Actualitate Știri

CNDV-iști premiați la Centrul Nobilimii Române Maramureșene

image_printPrinteaza

Sâmbătă, 19 septembrie 2020, Inspectorul Școlar General al județului Maramureș, prof. dr. Anca – Minodora Costin Hendea, inspectorul școlar pentru istorie, prof. Marius Voinaghi și dna prof. Alina Trifoi, directorul Casei Corpului Didactic Maramureș, au participat la Centrul Documentar Expozițional al Nobilimii Române Maramureșene din Vișeu de Sus, la un triplu eveniment cultural: dezvelirea monumentului închinat Liviei Piso-Filipașcu, realizat de sculptorul Ioan Ladea; lansarea albumului „Livia Piso și arta ei scenografică” (Editura „Vremea”) și simpozionul „Corifei, apostoli, martiri ai nobilimii maramureșene: Găvrilă Iuga, Alexandru Filipașcu, Livia Piso-Filipașcu”. Au conferențiat: Acad. Ioan – Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Acad. Emil Burzo, Președintele onor. al Filialei Cluj a Academiei Române, Acad. Alexandru Surdu, Președintele Secției de Filosofie și Teologie a Academiei Române, prof. dr. Radu Băltașiu, lect. univ dr. Ilie Gherheș, general dr. Alexandru Leordean, dr. Klara Gușeth, dr. Ovidiana Bulumac.

În cadrul simpozionului, organizat în condiții impecabile de siguranță, cu respectarea normelor sanitare de distanțare socială, au fost premiate cele mai bune șapte lucrări ale elevilor participanți la concursul „Ce știți despre marile personalități ale Maramureșului?”, organizat de Fundația „Ion și Livia Piso”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Serviciul Județean al Arhivelor Naționale.

Toate eseurile elevilor premianți vor fi publicate într-un viitor volum omagial: „Sinteza realizată de Livia Piso-Filipașcu pentru cunoașterea și popularizarea trecutului Maramureșului istoric” – Dunca Maria (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației); „Despre disidența anticomunistă din Maramureș” – Bolba Denisa (Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare); „Contribuția profesorului Alexandru Filipașcu la descoperirea trecutului istoric al Maramureșului” – Beșicuța Mihaela Paula (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației); „Alexandru Filipașcu” – Berci Dorothea (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației); „Contribuția profesorului Alexandru Filipașcu la redescoperirea trecutului istoric al Maramureșului” – Bot Minodora Aurelia (Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare); „Dr. Găvrilă Iuga – personalitate marcantă a Maramureșului istoric” – Ileș Bianca (Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației); „Sinteza realizată de Livia Piso – Filipașcu pentru cunoașterea și popularizarea trecutului Maramureșului istoric” – Ștefan Dumitraș (Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare), lucrare prezentată în plen.

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș

N.r. Elevii de la C. N. „Dragoș-Vodă” din Sighet au fost îndrumați de profesorii Claudia Dura și Marius Voinaghi și sunt membri ai Cercului de Istorie „Gemina”.

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Evenimentul mentionat in prezentul articol, mi-a produs o multipla bucurie si satisfactie. In primul rand manifestatia in sine, intr-o deosebita si tripla semnificatie; imi pare bine ca s-a organizat, intr-o nota de siguranta impecabila, la Centrul Documentar Expozitional al Nobilimii Romane Maramuresene din Viseu de Sus, locurile de pe unde isi au obarsia si „apostolii martiri”, care s-au gasit in dezbaterile de inalta competenta a participantilor, mai multi academicieni, in frunte cu Acad. Ioan-Aurel Pop, Pres. Academiei Romane, inspectorii specialisti si alte persoane remarcante; ma bucura faptul ca din cele 4 eseuri premiate, in cadrul Simpozionului, 3 au avut ca autori participsanti de la CNDV-Sighet. Nu in ultimul rand, imi pare bine ca s-a premiat si lucrarea: „Despe disidenta anticomunista din Maramures” (Dunca Maria), care a fost atat de cumplita si de durata, cu atatia martiri si victime, de atunci si de mai apoi. Memorialul din Sighet, initiat, dezvoltat si construit cu efortul deosebit al doamnei Ana Blandiana, Presedinta Aliantei Civice, impreuna cu sotul dansei, Romulus Rusan, este tot un simbol cuprinzator al acelei terori comuniste.
    Oare unde se afla in aceste vremi, murdare si rele, acest spirit de cinste, demnitate si jertfa, cand situatiile sunt poate mai grele ca atunci si cand e nevoie sa fii pentru cetateni, pentru natie si tara, sa te jertfesti pentru acestea si nu sa te imprastii pe toate drumurile interesului personal, prin hotii si jertfire, dar pentru tine si ai tai si nu pentru cetatenii care te-au ales, sau vrei sa te aleaga. Se pare ca, acest cuvant de „noblete si nobil”, va ramane din ce in ce mai mult doar in amintiri si dictionare.
    Este de ajuns sa fi ascultat si azi discutiile patriotarde ale unor specimene cu hotii in spate, sau protejati pentru acestea de „alesii neamului”, cu o moralitate care nu i-ar da voie sa tina publicului astfel de discursuri, cu acuzatii vehemente, care se afla mai ales cu el su in jurul lui si care ar trebui sa se afle altundeva, intr-un spirit de Lege si dreptate sociala.
    Dar demagogia si apararea ei sunt mari. Sunt atatia virusi, de atatea feluri si luptand impotriva unora, dam peste altii.

  • O completare, pentru ca acest comentariu a pornit, cumva, de la sine si cu alte cateva greseli.

    Felicitari si multumiri tuturor paticipantilor si organizatorilor: Fundatia „Ion si Livia Piso”, Inspectoratului Scolar Judetean al judetului Maramures, prof. dr. Anca- Minodora Costin Hendrea, inspector scolar pentru istorie, Marius Voinaghi si doamna prof. Alina Trifoi, directorul Casei Corpului Didactic Maramures. Odata cu aceste multumiri, ramannem in asteptarea altor bogate, interesante si frumoase initiative.

oferta-wise