Marți, 05 ianuarie 2021, în prezența (și la inițiativa) primarului Vasile Moldovan, a avut loc prima ședință extraordinară (de îndată!) din noul an a Consiliului Local Sighet, fiind o întâlnire lungă și plină de idei. Ședința s-a desfășurat în două reprize, pe parcursul a aproximativ 5 (cinci) ore, având pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre (cu mai multe articole): modificarea tarifelor la salubrizare.
La ședință a participat și conducerea societății comerciale Herodot Grup SRL, firma care se ocupă de colectarea și transportul deșeurilor din orașul nostru. Reprezentanții societății de salubrizare au adus câteva precizări interesante vizavi de colaborarea cu sighetenii. În primul rând, am reținut că sunt colectate și transportate din Sighet, aprox. 1200 tone deșeuri lunar, având încheiate 6183 de contracte valide, acest serviciu fiind destinat de fapt pentru aprox. 22000 de locuitori din orașul nostru. S-a subliniat și că nu se face, din păcate, o colectare prea bună a taxei de salubrizare de la persoanele fizice.
După cum au putut observa sighetenii, de la începutul anului și până în data de 07 ianuarie 2021, deșeurile nu au fost ridicate, orașul arătând din ce în ce mai…. deplorabil.
Problema apărută este generată de imposibilitatea în care se află societatea Herodot Grup, de-a acoperi costurile suplimentare de transport până la Oradea, acolo unde se vor transfera deșeurile, Sighetul neavând, din 18 decembrie 2020, o platformă autorizată pentru depozitare. Platforma temporară de depozitare, folosită anul trecut, a fost închisă prin Hotărârea din 18 decembrie 2020 a Tribunalului Maramureș, printr-o decizie luată la sesizarea unor locuitori care au locuințele amplasate la distanță mai mică decât cea prevăzută în legislația în vigoare.
Varianta cea mai simplă pentru Consiliul Local Sighet ar fi fost majorarea taxei de salubritate atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice, cu procente de aproximativ 40 – 60 %, idee pe care consilierii nu au agreat-o.
Se pare că de la Consiliul Județean Maramureș a fost avansată o formulă de avarie, în sensul că de la 01 martie 2021 va fi dat în folosință un depozit temporar de colectare, situat la Șomcuta Mare, acoperirea (financiară) pentru transportul la Oradea fiind necesară doar pentru două luni.
Interesant este că, deși Consiliul Județean Maramureș este responsabil pentru MID (Managementul Integrat al Deșeurilor), există un blocaj inexplicabil la nivelul conducerii județene în a se implica decisiv pentru soluționarea acestei grave probleme!
La nivel de județ avem o „minunată” Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în Maramureș, care cuprinde 76 unitați administrativ – teritoriale din tot județul plus Consiliul Județean Maramureș. Ce au făcut ei până acum, cum au gestionat problema deșeurilor? Așteptăm să ne răspundă… de îndată! De ce un proiect finanțat din fonduri europene cu aprox. două milioane euro, prin care s-a construit Stația de Transfer, de Sortare și de Colectare a Deșeurilor Voluminoase de la Sighet nu s-a finalizat, iar Stația stă închisă și nefolosită? Cine este vinovat?… Se-aude, domnilor de la județ?…
Revenind la ședința CL Sighet, primarul și consilierii își doresc o rezolvare „neforțată”, fără creșterea efortului financiar la nivelul populației dar, problema fiind tărăgănată de foarte mulți ani, nu cred să se rezolve cu… celeritate.
O soluție de compromis a fost asumată de Herodot Grup, societatea va degaja deșeurile din Sighet în următoarele 7 (șapte) zile, cu condiția ca într-o săptămână adminstrația publică locală să vină cu o soluție viabilă, definitivă! Azi (07 ianuarie, orele 10:00), probabil fiind încă sărbătoare, gunoaiele Sighetului erau… nemișcate!
Ce se va întâmpla peste o săptămână vom vedea sau… nu!
Ion MARIȘ
Notă: Din discuțiile pe care le-am avut cu diverși cetățeni, este respinsă categoric ideea de-a fi majorată taxa de salubrizare pentru persoane fizice. Voi reveni cu amănunte într-un viitor articol.
Foto: I. Mariș
„Din lac in puț” sau din uitare in gunoi asa a ajuns orașul din cauza „mizeriei” a unei părți din consilierii locali care nu inteleg ca ei au jurat pentru interesele localității nu pentru interesul de partid. Pute gunoiul din Sighet si întreg Maramuresul istoric, pute si logoreea deșartă a unor consilieri, care mai ieri se băteau cu pumnul in piept ca ei sunt cei mai buni si ca vor schimba fata orașului, că-l vor schimba din „rosu”in „galben” dar vad ca pana acum au reușit sa-l readucă în negrul doliului, asa cum era pana acum trei luni! Acești neaveniți consilieri in conducerea orașului in loc sa meargă pe la usile colegilor lor de partid care ne conduc județul si sunt „maharii” gropilor de gunoi conducând tot felul de comisii, consilii si comitete care au uitat ca si Maramuresul istoric face parte din ele, implicit si orașul nostru, cauta „țapul ispasitor” in persoana actualului primar, inscaunat doar de 2-3 luni, si dupa multi nevinovat de starea „mirositoare” din Sighet, ca încă nu i s-a uscat cerneala pe numire! Daca partidul din care face parte este oarecum vinovat, ca din el făcea parte vechiul primar și președintele consiliului județean, deci la putere era „rosul”, astazi nu mai putem vorbi asa „galbenul” ne conduce la guvern, județ si are majoritate in consiliul local al municipiului, care in loc sa ne ajute, ne afundă mai tare in „gunoiul social”! Am văzut, adică am privit pe internet intreaga ședință de CL, am rămas inmarmurit cum majoritarii din CL, au ridicat manuta si au votat împotriva sighetenilor care i-au ales, ba in plus li s-a alăturat și un „rosior” care a uitat din ce partid face parte si a ridicat mana împotriva scutirii sighetenilor de plata taxei majorate, încălcînd asistenta cu vorbe „mieroase” nearatand ce se ascunde in constiinta lui! Asta explică de ce partidul „rosilor,, a pierdut majoritatea in CL si acum se chinuie sa conduca orașul, neștiind că uneori calitatea oamenilor conteaza si poate selectia la ei nu a fost bună!
„Vorba multa sărăcia omului”, ei vorbesc si noi încă inotam in gunoaie, soluții pe termen mediu nu s-au găsit iar cele ce s-au vrut bune pentru populație s-au retras de către primar, ca nu cumva sa fie votată varianta care umbla la buzunarul sighetenilor si era propusă de cei care nu se gândec la orașul nostru! Votul lor ne-ar fi menținut în mizerie si saracie si tot nu s-ar fi rezolvat gunoiul orașului! Macar asa, am văzut pe unde-i mizeria in CL si poate daca nu vom fi înghițit în gunoaie, peste 4 ani ne vom trezi si vom sti in cunostinta de cauza pe cine trebuie sa-i alegem!
Aproximativ 2 milioane de euro aruncati în vant s-au furati sí poporul jupuit de piele din nou.
40-60 la suta???
Pana cand mai suporta poporul bataia de joc ???
Sau,
MAI RAU SA NU FIE.
Suntem în cacat pana peste cap dar …
MAI RAU SA NU FIE.
Acuma, la inceput de An Nou, se desfasoara o adevarata campanie in lupta cu gunoaiele, ne transpunem in lumea lor, in loc sa ne permitem mici bucurii, in scaparea cu prudenta din lupta cu covidul. Reactia se impune, pentru ca neglijarea acetei preocupari, deosebit de importanta, a fost pe tot parcursul manifestata si, in prezent, gunoaiele sufoca lumea oraselor, mai ales.
Marginile oraselor, malurile raurilor si campurile te intampina cu gramezile de gunoaie de toate variantele, cu gretosenia si mirosul lor pestilentios si te indeparteaza de acele locuri, dand peste altele, la fel. A fost o negligenta totala, peste timpuri, facand pereche cu cele politice. Se impune insa o lupta comuna, peste toate „culorile”, pentru ca este un rau, o mizerie, o infectie comuna, dergradanta, care reflecta cultura si civilizatia unei natii. In jurul oamenilor, a locatiilo acestora, se desvolta un soi de mizerii, murdarii, un fenomen natural, dar stapanirea, eliminarea si nu depozitarea lor se impune, ca o cultura, in acest sens. In majoritate statelor civilizate, se stapaneste in mod curent acest „fenomen”. In Franta, de exemplu, in subsolul fiecarui bloc se afla mai multe containere : unul pentru „murdarii”, altele pentru sticle, plasticuri, hartie, tesaturi si se ridica cu regularitate, la zi, constituind si o bogata recuperare de materii prime, de valoare consistenta si ramane de distrus, efectiv, doar „murdaria”, gunoiul urat mirositor. Acestea se ridica intr-un program strict respectat si nu dau „produsele” peste containere. La noi merg, in general, toate la gramada si se murdaresc unele de la altele, formand impreuna muntii de gunoaie, spre catre isi au drumurile, dimineata si seara, carduri masive de ciori. Masinile ce le depoziteaza sunt abordate, inanainte de sosire, de grupe de romi, pentru a sustrage cate ceva din acel amestec de materiale, din murdarii, cate ceva de folosit.
Cred ca inca din scoala ar trebui formata aceasta cultura de mediu si practicata, respectata, care ar reduce muntii de gunoaie, densitatea gropilor pentru acestea si ar crea si un venit semnificativ de surse de materii prime recivlabile, pe gratis.
In America, unde sunt multe locuinte, la fiecare casa exista doua sau mai multe containere : pentru „murdarii”, care se scot la sosea saptamanal, in ziua fixa si se ridica si se duc la locul lor, cu regulaitate, pentru distrugere si neutralizare; in altele sunt depozitate, in amestec, curat, materialele recuperabile (sticla, plasic, cartoane, hartie curata si alte obiecte, care se ridica de la sosea la doua saptamani, in zi fixa, planificata; acestea se selecteaza pe banda, la sosirea la locul lor si se folosesc ca materi prima de un fel sau dec altul.
Acesta activitate, cultura ei, ar trebui sa se aplice si la noi si atunci s-ar reduce mult gunoaiele, gropile si masivitatea lor, sticlele, plasticurile si altele de pe camp, de pe malurile apelor si ar fi si un plus de materie prima, pe gratis.
Aruncare pe camp, pe sosele si drumuri a deseurilor, a diferitelor resturi, se sanctioneaza atat de sever, incat nici nu mai exista (nu la noi sau in alte cateva state „balcanica”).
In fapt si aceasta administratie a „materialelor de aruncat”, dar nearuncate, de un fel sau altul, este o nota de sanatate, de cultura si civilizatie umana.