Actualitate Știri

Azi Consiliul Local Sighet a decis: NU avem viceprimar! (autor, Ion Mariș)

image_printPrinteaza

Azi nu e marcată nicio sărbătoare în calendarele creștine românești și, din (ne)fericire, nu am recepționat semnale de sărbătoare nici de la aleșii noștri în Consiliul Local al minunatului municipiu dintre/printre ape.

Presa locală a participat la ședința de azi (26 noiembrie 2020) a CL cu speranța că va anunța la unison: habemus…. „viceprimarum”! Dar…

Ședința a fost deschisă de către primarul Sighetului, Vasile Moldovan, care a dat citirii ordinii de zi, care includea nu mai puțin de 14 proiecte de hotărâre.

De departe, cele mai importante (și antrenante!) mi s-au părut a fi primul punct (1) – proiectul privind alegerea viceprimarului municipiului Sighet – și ultimul punct (14) al ordinii de zi, proiectul privind aprobarea impozitelor și taxelor locale, aplicabile în anul 2021. (Oare le-au mai scăzut – taxele evident – mărinimoșii consilieri?… ținând cont că pandemia ne va duce pe noi, nu în ispită, ci-n faliment. Doamne ferește-ne!)

Evident că alegerea viceprimarului a stârnit cele mai mari… emoții și semne de întrebare. Și pentru presă erau așteptări generate de zvonurile pe surse (nu vi le dezvălui că mi-e rușine!). După ce s-a constatat că toți consilierii (19) s-au prezentat – disciplinat – la ședință, au fost avansate propunerile pentru funcția de viceprimar: primarul Sighetului l-a propus pe prof. Nicu Iuga pentru această demnitate iar consilierul Petru Tomșa a propus-o pe Daniela Onița – Ivașcu.

S-a trecut la vot, în condiții de maximă rigoare procedurală (încălcată pe ici pe colo prin părțile neesențiale, de către un consilier mai…. temperamental) și, cum era de așteptat, rezultatul a fost liniștitor: Daniela Onița – Ivașcu – 9 voturi, Nicolae Iuga – 9 voturi. Un consilier s-a abținut de la vot astfel încât, nimeni n-a câștigat, nici măcar…. cârcotașii!

Evident, va urma un nou vot probabil peste o lună când, se speră, apele se vor liniști, prin Sighet și-n țară așijderea.

N-am mai stat și la celelalte discuții pe proiectele (13 la număr) rămase de votat și, am plecat fericit că în Sighet telenovelele politice ne mențin atenția… trează!

Oricum, cu sau fără viceprimar, viața sighetenilor decurge în aceiași parametri, problemele zilnice nu sunt nici mai multe nici mai puține! Sunt aceleași fatidice zbateri de…. zeci de ani (pentru cei fără mari așteptări).

Și… mi-a venit brusc o idee pe care (nu) sper să o îmbrățișeze aleșii locali! Oare n-am putea încerca un mandat (4 ani) fără viceprimar?… Măcar s-ar face economie la buget cu un salariu (nu foarte mic) și vina pentru nerealizări n-ar mai fi pasată între primar și viceprimar! Am ști o „treabă” clară: unul ia sau pierde totul! Bineînțeles, cu banii economisiți s-ar putea ajuta niște oameni nevoiași! Ce zicieți, dragi consilieri?… Și poate mai găsiți și alte sinecuri pe care le puteți anula de la plata bugetului de stat! Nu aștept – azi – răspuns(uri) de la nimeni!

 

Ion MARIȘ

oferta-wise

3 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Deziluzie!
    Astăzi este o zi sau mai bine zis era o după-amiază așteptată cu interes nu numai de presa ci si de populația Sighetului! Sperantele erau mari, s-au declarat multe idei de conciliere între consilierii locali, toti ar fi dorit dupa spusele si juramintele lor ,,o pace social-politica spre binele cetățenilor care i-au ales! Uite ca nu a fost asa, ambițiile partinice au ieșit la suprafață, doua tabere egale, despărțite de o ,,nulitate” de vot a băgat zâzanie in CL! De ce ma temeam nu a scăpat Sighetul, după cum se vede, este mai importanta tabara, fie ea de stanga sau de dreapta, decât orașul care astepta ca rațiunea sa-si spuna cuvantul! Eu cred ca primarul, ca sa-si duca la bun sfârșit sarcinile si atributiunile trebuia sa-l lase onor consilierii ca sa-si aleaga cu cine va lucra în viitor! Funcțiile pe unii sau unele le atrage ca un magnet, nu am iesit primar sau primarita, vreau vice-primar, sa fiu acolo sus, în fruntea orașului sa ma vada oamenii! Nu-i o gândire benefică pentru cetățenii Sighetului, ei l-au ales pe primar să conducă orașul asa cum vrea si cum stie, dar sa ne fie bine, uite ca de la început nu l-au lăsat, au început ,,franele” promisiunile merg in mansalier, votul orașului s-a uitat! Poate pana la următoarea ședință de CL gândurile bune vor reveni, ,,nulitatea” va disparea si se va alege ajutorul, mana dreapta a primarului, cu care sa poata lucra, nu sa fie mereu in disensiuni politice! Oare va fi lăsat primarul sa lucreze asa cum vrea, ca a inceput bine, de unul singur, fara vice-primar si fara consilieri, doar ascultandu-i pe sigheteni si asta s-a vazut si oamenilor le-a placut!
    Minte si gândire pana la următoarea ședință, noi vrem pace socială nu hâră si zgomot pentru nimic, vrem rezultate care sa readucă municipiul acolo unde a fost candva!

  • Propun sa candideze in tandem primarul si vicele ( ca la prezidentialele americane ) si atunci buna colaborare e asigurata, fiind o echipa sudata.
    Asta daca munca viceprimarului e atat de importanta incat sa nu o poata face altcineva… daca nu, subscriu la propunerea d. Maris !

oferta-wise