Actualitate Cultură Editorial

Apel bucureștean către primarul Sighetului!

image_printPrinteaza

Către Primăria Municipiului Sighetu Marmației
În atenția domnului primar, ing. Horia Vasile Scubli

Aurel Vișovan
5 ani de la a doua răstignire pe crucea nedreptății

Domnule Primar,

Astăzi se împlinesc 5 ani de la a doua răstignire a fostului deținut politic maramureşan Aurel Vișovan, profesor al Liceului Dragoş Vodă din Sighetu Marmaţiei. Vă reamintim că în 18 iunie 2014, în incinta Colegiului Național Dragoș Vodă (etaj 1, lângă fostul laborator de chimie), a avut loc ceremonia de sfințire a plăcii comemorative închinată lui Aurel Vișovan și grupului de rezistență anticomunistă, alcătuit din elevi ai liceului, pe care acesta l-a format și condus. La numai o săptămână distanță, în 25 iunie 2014, placa a fost înlăturată fără niciun temei legal sau moral.

Vă reamintim faptul că această placă a fost amplasată în urma unei solicitări scrise, formulată de Pr. Prof. Marius Vișovan, fiul lui Aurel Vișovan, solicitare aprobată în scris de conducerea de la acea vreme a Liceului. Înlăturarea a fost abuzivă, fără a se baza pe nicio decizie scrisă. Pur și simplu conducerea a dat-o jos, la intervenția neoficială și neasumată public a INSHR Elie Wiesel care nu a fost de acord cu existența plăcii.

Un capriciu fără nicio bază legală, care a fost satisfăcut cu rapiditate, în mod abuziv şi imoral. Oamenii care îi oferiseră lui Aurel Vişovan cinste şi respect în 18 iunie 2014 – în prezenţa familiei acestuia şi a supravieţuitorilor din grupul său de rezistenţă anticomunistă – îl răstigneau în 25 iunie 2014 fără remuşcări, fără să cerceteze situaţia, fără să îl apere…

Au trecut 5 ani de când Aurel Vișovan a fost umilit public împreună cu întreaga rezistență anticomunistă maramureșeană. Au trecut 5 ani, timp în care directorii CNDV s-au tot schimbat, nedreptatea rămânând însă aceeași. Au trecut 5 ani în care memoria lui Aurel Vișovan a continuat să fie cinstită de o țară întreagă, în timp ce la Sighet a continuat să fie batjocorită de autorităţi şi instituţii ale statului. Au trecut 5 ani, de când Maramureșul – leagăn de eroism și rezistență – a vândut memoria unuia dintre fiii cei mai buni, fără să se gândească la consecințe. Au trecut 5 ani, dar noi nu am uitat și nici nu o să uităm…

A sosit timpul ca umilința să ia sfârșit, iar autorităţile locale alături de actuala conducere a Liceului pot şi trebuie să reacţioneze. Măcar acum, după 5 ani. Iată de ce trebuie să puneți capăt nedreptății:

Cine este Aurel Vișovan?

Ca sighetean, cu siguranță cunoașteți biografia sa, reluăm aici doar câteva repere:
– născut în 1926, student al Facultății de Drept din Cluj
– profesor suplinitor la Liceul Dragoș Vodă din Sighetu Marmaţiei
– șeful Grupului Legionar Maramureș, șef al rezistenței anticomuniste din Maramureș
– deținut politic timp de 16 ani în temnițele Sighet, Cluj, Jilava, Târgșor, Pitești (unde va trece prin infernul reeducării), Gherla, Baia Sprie, Aiud, Bărăgan (domiciliu obligatoriu), Noua Culme, Satu Mare
– eliberat în 1964, nu i se permite să termine studiile de drept și se orientează către studii economice
– după 1990 își scrie memoriile carcerale și participă activ la răspândirea adevărului despre generația sa, generație martirizată de un regim dictatorial, ateu și străin de esența neamului nostru
– 1990-2002, preşedinte de onoare al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, filiala Maramureşul istoric
– în 1997 îl întâmpină la Sighet pe Regele Mihai I, având onoarea de a rosti discursul de bun venit, în numele deținutilor politici și al tuturor maramureșenilor
– după o viață de pătimire, jertfă și demnitate oferite în Hristos neamului românesc, trece la cele veșnice în 2002.

Aurel Vișovan și legile statului român

În mod fals, s-a tot vehiculat ideea ca amplasarea acestei plăci comemorative contravine legilor 217/2015 şi 379/2003. Nimic mai fals! Nădăjduim că cei care se ascund sub aceste pretexte o fac pentru că nu cunosc suficient de profund legislaţia
şi nu cu intenţia vădită de a o încălca!

Legea 215/2015 incriminează promovarea criminalilor de război şi a legionarismului. Aurel Vişovan nu a fost condamnat pentru crime de război şi nici pentru „infracţiunea” de legionarism pentru că aceasta nu exista în Codul Penal atunci, după cum nu există nici acum. Aurel Vişovan a fost condamnat în baza Codului de Procedură Penală din 1936, modificat de regimul comunist la 2.02.1948, pe articolul 209 „uneltire împotriva ordinii sociale”.

Cât priveşte legea 379/2003, aceasta prevede necesitatea existenţei unui aviz din partea Oficiului Naţional Cultul Eroilor pentru orice operă comemorativă de război. În mod evident acesta nu este cazul nostru, fapt transmis şi în scris de reprezentanţii Oficiului, întrebaţi în cazul plăcii comemorative Aurel Vişovan.

După 1990 au intrat în vigoare mai multe legi ale statului român care recunosc suferințele și pătimirile foștilor deținuți politici, legi potrivit cărora cinstirea memoriei lui Aurel Vişovan şi amplasarea unei plăci comemorative în memoria lui reprezintă acţiuni perfect legale:

Legea 118/1990 care prevede drepturi și indemnizații lunare pentru foștii deținuți politici. Până la trecerea la cele veșnice, și Aurel Vișovan a beneficiat de toate prevederile acestei legi, statul român recunoscându-i astfel suferința și martirizarea nedreaptă suferită sub comuniști.

Legea 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora, pronunţate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, care stabileşte că sentinţele date pe articolul 209 din Codul de Procedură Penală al comunismului, sunt condamnări cu caracter politic, nu penal. Tot această lege stabileşte că „toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic sunt înlăturate de drept. Aceste hotărâri nu pot fi invocate împotriva persoanelor care au făcut obiectul lor.”

Ordonanța de urgență nr. 214/1999, privind acordarea calității de luptător în rezistența anticomunistă persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite din motive politice, precum și persoanelor împotriva cărora au fost dispuse, din motive politice, măsuri administrative abuzive. Lui Aurel Vișovan i s-a recunoscut această calitate, potrivit legii.

În 2011 statul român adoptă legea 247 prin care oferă cinstirea cuvenită tuturor deținuților politici trecuți la Domnul, prin declararea zilei de 9 martie „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști”. Această zi se sărbătorește atât de către instituțiile statului, cât și de Biserică. Aceasta face, la nivel național, slujbe de pomenire pentru toți deținuții politici decedați.

Potrivit ordonanţei de urgenţă 11/19.03.2014, în subordinea Guvernului apare Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Potrivit deciziei nr. 277/2014, domnul Octav Bjoza – președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – este numit de primul ministru în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

În 2017 președintele Klaus Iohannis a promulgat legea 127/2017 privind instituirea „Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste”, în data de 14 mai. Legea 127/2017 acordă cinstire tuturor pătimitorilor din temnițele comuniste.

Mai mult decât atât, Biserica Ortodoxă Română cinstește memoria foștilor deținuți politici, închinând anul 2017 „apărătorilor ortodoxiei în temnițele comuniste”.

La rândul său, Biserica Catolică a pronunţat în cursul acestei luni – iunie 2019 – actul de canonizare a celor 7 Episcopi Martiri, exterminați în temnițele comuniste – inclusiv la Sighet.

Așadar, statul român are legi prin care protejează, susține și promovează memoria și drepturile foștilor deținuți politici. Biserica susține, promovează și cinstește memoria pătimitorilor. Potrivit legilor menţionate mai sus autorităţile centrale şi locale au ca îndatoriri organizarea de evenimente în memoria acestora, promovarea şi cinstirea memoriei lor.

După toate astea vă mărturisim sincer că nu înţelegem de ce autorităţile sighetene şi conducerea CNDV au permis înlăturarea plăcii comemorative. Dar mai ales de ce și potrivit căror legi CNDV refuză şi acum să o reaşeze la locul ei şi să-i dea lui Aurel Vişovan cinstea cuvenită moral și prevăzută prin atâtea legi ale statului român?

România cinstește memoria lui Aurel Vișovan

Monumente:
Există numeroase monumente ridicate pe teritoriul țării noastre în care numele lui Aurel Vișovan apare spre veșnică amintire și cinstire, enumerăm căteva:
Penitenciarul Aiud – ansamblul plăcilor comemorative
Monumentul Calvarul Aiudului – plăcile comemorative din Biserica Sfânta Cruce
Monumentul Foștilor Deținuți Politici Ieud
Monumentul Foștilor Deținuți Politici Dragomirești

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet:
În cadrul Memorialului există o celulă care îi poartă numele, este vorba despre celula numărul 74 în care a fost deținut „lotul Vișovan”. Aici se regăsesc numeroase fotografii și documente ale rezistenței din Maramureș, conduse de Aurel Vișovan.

Mass-media:
Aurel Vișovan este o prezenţă constantă în mass-media românească. Există numeroase materiale apărute în presa scrisă și online, numeroase documentare și emisiuni închinate lui și grupului pe care l-a condus. Menționăm aici doar emisiunile
TV dedicate acestuia în anul 2017:
B1 TV – „Aurel Vișovan, omul legendă”
TV Sighet – Zestrea Maramureșului. Ziua memoriei, dedicată victimelor comunismului și rezistenței

Cărți:
Zeci de cărți de memorialistică a detenției, cărți care tratează fenomenul sfinților din închisori, cărți de cercetare istorică și culegeri de documente vorbesc despre jertfa și pătimirea lui Aurel Vișovan.

Aveți datoria reașezării plăcii comemorative pentru că:

După 45 de ani de comunism și încă 30 de ani de libertate nu avem voie să fim lași și să răstignim la nesfârșit pe cei care, crucificați de un regim ateu și antiromânesc, au înviat deja în împărăția cerului.

Datorăm familiei lui Aurel Vișovan respectul cuvenit pentru suferința îndurată în timpul comunismului. Atât soția, doamna profesor Aurelia Vișovan, cât și fiul, Pr. Prof. Marius Vișovan locuiesc în Sighet și după atâția ani de nedreptate și umilință (familie de „bandit anticomunist”) au fost încă o dată loviți prin înlăturarea abuzivă a plăcii care aducea dreptate memoriei soțului și tatălui Aurel Vișovan.

Nepoții lui Aurel Vișovan (o parte din ei foşti elevi ai Liceului Dragoș Vodă) au dreptul să își vadă bunicul reabilitat din toate punctele de vedere. Sunt 6 nepoți care duc mai departe moștenirea lui: demnitate, cinste, credință și dragoste de neam. Asta au învățat acasă, asta i-a învățat bunicul…

Odată cu abuzul comis la Sighet, supraviețuitorii „lotului Vișovan” au fost din nou victime și au fost tratați ca niște infractori a căror memorie nu merită considerație. Asta, în condițiile în care beneficiază de protecție, drepturi și recunoaștere din partea Statului și a Bisericilor!

Doi dintre ei locuiesc la Sighet și probabil îi întâlniți uneori pe stradă… Ceilalți se află în alte orașe din țară și în străinătate. În sufletele lor de eroi și martiri trebuie să ducă povara umilinței la care au fost supuși de conducerea Liceului Dragoș Vodă sub privirile indiferente ale conducerii de la acea vreme a Primăriei. De pe băncile acestui liceu au început să urce Golgota Neamului pe vremea comuniștilor, acum, în libertate și democrație, sunt izgoniți din memoria lui.

Aurel Vișovan în memoria neamului

Numele lui Aurel Vișovan este gravat cu litere de aur în memoria neamului, spre mândria și bucuria maramureșenilor. Nu puteți permite ca la el acasă să fie în continuare batjocorit!

Cine refuză să îi acorde astăzi cinstea și onoarea cuvenită se așează din proprie inițiativă alături de cei care l-au schingiuit în temnițele comuniste. Atunci era un regim criminal de dictatură, astăzi suntem în libertate într-o țară democratică. Torționarii Piteștiului de ieri au astăzi urmași de care pot fi mândri. Acum cei care lovesc și biciuiesc sunt torționari ai memoriei, dușmani ai adevărului istoric și ai valorilor românești.

Domnule Primar, nu erați în funcție la data comiterii acestui atentat la memoria națională. Cu siguranţă în timpul mandatului dvs. ați avut multe alte priorități și situația plăcii comemorative de la CNDV Sighetul Marmaţiei nu vă era prea bine cunoscută. De aceea vă trimtem acest memoriu. Acum aveţi ocazia de a îndrepta ceea ce predecesorul dvs., din varii motive, nu a dorit sau nu a putut să îndrepte.

Domnule Primar, în baza legii 215/2001, dvs. sunteţi garantul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Cetăţeanul Aurel Vişovan are dreptul de a fi pomenit şi cinstit în oraşul său. Legile statului român enumerate în această adresă îi conferă negru pe alb acest drept care continuă să i se refuze tocmai la el acasă!

Orice răstignire lasă urme… urmele cuielor care au pironit o nedreptate. Asta s-a întâmplat și la Sighet. La etajul doi al Liceului Dragoș Vodă se văd şi acum în perete 4 urme de cuie… Urmele lăsate de nedreptatea comisă acum 5 ani. Urme pe care conducerea de atunci și cea ulterioară nu au făcut efortul să le astupe.

Vă cerem să respectați memoria foștilor deținuți politici, să respectați legile emise de statul român întru recunoașterea și cinstirea lor, să respectați dreptul acestui neam la adevăr, istorie și dreptate. Sprijiniţi reașezarea plăcii comemorative la locul ei. Transformați răstignirea într-o înviere a demnității maramureșene.

Cezarina CONDURACHE
Fundația Profesor George Manu
24 iunie 2019

oferta-wise

8 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Sunt si eu fiica de detinut politic si am avut de suferit mult. Stiu ce simte d-l Visovan, dar as vrea sa-l intreb ceva: crede ca tineretul zilelor noastre si cel care urmeaza vor intelege ce, cine si pentru ce au luptat si suferit acesti oameni, credeti ca-si vor ridica privirea din telefoane, credeti ca vor da importanta acelei placi?Nu vedeti ca nu au respect nici pentru parintii lor, bunicii lor, semenii mai in varsta? Tineretul, daca ar putea, ne-ar linsa pe cei batrani nicidecum sa elogieze faptele stramosilor.

  • Eu nu as generaliza. Exista tineri si tineri….
   Depinde si de adulti ce mostenire ( spiritual- educativa ) le lasa….

 • Cred ca tara noastra pur si simplu nu-si merita eroii. Nici jertfa lor nu este cinstita cum se cuvine. Este dureros de trist! Amanari inutile, indiferenta si nepasare. Iar lectia de istorie adevarata nu mai ajunge sa fie predata. 😞 Domnul Aurel Visovan intotdeauna va avea un loc in inimile sighetenilor care l-au iubit, un loc unde mereu va fi omagiat nu doar ca erou ci si ca om care a trait ca simbol de rezistenta pentru noi toti. Cred ca numai la nivel spiritual oamenii cei buni isi gasesc adevarata rasplata. Din pacate la nivel institutional-omenesc-material, oamenii de calitate sunt tratati cu indiferenta maxima.

 • Nu tineretului nu-i pasa, ci acestor neo-comunisti care fac tot ce este posibil ca, odata cu disparitia a doua generatii, sa stearga memoria celor care si-au sacrificat tineretea, iubirea, familia, libertatea, studiile, pentru a-si pastra demnitatea, verticalitatea, patriotismul. E necesar un act de dreptate pentru ca memoria lor sa nu fie impietata , sa se pastreze peste veacuri numele eroilor, istoria sa fie cunoscuta si sa se scrie acum, cand inca mai exista oameni care i-au cunoscut si pretuit, nu sa fie interpretata si uitata. Qui prodest? Primarul e total inexistent si nepasator la orice fel de solicitare care nu vine din partea PSD-ului. Tine ocupata o functie pentru care unii si-ar demonstra competenta!

  • Magnific, inaltator memoriul!
   Felicitari Doamnei Cezarina Condurache!
   Si eu l-am cunoscut bine pe Domnul Aurel Visovan.
   Era un OM deosebit.
   Speram ca in cat mai scurt timp
   se va sfarsi aceasta mare nedreptate
   facuta unuia dintre cei mai de seama sigheteni,
   un mare roman si un profund crestin.
   Cu stima pentru familia Domnului Aurel Visovan
   si cu gratitudine autorului articolului.
   P. Cornel Ardelean

 • Te poti intreba, de ce se se scrie in acest articol : Apel bucurestean catre primarul Sighetului ? Este in discutie o Decizie legata de placa comemorativa a celor 2 grupuri de elevi, arestati si condamnati, de la Liceului Dragos Voda, condusi de catre cunoscutul luptator anticommunist prof. Aurel Visovan si studentul Vasile Popsa, acesta fiind impuscat in luptele cu securitatea. Placa a fost instalata in spatiul acestei Institutii, cu tot respectul cuvenit si smulsa apoi de acolo, dupa doar o saptamana ! Un act “revolutionar” ce ne aminteste de alte timpuri, cand actiunile se “infaptuiau” de indata, cu aceeasi motivatie ca si acuma : facem aceasta, “pentru ca putem”!
  Adresarea se face catre Primarie, catre d-ul primar, pentru ca de aici se supravegheaza respectarea Legii, ca si blocarea si sanctionarea Faradelegilor. Oare chiar asa se intampla si s-a tot intamplat ?! Si in cazul acesta ?!
  Au fost doua grupuri de elevi arestati de la Liceul Dragos Voda, in anii 1948 si 1949, care dupa chinuri si schingiuiri cumplite pe la Securitate, de catre tortionari de toate neamurile, simpli calai sau gradati, ofiteri, pentru simplul motiv ca nu erau de acord cu comunismul, erau impotiva ideologiei acestuia si, in mod firesc, au luptat pentru pastrarea credintei, impotriva ateismului propagat de comunism; atat au facut si nimic altceva. Au fost colegi buni, elevi constiinciosi si admirati, care au lasat un gol in scoala prin plecarea lor. Acesti copii au facut vre-un rau cuiva, ca sa fie atat de mult schingiuti de brutele vremii, calcati in picioare sau chiar ucisi, cu repetitie ? Au urmat apoi caznele temnitelor si a lagarelor muncilor de exterminare. Fiind impotriva comunismului, au fost condamnati pentru “uneltire impotriva ordinii sociale”, asa cum au fost condamnati toti ceilalalti, chiar si cei cu “sanctiuni administrative”, in temnite, lagare sau pe afara. Se considera aceasta lupta anticomunista o ilegalitate si azi, de catre unii, de mai multi ?! Nu se raspunde ferm la aceasta intrebare, mai mult se tace si se actioneaza in consecinta, sub pavaza unui “regim democratic”, asa cum este numit. Raul e si el persistent, dupa cum se vede, peste asteptari. Acesti luptatori demni, impotriva unui asa mare rau al omenirii, trebuie respectati si onorati si nu batjocoriti ! Orice stat are dreptul si obligatia sa-si respecte si omagieze martirii, eroii, impotriva oricaror opozitii, cine mai stie cum construita; lupta sfanta impotriva comunismului, dusa de multi pana la sacrificiu suprem, a fost dusa de eroii si martirii neamului si asa trebuie acestia considerati si nu trebuie sa permitem ca ei sa ne fie smulsi si aruncati intr-o insulta si batjocura de viata, de cei ce nu ne iubesc si nu ne respecta, pe noi si tara noastra.
  Eu nu am apartinut nici unuia din cele doua grupuri de elevi si, de aceea, exprimarile ce le fac se pot considera neutre si obiective, legate de situatia ce rezulta de aici. Am fost insa urmarit, arestat, intemnitat cu anii, chinuit ingrozitor in anchete, temnite si lagare de munca de exterminare, prin substituirea Legilor existente atunci, asa cum erau ele, in Faradelege : “am fost arestat fara mandat de arestare si am fost privat de libertate, ani de zile, fara interventia vre-unei Instante, in totala contradictie cu Legea”!, doar sub acuzatia, nevalidata, a “omisiunii de denunt si favorizarea infractorului”. Realitea a fost alta : “Refuzul meu de a colabora cu Securitatea”, in trei solicitari succesive; nu era o obligatie legala acceptul, dar era o ticalosie, pe care am refuzat-o mereu si am platit-o cu 11 ani si 7 luni de inchisoare, in “interior” si in“exterior”! In domnia Faradelegii, prezenta si activa mereu !
  S-a facut aceasta enorma greseala, in a da acestei Insitutii, Securitatea, rolul dublu : de Anchetator si de Decizie, personalul acesteia avand o pregatire juridica precara, sau le lipsea cu totul aceasta pregatire. Au dat pe mana unor astfel de neispraviti o lume de oameni, din care la o multime vietile le-au fost stinse. Se inducea falsa idee ca pedeapsele “administrative” erau mai usoare ca si condamnarile magistratilor, “educative”, dar traiam in aceleas conditii de exterminare, laolalata si muream si unii si altii.
  La baza erau si atunci, ca si mai apoi, Deciziile politice, in care conceptul de Lege si Faradelege era stabilit, in mod arbitrar de “stapan”, de “patronul politic”, de “tutore”. Asa au urmat atunci, in acele cumplite vremi, calea temnitelor si a mortii a milioane de oameni, pentru multe sute de mii dintre acestia ducerea fiind fara intoarcere si, tot asa si acuma, au luat drumul pribegiei 4-5 milioane de romani si se tot mai duc, lasand in urma pustiul, imprastiind pe aici si pe acolo atatea tragedii, alte vietii stinse, mereu ca urmare a atator Faradelegi si dupa aceea. Se cunoaste cum s-au schimonosit legile si acuma, cum s-a mers atat de departe cu aceasta noua forma de dictatura, cu atitudinea de stapan, in gest si cuvant, incetul cu incetul, executantii politici fiind prezenti la toate nivelele si raspund la comanda, pentru a nu fi eliminati.
  Este deosebit de interesant cum vinovatia sau nevinovatia cuiva se stabileste in Parlament, prin vot, care indeplineste astfel rolul dublu de Organ Legiuitor si Executiv, o Faradelege, alta anomalie politica, aducand chiar si “miruirea” in Parlament, o blasfemie. Daca un “ales al neamului” este acuzat de furt, de fapte de coruptie, votul nobilei Institutii poate spune Stop! anchetei si insul, in loc sa mearga sa-si clarifice (ne)vinovatia in Instanta, ramane mai departe sa mai fure, sa mai voteze Legi “ocrotitoare”. Asa s-a intamplat si in alte vremi, ca si acuma, practicand sfidarea Legilor, “pentru ca se poate”! Atunci a fost “votul dictaturii”, acuma este “dictatura” votului !
  Se amintesc mai multe legii in interpretare eronata a acestei Decizii, prin care ucid inca odata pe toti martirii reprezentati prin acel insemn. Eu amintesc doar faptul ca toti acei luptatori anticomunisti au luat sau iau indemnizatii pentru intemnitarea din aceea perioada, pentru acele ”vinovatii nevinovate”, prin DL nr 118/1990 si alte legi si ar ajunge si numai aceasta motivatie pentru a arata o incalcare a Legii, de catre cei care au decis in Faradelege smulgerea brutala a acelei placii. Atat d-ul primar, cat si directorul Colegilui de atunci trebuiau sa aiba o tinuta verticala, cum s-au mai vazut prin alte zone, locuri si sa recurga, eventual, la Instanta, unde se putea lamuri problema si sa nu devina simpli executatnti a unui ordin cine stie de unde venit. Ar fi interesant daca odraslele unora care au chinuit atunci intemnitatii, sa fi dat si acuma aceea dispozitie (pentru ca decizia a “venit de sus”), manifestand peseverenta; in rau ! Altfel, daca s-ar manifesta aceeasi rigiditate din toate partile, cu orientari politice si etnice de fel si fel, aproape toate strazile ar trebui sa poarte doar un numar (cu rare exceptii), aproape toate busturile de pe fata Pamantului ar trebui sa fie demolate (cu putine exceptii), si exrem de rare prezente cu emblemele si simbolurile onorifice ar mai ramane. O lume pustie sau pustiita de atatea frumuseti de moralitate, demnitate si onoare umana, care ar urma sa dispara. Dar probabil se va termina odata si cu aceste forme de impostura ! “
  “Doamne ocroteste-i pe romani !”

oferta-wise