Actualitate Cultură

Ansamblul MARA din Sighet și… Ultima frontieră a morții!

image_printPrinteaza

Mi-am amintit de poza asta dar, am găsit-o numai când ne-am făcut bagajele și am plecat din Sighet.

Era anul… 1978, ansamblul MARA din Sighetul Marmatiei „juca” în filmul „ULTIMA FRONTIERĂ A MORȚII” în regia lui Virgil Calotescu.

Un moment de pauză între două scene. Se filma la Ieud într-o frumoasă zi de toamnă, prin octombrie 1978. Nu sunt sigur dacă era chiar în ziua de 14, ca atunci în 1944 când a avut loc cel mai violent masacru antiromânesc din Transilvania de Nord. O realizare artistică deosebită, însă, o mistificare grosolană a adevărului privind autorii masacrului. Nu insist.

Pauzele dintre scene erau savuroase. Era o plăcere să-i asculți pe marii actori, precum cei din poză – Ion Dichiseanu şi Emanoil Petruț.

Cu noi, dansatorii, s-a filmat scena masacrului. Dansul măștilor (masca fiind o piesă de recuzită dramatică) prevestea urgia ce urma să se întâmple. S-au tras 3-4 duble, însă, comisiile propagandei comuniste au tot tăiat imagini şi replici astfel că din tot ce s-a filmat cu noi a rămas foarte puțin.

„Motor … (rafale de mitraliere) … stoop … stop. Ia, tu cel din stânga mea, scoate-ți masca. Tu crezi că aşa cade un om împușcat?
– Nu ştiu tov. regizor pentru că n-am mai pățit-o.
– Hai, reluăm … motor …”

Mă bucur că am găsit poza asta… încă n-am desfăcut toate bagajele!…

Gheorghe MIHĂIESCU

sursă foto: Gheorghe Mihăiescu

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Sunt contemporan cu prestigiosul ansamblu artistic „Mara”, m-am bucurat si inca ma bucur de bogata sa activitate, activitate de răsunet pe plan local, județean, national si international! Prin talentul lor, membrii ansamblului au facut cinste orasului care i-a dat viata, Sighetul, care parca nu ar exista fara acesta grupare. Mara, este un nume de referinta pentru noi! De-a lungul vremii am cunoscut multi membrii ai acestui ansamblu, toti oameni seriosi, talentati si cu mare dragoste fata de folclor si traditiile locale si nationale, reprezentandu-le exemplar, acolo unde au putut sa ofere talentul lor! Merita toate felicitarile si aplauzele noastre, atat „pensionarii”interpreti, cat si cei actuali, cărora le dorim succes, sa poata continua sa duca mai departe numele si renumele acestui ansamblu!

  • Asa este.
    Filmul cuprinde mistificari grosolane ( masacrul comis de tabori csendor – jandarmii de front ai armatei maghiare este atribuit…germanilor ) si stupida fictiune eroico – comunista ( toata implicarea pretins comunista este o pura inventie ).
    Victimele de la Moisei au fost romani din judetul Mures adusi la munca fortata in Maramures.

    Precizez ca victimele erau de confesiune greco -catolica, deoarece au aparut recent carti in care sunt prezentati ca „martiri ai ortodoxiei” ucisi de …ungurii catolici

  • Bravos! domnule inginer, scrii bine…ar trebui să continui. Dar hai să-i și numim: Rândul I: Gigi Sârbu, Lică Mihăiescu, Gheorghe Florea și Miculicean; II.: Ion Florea, + Covaci Gh. Cioată, +Tuța Crăcea, Dichiseanu, Victorița Costelnic, Luci Iablonschi, + Ghiță Petrovai și +Costică Pop, instructorul ansamblului; III.: Ghiță Mihăiescu (autorul textului)E. Petruț, Eva Strimbei și +Deac, Moșu din Bogdan Vodă. Da, este vorba de masacrul de la Moisei (oct. 1944), când trupele hortyste în retragere au dat foc satului și au ucis 29 de bărbați, cei mai mulți din zona Mureșului, dar și câțiva maramureșeni. Aștept cu nerăbdare să deschizi și restul bagajelor!

oferta-wise