Miercuri, 27 noiembrie 2024, a avut loc ședința Consiliului Local în care s-a decis acordarea titlului de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sighetu Marmației” cantautorului Ștefan Hrușcă și profesorului Gheorghe Todinca.
Propunerea pentru acordarea titlului și Laudatio-ul pentru cele două personalități i-au aparținut primarului Sighetului, av. Vasile Moldovan. Propunerile au fost votate în unanimitate de către membrii Consiliului Local Sighet.
În continuare redăm fragmente din Laudatio-ul primarului Vasile Moldovan.
„Domnul Hrușcă Ștefan, este un artist cu o carieră deosebită, iar legătura sa cu municipiul nostru este una cu adevărat specială. Aici, în mijlocul comunității noastre, și-a descoperit dragostea pentru muzică și pentru chitară, în perioada în care era elev al Liceului Pedagogic din Sighetu Marmației, precum și în cadrul cursurilor de muzică la Școala Populară de Artă. Este un exemplu de talent autentic și dăruire, iar contribuția sa la promovarea imaginii Sighetului și a Maramureșului în lume este considerabilă.
Ștefan Hrușcă s-a mândrit mereu cu Maramureșul său natal, promovând, pe lângă repertoriul său unic, formațiile copiilor, a tinerilor și a artiștilor sigheteni, dar și colindele simbol al spiritualității și a legăturii profunde dintre oameni și natură. Pentru maramureșeni, colindele nu sunt doar simple cântece, ci o formă de păstrare a memoriei strămoșești și o expresie a credinței și a dorului de casă și de tradiție. Ele sunt legătura între generații, un mijloc prin care obiceiurile și valorile acestei regiuni au fost transmise cu sfințenie din tată în fiu, iar frumusețea acestora, resimțită în fiecare colț al Maramureșului a fost și este purtată în țară și peste hotare de „întâiul colindător al Maramureșului”, Ștefan Hrușcă.” (Vasile Moldovan)
* * *
„Domnul Gheorghe Todinca, istoric de profesie, muzeograf cu o carieră de peste patru decenii și fost director al Muzeului Maramureșan, a reușit să contribuie în mod semnificativ la conservarea, cercetarea și promovarea istoriei și culturii acestui loc minunat, Maramureșul. De-a lungul întregii sale cariere, domnia sa a fost un apărător al patrimoniului nostru cultural, un om care a înțeles importanța profundă a tradițiilor, a moștenirii istorice și a legăturii puternice dintre trecut și prezent.
În calitate de director al Muzeului Maramureșan, domnul Todinca nu doar că a pus bazele unor expoziții valoroase și inovative, dar a reușit să transforme instituția într-un centru de referință al cercetării și educației muzeale. Sub conducerea sa, Muzeul Maramureșan a devenit un loc al cunoașterii, al descoperirii și al respectului pentru trecut. Ca urmare a contribuției domniei sale în organizarea și implementarea unor proiecte, expoziții, studii cu referire la Centenarul Marii Uniri, în anul 2020, Muzeul Maramureșan a primit distincția națională, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”, medalie ce a fost conferită de către Președintele României, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti.
Felicitări și mulțumiri pentru tot ce ați făcut pentru Sighet și pentru Maramureș! Suntem mândri să adăugăm numele domniilor voastre în cartea de onoare a municipiului Sighetu Marmației!” (Vasile Moldovan)
Sublinierea și evidențierea performanțelor celor două personalități au fost făcute de către câțiva membri din Consiliul Local și dintre invitații prezenți la ședința solemnă. Din motive obiective, Ștefan Hrușcă nu a putut fi prezent la ceremonia de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare al Sighetului” dar a promis că va ajunge în orașul „natal” luna viitoare (20 decembrie).
Felicitări, domnilor Ștefan Hrușcă și Gheorghe Todinca, multă energie și multă implicare – în continuare – pentru creșterea vizibilității Sighetului și Maramureșului!
Salut, Sighet!
Adaugă comentariu