarea produsului final. (Maria Moiș)
Chiar îmi doresc să mai particip şi în viitor la acest festival, deoarece mi se pare o experiență unică, din care se pot învăța multe lucruri. (Larisa Pașca)
Mi-ar face plăcere să particip la acest festival și în viitor deoarece a fost o experiență foarte plăcută trăită alături de colegi și prieteni, a fost o muncă distractivă și, deși nu am reușit să fiu prezentă la Festivalul de la Focșani sper că voi avea ocazia data următoare. Sunt mândră de munca mea și a colegilor mei de echipă și consider că rezultatul a fost minunat. (Nicola Colopelnic)
Cu siguranță doresc sa mai particip la acest concurs-festival datorită conceptului aparte și pentru că sunt sigur că anul viitor vom lua premiul I având drept avantaj experiența pe care am acumulat-o anul acesta. Timpul petrecut împreună cu colegii și tot acest proces minuțios a reprezentat o satisfacție și o dorință pentru mine de a continua această frumoasă „nebunie” cinematografică pe care o îndrăgim așa mult. (Bogdan Hotea)
***
Mulțumim voluntarelor Boovie Denisa Simion și Miruna Bălan care ne-au fost mereu aproape, precum și dlui Octavian Popa pentru suportul logistic și tehnic! ❤️
Transportul echipelor CNDV-iste la Focșani a fost asigurat cu ajutorul domnului primar, av. Vasile Moldovan, care i-a premiat joi, 21.07.2022, în Sala Transist a Primăriei, pe toți participanții sigheteni.
Vasile Gabriel VOUCIUC,
clasa a XII-a E ,
Echipa AxA
Adaugă comentariu