Actualitate Știri

Caravana Romanian Science Festival

image_printPrinteaza

Caravana „Romanian Science Festival” este un proiect desfășurat în mai multe județe din țară care încearcă să aproprie oamenii de științe, însă și să evidențieze artele (S.T.E.A.M.). Practic, se organizează un târg de științe cu ateliere în multiple domenii: matematică, informatică, robotică (cu echipa TechX de la CNDV), fizică, chimie, biologie și medicină, astronomie, geografie, neuroștiințe și, nou anul acesta, istorie, inginerie și sustenabilitate. De asemenea, există atelierul de artă și știință care este în continuă dezvoltare și încearcă să aducă arta în întreg festivalul.

Elevii, dar și profesorii (și studenții), pot opta să fie voluntari la unul dintre atelierele de mai sus, însă pot participa și la logistică și promovare. De organizarea acestor ateliere se ocupă mentorii, mulți dintre ei masteranzi sau doctoranzi în străinătate, care trebuie să propună experimentele și să coordoneze voluntarii pentru o cât mai bună experiență a publicului.

La Sighet, Caravana RSF se va desfășura anul acesta în Parcul Central pe data de 21 septembrie, de la ora 12:00 la ora 18:00. A doua zi, pe 22 septembrie, va avea loc la Breb o Caravană de Artă & Științe, unde fiecare atelier se focusează pe un experiment cât mai artistic.

Eu însumi am fost voluntar la atelierul de chimie în primele 2 ediții, iar în această ediție am decis să ajut la organizare ca mentor. Experiența de voluntar a fost una plăcută, ai șansa de-a deveni un mic „public speaker” într-un context mai relaxat, poți să îți faci noi perspective asupra lumii prin mentori, să îți întărești relațiile cu profesorii sau să îți găsești noi prieteni printre ceilalți voluntari. Evident, mai e și oportunitatea de a face experimente care mi se pare întotdeauna interesantă; până la urmă, cam toată lumea spune că i-ar plăcea mai mult chimia la școală dacă ar fi mai mult în laborator decât pe tablă. Totuși, personal, am avut ocazia să-mi descopăr pasiunea și pentru partea teoretică, deci scopul meu ar merge ceva mai departe de mult așteptatul „boom!”.

Literele aleatorii de la chimie, formulele dubioase de la fizică, precum și toceala fără rost de la biologie, geografie sau istorie, toate astea ascund și niște concepte de care te poți ciocni în viață. Acum bineînțeles, când un știi pe cineva n-ai cum să îl recunoști, deci nici de nebuniile de la școală un prea dai uzual. Însă nenorocirea începe când omul dă de conspirații și n-are cum să se prindă că sunt false fiindcă a dormit la ora respectivă. Pe Facebook cancerul se mai tratează cu soluție de bicarbonat, deci orice e posibil. Cam în asta constă idealul festivalului, să micșoreze prăpastia dintre oamenii de rând și științe pentru a crea o lume care nu transformă și ce nu trebuie într-o conspirație. Mi se pare un scop mai onorabil acesta, motiv pentru care am și vrut să aduc un aport suplimentar ca mentor anul acesta.

Mentorii trebuie să închege o imagine cât mai interesantă a domeniului ales în ziua festivalului, însă trebuie să încerce să aducă și idei inovative profesorilor pe care aceștia să le poată aplica la clasă. Rolul de mentor deja implică și o parte logistică, să te asiguri că ai materialele necesare, să coordonezi voluntarii într-un mod eficient ca să aibă și ei o experiență cât mai bună ș.a.m.d. Acum n-am să vă mint, există și unele minusuri, uneori lucrurile decurg mai haotic decât te așteptai, însă faptul că ești înconjurat de atâția oameni care se străduiesc să iasă totul bine te încurajează să mergi mai departe.

Evident, pentru acest articol nu ar fi o concluzie mai bună decât să vă spun că vă așteptăm la Caravana în Sighet, dar și în Breb!

Darius-Alexandru SINDREȘTEAN

oferta-wise

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

oferta-wise