Actualitate Cultură

Cartea și dragostea (autor, Iuliana Moiș)

image_printPrinteaza

Carti dragosteCe titlu interesant! Oare ce v-a atras atenţia: cartea sau dragostea? Bineînțeles ca a fost EA, cartea, cea fără de care nu se poate trăi frumos.

Am ales să vorbesc despre acest subiect pentru că îmi place ,,să călătoresc prin suflete, gânduri şi frumuseţi” (Arghezi), iar altă cale nu am găsit decât prin cărţi. Cred că nu există oameni care urăsc cărţile, ci oameni care nu şi-au găsit cărţile potrivite, din acest motiv am ales şi titlul: ,,Cartea şi dragostea”. Cititul este o ,,hrană” pentru suflet şi scoate din tine tot ceea ce te reprezintă, trebuie să citim şi să alegem ce ne este de folos. Nu uitaţi că, înainte de orice, scopul unei cărţi este să te facă să gândeşti.

Este un proverb: ,,Spune-mi ce citeşti ca să îţi spun cine eşti!” Vă sugerez să-l aplicaţi în viaţa voastră şi aşa îi veţi cunoaşte mai bine pe cei din jur.

Iubirea din cărti este pură, o trăieşti cu tot sufletul, la cote maxime, simţi importanţa ei şi în acelaşi timp îi dai valoare, te pui în locul personajului, iar aici vă recomand dintre romanele secolului al XlX- lea, „Anna Karenina”, de Lev Tolstoi. La mine este primul pe lista, dar cea mai importantă listă, este cea personală, pentru că acolo vă vedeţi idealurile, aspiraţiile şi poveştile voastre. Din punctul meu de vedere, fiecare om are anumite sentimente cu o anumită profunzime, fiind unic, această profunzime este atinsă doar în unele momente ale vieţii.
La final, vă recomand câteva cărți care „sunt dispuse” să vă arate drumul spre adevărata dragoste:

1. “Mândrie şi prejudecată”, Jane Austen
2. “Emma”, Jane Austen
3. “Eugenie Grandet”, Balzac
4. “Micul prinţ”, Antoine de Saint-Exupery
5. “Pe aripile vântului”, Margaret Mitchell
6. „Umbra vântului”, Carlos Ruiz Zafon

Autor: Iuliana Moiş

sursă foto: internet

 

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Frumoasa asezare a cuvintelor despre dragostea de carti. Apropos, foarte inspirata pictura lui Gustav Klimt pentru articol. Felicitari Iuliana pentru ca aduci cartile mai aproape de inima cititorilor!

  • Fiinţele umane manifestă, de multă vreme (se zice că încă de pe vremea lui Adam), două slăbiciuni: una de natură fizică, cealaltă de natură psihică. Una dintre acestea, cea fizică, se referă la faptul că, mai devreme sau mai târziu, acestea, fiinţele umane, mor iar cealaltă, cea psihică, re referă la faptul că acestora, fiinţelor umane, le pare rău că trebuie să moară…
    Cred că nu există linişte mai frofundă decât zgomotul absolut al cuvântului scris.
    Era calcuatorului nu ne face decât să pierdem orice criteriu de selecţie.
    Umberto Eco spune undeva că: „Există zece mii de cărţi despre Iulius Cezar e echivalent cu a nu şti nimic: dacă mi-ar fi recomandat un titlu, m-aş duce să-l caut; mă opresc însă în faţa datoriei de a începe să cecetez cele zece mii de titluri.” Şi mai departe: „…dacă după ce am citit două, trei cărţi ne dăm seama că n-am vrea să le păstrăm, poate ar trebui să ne revizuim criteriile după care le alegem.” (Recomandările de lectură, uneori chiar şi cele şcolare, nu sunt cele mai potrivite. Fiinţa umană este un „ciob” care vrea să fie el însuşi. Vrea a fi, în fiecare clipă, o altă creaţie. n.m., Echim Vancea). Şi Umberto Eco, continuă: „A arunca o carte după ce am citit-o este ca şi cum n-am mai vrea să revedem persoana cu care tocmai am întreţinut un raport sexual. Dacă se întâmplă astfel, înseamnă că era vorba despre o nevoie fizică, nu despre dragoste. Trebuie să ne raportăm cu dragoste la cărţile din viaţa noastră… Este vorba despre dragoste întrucât tocmai în stadiul îndrăgostirii îndrăgostiţii descoperă cu bucurie că de fiecare dată este precum prima oară. Atunci când descoperim că de fiecare dată este precum cea de-a doua oară, suntem în pragul divorţului sau, în cazul cărţilor, al coşului de gunoi.”
    Recomandarea mea: să protejăm cartea mereu, să nu lăsăm răul, tot mai invaziv, să se cuibărească în ea.

oferta-wise