Actualitate Cultură Illuminati

Ce-ar fi Crăciunul fără Isus? (Anca Maria Corneștean)

image_printPrinteaza
Anca Corneștean

Astăzi, pot să vă spun că am realizat ce înseamnă cu adevărat Crăciunul și de ce este important să sărbătorim Nașterea Domnului și nu pe Moș Crăciun, petrecerile, mâncarea sau lucrurile materiale. În ziua Nașterii Domnului Isus Cristos, am ascultat o simplă predică, o simplă povestioară spusă de un preot și un om exceptional și anume Tancău Anton, un om de la care am învățat multe, un om de la care oricine învață câte ceva, indiferent de cât de mult sau puțin timp petrece în preajma lui.

Vă fac o prezentare scurtă. Eu sunt voluntar în grupul „Speranța”, un grup de voluntari care ajută fără doar și poate pe oricine are nevoie, fără să aștepte nimic în schimb. Părintele Anton Tancău și părintele Mihail sunt cei care ne coordonează, cei care ne îndrumă spre bine, cei care ne fac fericiți și ne motivează să ajutăm, căci ajutorul este mereu răsplătit. În ziua nașterii Domnului, am participat la sfânta liturghie, la Oratoriul Sf. Francisc din Sighet, unde voluntarii ne adunăm duminică de duminică pentru a petrece timp împreună și a ne organiza pentru diferitele activități. La această liturghie, am ascultat o predică minunată din care am învățat foarte multe și vreau să vedeți și voi câtă bunătate și înțelepciune poate avea un simplu om. După părerea mea, dacă ar fi să dau un nume acestei predici i-aș pune „Ce-ar fi Crăciunul fără Isus?”

„Astăzi este ziua lui Isus Cristos, un om atât de important. O lume întreagă, tot pământul îl sărbătorește pe Isus Cristos. Cât de important poate sa fie Isus pentru această omenire? Cu siguranță în mintea multor gânditori intelectuali, Isus ar fi trebuit să coboare într-un palat regesc, să fie învelit în pânze scumpe, catifea, mătase, dar așa cum știm de când suntem mici, Isus a ales să se nască într-o iesle. De ce a ales El acest lucru? A ales să fie un exemplu de umilință și iubire pentru noi. EL vrea ca noi toți să fim la pieptul său pentru că, cu siguranță Isus cunoaște străfundul fiecăruia în parte. El știe totul despre noi. Ei bine, așa cum se cuvine, atunci când cineva are ziua de naștere, de obicei ne prezentăm cu un cadou. Dacă stăm puțin și ne autoevaluăm, noi, ce cadou i-am oferit lui Isus din punct de vedere personal? Avem noi oare în sufletul nostru o iesle cât de cât curată? Avem noi fân proaspăt, un loc înflorat și aerisit în sufletul nostru? Cu siguranță fiecare avem păcatele noastre, problemele și grijile noastre, însă acel micuț loc din sufletul nostru am putea să îl aranjăm puțin, să pregătim un locaș plăcut pruncușorului Isus, să lăsăm deschisă poarta inimii noastre ca El să poată intra. Cred că aici este cheia acestei mari sărbători. Să simțim că Isus s-a născut si pentru noi. Această cheie ne ajută să mai facem un pas, să mergem mai departe, să avansăm în a fi mai buni, să facem bine în jurul nostru. De aceea să cerem, cu ocazia Nașterii Domnului Isus Cristos, să ne ofere din traista lui plină de bunătate, ceea ce avem noi nevoie. Cu siguranță, El știe de ce avem noi nevoie și cu siguranță ne va oferi dacă cerem din suflet. Să încercăm să îi fim pe plac pruncului Isus, atât cât suntem pe această lume pentru că nu știm cât vom trăi, dar cât trăim, să fim în comuniune cu Isus Cristos.”

Ce-aș mai putea spune? Singura frază pe care o am în minte și care cred că e importantă este cea în care părintele Anton ne întreabă: Noi ce i-am oferit lui Isus de ziua lui? Ce cadouri personale i-am făcut? Consider, că aceste cuvinte sunt esențiale pentru a ne da seama despre ce e Crăciunul. Ce sărbătorim noi? Mesele îmbelșugate, cadourile, bradul, pe Moș Crăciun sau nașterea unui om fără de care toate acestea n-ar fi existat? Ar trebui să ne gândim de două ori înainte să lăsăm bisericile goale în noaptea Nașterii Domnului Isus Cristos, să ne gândim, că acest om sfânt, a creat tot ce vedem noi acum, iar în data de 25 decembrie este ziua nașterii Lui. După părerea mea, singurul dar pe care trebuie să i-L oferim este iubirea față de orice om. El ne iubește pe noi necondiționat, așa că nu cred că nouă ne este greu să iubim mai mult în jurul nostru, să oferim ajutor, să dăruim și să facem fapte bune. Cuvintele sunt de prisos, căci predica părintelui Anton cuprinde tot ce ar trebui să simțim noi cu ocazia acestei mari sărbători. Tot ce pot să vă mai spun este că am lângă mine oameni minunați care mereu mă surprind și mă învață o mulțime de lucruri. Cu așa oameni, nu pot să devin decât un om bun, inimos, la care poți apela oricând pentru un sfat, o îmbrățișare sau un ajutor.

Vă urez să fiți cât mai fericiți de sărbători și fie ca intrarea în noul an să ne facă să gândim mai „sănătos”, mai curat și să fim mai atenți la oameni, la suflete și nu la lucrurile materiale.

Anca CORNEȘTEAN

C. N. Pedagogic „Regele Ferdinand”

oferta-wise

6 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 • Sunt tare impresionată de gândurile tale atât de curate, atât de pline de adevăr, Ancuța! Mi se confirmă încă o dată copilul minunat care ai crescut sub ochii mei în anii gimnaziului, eminent atât la școală cât și în activitățile dinafara ei.
  Îți dau dreptate când vorbești atât de frumos despre călugării capucini de la Oratoriul Sfântul Francisc. Îi văd des la fiecare liturghie și admir întotdeauna simplitatea din gesturile lor, comportamentul corect dar, ceea ce mă uimește cu adevărat este ZÂMBETUL MEREU PE FAȚA Lor, BUNĂTATEA care se citește în ochii lor, vorba caldă și prietenoasă atât de importantă în relațiile inter-umane . În preajma unor oameni atât de frumoși spiritual, nu poți fi decât BUN.
  Întrebarea pe care ți – ai pus-o tu, mi-am pus-o și eu cu tristețe!
  De ce sunt bisericile goale de Crăciun? Isus ne așteaptă cu brațele deschise dar unii aleg ghiftuiala, mesele cu preaplinul lor, gălăgia, bețiile, mizeriile pe care le lasă pe străzi în urma lor…
  Isus ne lasă să alegem!Și fiecare alege după sufletul sau. Indiferent cum gândim, El ne iartă și ne iartă iar și iar, în speranța că va veni ziua în care vom alege înțelept. Să sperăm că nu va fi prea târziu.
  Te felicit scumpa mea iar ANUL NOU să ne trezească și înainte de-a merge la revelioane, să ne gândim că Isus ne-a lăsat trei valori universale:Credința , Speranța și Iubirea. Fiecare dintre noi avem dreptul să le urmăm în ordinea dorită. LA MULȚI ANI TUTUROR!

  • Vă mulțumesc mult pentru acest mesaj atât de frumos! Sunteti un exemplu pentru mine și sunt sigură că și dumneavoastră ați contribuit la formarea mea enorm de mult! Vă iubesc!

 • Bravo Anca , minunat ! Excelent !

  Isus trebuie sa fie in centrul sarbatorii iar celelalte au rol secundar ( mancarea, mos Craciun, etc). Nu se exclud dar trebuie luminate cu spiritul autentic al sarbatorii. Intalnirea cu prietenii la colindat inseamna si mancare si buna dispozitie dar atmosfera trebuie sa pastreze un minim nivel spiritual, sa nu uitam in Numele cui ne intalnim !

  • Vă mulțumesc pentru frumosul mesaj! Așa este! Nu trebuie să uităm esențialul acestei sărbători! Vă doresc un an nou cât mai rodnic și fie ca Dumnezeu să ne ajute în toate!

 • Noi, draga Anca, ne cunoastem virtual de mult timp, am mai dialogat in urma postarilor tale, dar astăzi m-ai surprins plăcut si ma tot intreb,cum o tânără, ce esti, ai un suflet atat de mare si bogat, cum poti sa cuprinzi atâtea, mereu esti neobosită si din bunătatea ta, ne dai si noua cate-o frantura! Puterea ta de credinta in Domnul Isus este mare, dovedește felul cum interpretezi Nașterea Lui,felul cum explici ca ar trebui ca tot norodul sa creada si sa respecte importanta si puterea bisericii, indiferent din care rit face parte. Esti o minune Dumnezeiască, esti un exemplu pentru tinerii de astăzi si nu numai, daca toti am fi si gândi ca tine, pe Pământ ar fi numai bine, răul ar disparea, fericirea ar fi suprema si nu s-ar intampla atatea nenorociri si necazuri! Eu nu pot sa-ti spun decat atat, continua asa si vei uimi lumea, vei ajunge acolo unde iti doresti, iti vei multumi părinții si cadrele didactice care te-au educat atat de frumos si fii sigura ca Domnul Isus va avea grija de tine!
  Anul Nou bate la usa, de aceea iti doresc numai bine, sanatate si fericire, împliniri si realizari cat mai multe! La multi ani!

  • De fiecare dată mă uimiți prin reacțiile frumoase pe care le aveți la articolele mele! Am mai spus și voi mai spune de câte ori pot, că sunteți unul din motivele pentru care continui să scriu. Mă bucur enorm ca v-ați creat această părere despre mine și mă simt mândră și onorată că astfel de oameni mă citesc! Vă doresc și eu un an nou plin cu sănătate, căci ea ne ajută să le facem pe toate, un an prosper, plin de realizări și împliniri!

oferta-wise