Actualitate Cultură

Asociația Jávorfa Virága (Floare de Arțar) inițiatoare a înfrățirii Sighetului cu Etyek (Ungaria)

image_printPrinteaza

Asociația Jávorfa Virága (Floare de Arțar) din Sighet (președinte Ștefan Bojoga) a contribuit la organizarea – duminică, 21 august 2022 – vizitei în municipiul nostru a unei importante delegații din Ungaria, conduse de doamna Katalin Szili, reprezentanta prim ministrului Ungariei, fostă purtătoare de cuvânt a Adunării Naționale a Ungariei. Din delegație au făcut parte mai mulți primari din diferite localități din Ungaria dar și dl. Péter Kovács – Pifka, directorul general al Hungary Helps Agengy (Non – Porofit Pllc.).

Delegația a fost primită de către primarul Sighetului, Vasile Moldovan, la sediul Primăriei, unde au avut loc discuții focalizate pe colaborarea dintre instituții din Ungaria și cele din România. Întâlnirea a fost și un prilej pentru a se semna un protocol de colaborare între municipiul nostru și localitatea Etyek (situată în Districtul Bicske, județul Fejér), fiind propusă inițierea pașilor pentru înfrățirea celor două localități.
Primarul Etyek-ului, Zòlyomi Tamás, a lansat ideea instituirii unui tur viticol, care să includă cele două localități din cele două țări, ținând cont că Etyek este o localitate viticolă foarte vizitată de turiști.
Dorința de-a colabora, pe diverse paliere economice și sociale, a fost exprimată și de d-na dr. Katalin Szili, care a subliniat că urmau să se semneze înfrățiri între alte localități din Ungaria și comunele Câmpulung la Tisa și Coltău.
Primarul Sighetului a confirmat deschiderea către o potențială înfrățire cu Etyek-ul, deschiderea pentru colaborări benefice Sighetului dar respectându-se pașii legali, juridici, necesari pentru finalizarea propunerilor avansate.

După întâlnirea de la Primărie delegația din Ungaria s-a deplasat la Biserica Reformată din Sighet, unde a avut loc o întâlnire solemnă ce a marcat și Ziua Națională a Republicii Ungare (Ziua Sfântului Ștefan), care s-a sărbătorit în 20 august.
Duminică seara, în Parcul Central al Sighetului, a avut loc un spectacol susținut cu spijinul delegației maghiare și a Asociației Jávorfa Virága din Sighet.

Din discuția pe care am avut-o cu dl. Péter Kovács – Pifka, am aflat că Hungary Helps Agengy (Non – Porofit Pllc.) este dispusă să finanțeze proiectele multiculturale pe care le va iniția Asociația Jávorfa Virága din Sighet, fiind deschisă și altor propuneri/ inițiative cu specific cultural, axându-se în mod special pe proiectele care vizează păstrarea tradițiilor locale și regionale.

Foto & text: Ion Mariș

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

oferta-wise