Actualitate Cultură

CNDV, finalist la „Noaptea Muzeelor”

C. N. "Dragoș Vodă"; foto: Ion Mariș
image_printPrinteaza

Rețeaua Națională a Muzeelor organizează anual în România „Noaptea Muzeelor”, ocazie cu care evidențiază tendințele în inovația și educația muzeală. Proiectul de anul acesta, „Animații, puzzle, investigații… vino și joacă-te cu colecțiile la MUZEU”, propune un dialog între muzeu și public, dinamizat de intervenția unor tineri care explică creativ obiecte și resurse culturale provenite din colecțiile muzeelor. Elevii își asumă „proprietatea” și interesul asupra patrimoniului și îl interpretează sub forma unor producții digitale.

Celula în care a murit Iuliu Maniu

În urma selecției la nivel național, printre cele 3 licee finaliste se află și Colegiul Național „Dragoș-Vodă” cu proiectul „Ultimele zile ale lui Maniu”. Elevul Vasile Gabriel Vouciuc, secondat de alți zece elevi din clasa a X-a, a scris scenariul pe baza căruia, în decorul și cu costumele puse la dispoziție de Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, se va realiza scurt-metrajul cu micii actori coordonați de doamnele profesor Claudia Dura și Luminița Colopelnic.

Încă de la început, elevii de la Colegiul Național Dragoș-Vodă, au îmbrățișat cu entuziasm ideea de a participa la proiectul național Noaptea Muzeelor, 2020. Este o oportunitate fără precedent pentru elevi de a se transpune în rolul unor personaje istorice, de a trăi istoria altfel, de a cultiva valori precum binele, dreptatea, libertatea. (prof. Claudia Dura)

Acest proiect este unul foarte special, întrucât ne dă posibilitatea să promovăm Memorialul Victimelor Comunismului, un loc încărcat de durere, de nedreptatea cu care au fost închiși acolo oameni nevinovați, de ororile regimului comunist pe care le conștientizezi când intri în fostele celule și ne dă posibilitatea să-l promovăm pe Iuliu Maniu, un om care a făcut tot ce a stat în puterile lui pentru țara noastră, pentru libertatea și bunăstarea românilor, pe întreg parcursul vieții sale. Conceptul abordat de echipa noastră, ideea de a realiza un film despre ultimele zile petrecute de Iuliu Maniu în închisoarea din Sighet, necesită multă muncă, atât pentru realizarea scenariului, cât și pentru punerea în scenă, însă atunci când muncești cu pasiune, rezultatul este pe măsură. (Vasile Gabriel Vouciuc)

Deoarece îmi place istoria, am acceptat fără ezitare propunerea de a participa la acest proiect. La început, ideea mi s-a părut simplu de realizat, „facem un film despre Iuliu Maniu”. Deși în teorie totul este ușor, realizarea scenariului și „joaca” de-a actorii s-au dovedit a fi mult mai complexe. Însă, complicat sau nu, acest proiect reprezintă o experiență ce ne pregătește într-un fel sau altul pentru ce ne rezervă viitorul. (Mihaela Ioana Trifoi)

Mereu mi-a plăcut să vizionez filme și scurt-metraje, însă niciodată nu am realizat câtă muncă se află în spatele acestora. Consider însă că acest proiect merită toate eforturile depuse și sper ca rezultatul final să fie pe măsura așteptărilor noastre. (Diana Dolca)

Sunt foarte entuziasmată să particip la proiectul ,, Noaptea muzeelor” , întrucât istoria este foarte importantă pentru evoluția noastră ca oameni. (Ariana Onișa)

Chiar dacă rolul meu nu este unul foarte important, entuziasmul meu este la fel de mare pentru acest proiect. Este și va fi unul dintre proiectele mele preferate la care am participat. (Ana Maria Rătușanu)

Niciun rol nu este prea mic și nicio replică prea scurtă atâta timp cât pui suflet și iubești ceea ce faci. Asta cred eu, care aș vrea să continui în domeniu. Succes și spor la treabă nouă! (Nicoleta Giurgi)

Am mers la concurs pentru că îmi place istoria. Tema legata de Iuliu Maniu m-a atras pentru că acesta a fost un simbol al istoriei noastre și care a murit tragic și nedrept la închisoarea de la Sighet alături de alte personalități. Și înainte de proiect am avut ocazia de a vizita Memorialul Durerii, fiind întotdeauna impresionat de celula în care Iuliu Maniu și-a trăit ultimele clipe. În piesă interpretez rolul Cardinalului Alexandru Todea, cel care îl împărtășește pentru ultima dată pe Iuliu Maniu. (Silviu Pontoș)

Premierea va avea loc pe 14 noiembrie, iar scurt-metrajul va putea fi vizionat pe website-ul oficial al Nopții Muzeelor – www.noapteamuzeelor.org, și pe pagina oficială de Facebook a Nopții Muzeelor https://www.facebook.com/noapteamuzeelor.

Prof. Luminița COLOPELNIC

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Reteaua Nationala a Muzeelor are o larga varietate de obiective si e bine ca se remarca printre ele si acelea ale Victimelor Comunismului. „Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei” de la Sighet a fost printre primele edificate dintre acestea, o monumentala marturie a crimelor comuniste, aici fiind intemnitata elita Romaniei, din domeniul politic, social, militar, administrati si spiritual. Foarte multi dintre inaltele personalitati ale tarii, laice si spirituale, mai ales catolice, au ramas in „Cimitirul Saracilor”, in locuri ascunse, necunoascute, aruncati goi in “mormite” mici „musuroaie” in imasul urbei, azi organizt si loc de mare maretie nationala. Meritul acestei constructii de mare prestigiu national si international, al treilea din lume dupa „Muzeul Pacii din Normandia” (Caen) si „Muzeul Holocaustului de la Aushwitz”, se datoreaza preocuparilor deosebite ale Doamnei Ana Blandiana, Presedinta „Aliantei Civice” si a sotului dansei, Romulus Rusan, cu sprijinul Consililui Europei, aflat in Patrimoniul acestuia.
    Penru acest articol al doamnei Profesoare Luminita Colopelnic, in care se evidentiaza succesul deosebil al CNDV-Sighet, fiind prntre cele trei licee finaliste, cu proiectul „Ultimele zile ale lui I. Maniu”, din mai largul program al Romaniei : „Noaptea Muzeelor”, doar pentru locul ocupat, ca si pentru stradaniile depuse si care le vor mai depune inca, merita toate felicitarile si imbratisarile noasre. Ar fi o cinste meritata castigarea concursului si pentru acest deosebit de valoros si impunator “Memorial” de la Sighet, de mare prestigiu international, pentru sacrificiile de mare demnitate si onoare ce le contine si le reprezinta.
    Ar fi si un frumos si meritat omagiu si pentru marele om de Stat, care a fost Iuliu Maniu, un model de cinste, demnitate si sacrificiu pentru binele tarii, in comparatie cu impostura si interesele masiv frauduloase ale demnitarilor de azi, care au adus tara din demnitatea ei trecuta la jalnica prezenta de azi.
    Vasile Gabriel Voiciuc, secondat de alti 10 elevi din clasaca X-a, nominalizati, au scris scenariul pentru un scurt metraj despre „Ultimele zile ale lui I. Maniu”, cu micii actori condusi de cele doua profesoare, Claudia Dura si Luminita Colopelnic. E multa munca si se spera ca rezultatul sa fie pe masura asteptarilor (Diana Dolca)
    Este a treia interventie a mea relativ la aticole ale doamnei profesoare Luminita Colopelnic si nu am fost “mustrat” pana acuma de modestele mele interventii si sper sa “scap” si de aceasta data.
    Doresc mult succes tinerilor actori ca si pentru cei care-i conduc si ar fi o mandrie pentru intreg Maramuresul si nu numai, ca si pentru toti inca ramasi in viata dintre cei ce au indurat teroarea comunista.

oferta-wise