Actualitate Social Știri

Asociația Valea VERDE (Sighet) partener în proiectul transfrontalier DIKEINSPECT!

image_printPrinteaza

Un proiect deosebit de interesant „Complex flood-control strategy on the Upper-Tisza catchment area (DIKEINSPECT)”, finanțat prin programul HUSKROUA, ENI Cross-border Cooperation Programme 2014-2020, application ID HUSKROUA/1901/8.1/0088, coordonat de University of Miskolc – Universitatea din Miskolc (Ungaria) și având parteneri – beneficiari din toate cele patru țări din zona programului în aria frontierei estice a Uniunii Europene a demarat de la începutul lunii iunie 2021. Partenerii Universității din Miskolc sunt: Tisza Regional Water Management Directorate – Direcția regională de management a apelor Tisei (Ungaria), Berehovo Interrayon Department of Water Management – Departamentul Inter-raional Berehovo a Managementului Apelor (Ucraina), Maramures County Council – Consiliul Județean Maramureș (România), Technical University of Košice – Universitatea Tehnică din Košice (Slovacia) și Green Valley Association – Asociația Valea Verde (Sighet – România).

Apariția frecventă a evenimentelor meteo extreme și imprevizibilul efectelor negative ale schimbărilor climatice sunt provocări dificile pentru experți în managementul apelor, autorități și factorii de decizie; de diferitele părți ale frontierei e nevoie de o abordare mai coerentă a efectelor inundațiilor. Cursurile de apă nu „cunosc” frontierele, Bazinul Tisei Superioare trebuie tratat și investigat ca o unitate complexă, ceea ce înseamnă că prevenirea eficientă a inundațiilor necesită cooperare transfrontalieră, gândire comună și activități armonizate. Cu toate că inspecția digurilor și a zonelor inundabile sunt sarcini actuale ale Direcțiilor și autorităților pentru Managementul Apei, fiecare țară folosește propria metodologie dar investigațiile tradiționale utilizate la fața locului nu produc informații adecvate.
Mai mult, noua metodă de teledetecție, metodele geofizice și mecanica solului sunt disponibile și pot produce rezultate mai precise, cu o eficiență mai mare a resurselor.
Deoarece Bazinul Tisei Superioare are caracteristici transfrontaliere, activitățile de gestionare și prevenire a inundațiilor trebuie îndeplinite într-un mod comun, în ideea dezvoltării unui sistem armonizat, abordare care se bazează pe noi metode și implementează cele mai bune practici la nivel național.
Proiectul DIKEINSPECT, se concentrează pe dezvoltarea unei metodologii armonizate care poate fi implementată și utilizată în toate cele 4 țări ENI. Acesta va fi implementat cu 6 parteneri din cele 4 țări. Utilizând această metodologie, secțiunile critice de dig și zonele inundabile vor fi identificate, fiind create planuri de acțiune pentru dezvoltări și strategii ulterioare destinate factorilor de decizie. Rezultatele proiectului vor fi împărtășite/ diseminate în cadrul celor 4 întâlniri transfrontaliere, 1 forum informativ și instruirile profesionale din fiecare țară participantă, pentru a prezenta/ recomanda profesioniștilor din managementul apelor cum să folosească cele mai inovatoare tehnici și pentru a prezenta publicului importanța prevenirii inundațiilor devastatoare.

     Obiectivul principal al proiectului:

Proiectul își propune să minimizeze riscul de inundații în bazinul Tisei Superioare prin cartografiere și analiza digurilor și secțiunilor critice ale zonelor inundabile. Prin aplicarea metodologiei care va fi dezvoltată pentru a atinge acest obiectiv, profesioniștii în controlul inundațiilor vor beneficia de informații valoroase în luarea deciziilor, iar această metodă nu numai că va reduce considerabil riscul, ci crește, de asemenea posibilitate prevenirii și controlul inundațiilor. Proiectul vizează siguranța împotriva inundațiilor, care este în interesul comun al celor 4 țări vecine.
Proiectul va contribui la consolidarea unei cooperări transfrontaliere între entități maghiare, slovace, românești și ucrainene și actori/ instituții interesate de regiunea bazinului Tisa Superioară, pentru reducerea riscului de inundații, pentru a reduce riscul de efecte adverse asupra sănătății umane și a vieții, a mediului înconjurător, a patrimoniului cultural, asupra activităților economice și a infrastructurii, furnizând măsuri de protecție mai eficiente.
Activitățile principale ale Asociației Valea Verde se focalizează pe pregătirea unui raport axat pe inter-relația dintre conservarea biodiversității și gestionarea apei, incluzând zonele inundabile și digurile, pe baza situației din regiunea Tisei Superioare și a afluenților. Se vor discuta și analiza aspectele privind integritatea digurilor în zone cu biodiversitate ridicată, evidențiindu-se necesitatea unei abordări ecologice integrate, bazată pe ideile incluse în Directiva-cadru Ape a Uniunii Europene. Pentru implementarea unor măsuri bine concepute de comunicare și vizibilitate în fiecare dintre cele 4 țări, va fi creat un videoclip de 8-10 minute, prezentarea activităților proiectului, interviuri cu unele dintre persoanele implicate în proiect și un videoclip mai lung care va prezenta proiectul unitar, evidențiind inter-relația dintre conservarea biodiversității și gestionarea apei.

Echipa Asociației Valea Verde implicată în proiect a făcut deja primele descinderi în teren, extrăgând date din zonele vizate.
Proiectul are o valoare totală de 958.599,95 euro, iar Grantul (pentru toți partenerii din cele patru țări) este de 862.739,97 euro (10% fiind contribuția fiecărui partener), durata acestuia fiind de 24 de luni.

Săptămâna viitoare – în prima zi a lunii septembrie – va avea loc la Universitatea din Miskolc – Ungaria prima întâlnire transfrontalieră în cadrul proiectului DIKEINSPECT a celor șase parteneri (din cele patru țări) la care va participa și o echipă de la Asociația Valea Verde din Sighet.

Ion Mariș
(membru al Echipei de proiect)

Foto: Peter Lengyel (Manager proiect)

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise