Actualitate Știri

CNDV-iști premiați la concursul COSTA 2021

image_printPrinteaza

Concursul Studențesc de Tehnologie Alimentară (COSTA) – organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare- Departamentul de Chimie-Biologie și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș – dorește a fi un punct de pornire în alegerea profesiei de „Inginer în industria alimentară”, profesie care joacă un rol esențial în viața oamenilor îmbinând creativitatea și pasiunea cu abilitățile tehnice și de antreprenoriat.

Scopul acestei competiții este de a dezvolta abilitățile cognitive, tehnice, inovative și creative necesare conceperii și dezvoltării produselor alimentare inovatoare prin abordarea interdisciplinară a științei alimentului, științei și artei culinare, dieteticii, chimiei și biologiei; îmbunătățirea abilităților de documentare, gândire teoretică, practică și critică a elevilor pentru analiza și rezolvarea problemelor complexe ridicate de conceperea, obținerea și promovarea alimentelor noi; dezvoltarea abilităților de comunicare orală și scrisă care permit un dialog în cunoștință de cauză; îmbunătățirea capacității de a organiza și dezvolta proiecte, acordând o atenție deosebită abilităților de planificare, gestionare a timpului și lucrul în echipă.

Participanții, individuali sau în echipe, au avut de prezentat în fața comisiei un proiect care se referă la conceperea, pregătirea și promovarea unui aliment inovativ. 

La ediția din acest an, echipa alcătuită din elevi ai Colegiului Național „Dragoș-Vodă” (Carolina Burcuș, Denis Simion, Ariana Rad și Crina Andreca), coordonată de prof. Simona Nodiș, a obținut locul III la secțiunea destinată elevilor, cu produsul ShaorMAC.

Ce a însemnat implicarea în această experiență culinaro-științifică, aflăm de la membrii echipei.

Ideea participării la concurs a venit din dorința de a demonstra partea practică a biologiei, care se poate adresa și elevilor ce nu sunt din clase de specialitate și unde, își pot demonstra creativitatea. Tema concursului, alimente inovatoare, vine în sprijinul trendului consumului de alimente sănătoase. Concursul are mai multe secțiuni, iar noi am optat pentru transformarea unui aliment nesănătos într-o variantă lejeră și digerabilă, cu mai puține calorii, dar consistentă și gustoasă. Intenția este de a atrage elevii spre biologie, în speranța de a-i descoperi latura atractivă și, de ce nu, distractivă. (prof. Simona Nodiș)

Am participat împreună cu colegii mei la concursul de tehnologie alimentară COSTA 2021. Am lucrat de la bun început ca o echipă, așadar, am știut să ponderăm atribuțiile fiecăruia. Eu și colega mea, Carolina Burcuș, ne-am ocupat de prezentarea în PowerPoint prin care ne-am promovat shaorma. Amândouă am ales designul proiectului și numele shaormei reinventate. Acest proiect mi-a arătat cât de importantă este prezentarea unui produs într-un mod plăcut și lejer și ce înseamnă cu adevărat lucrul în echipă. (Crina Andreca)

Am lucrat la prezentarea PowerPoint alături de colega mea, Crina. Am realizat în special partea de promovare, și a fost foarte distractiv. Provocarea cea mare a fost să învăț cum am putea, ca echipă, să atragem atenția publicului cu ajutorul culorilor, textului și a imaginilor, în așa fel încât să îi determinăm pe oameni să dorească să mănânce și ei o ShaorMAC. Proiectul m-a ajutat să înțeleg cât de mult contează fiecare părticică din conceperea unui produs, cât și expunerea acelor informații într-un mod cât mai atractiv și pe înțelesul tuturor. (Carolina Burcuș)

Împreună cu Denis Simion si Rad Ariana ne-am ocupat de partea cu gătitul. Scopul principal a fost să reinterpretăm o mâncare nesănătoasă, în cazul de față shaorma, într-o mâncare cu mai puține calorii și cu mai multe proteine. (Patricia Danci)

Și… dacă aveți poftă de o shaorma sănătoasă, vă oferim și rețeta:

150 g. făină integrală – 714 cal.
50 g făină albă
250 g carne de rață – 392, 5 cal.
1 ceapă – 37, 5 cal.
3 roșii -40 cal.
1/3 castravete fabio – 15 cal.
1/2 ardei capya – 39 cal.
1/4 – salată rucola, varză roșie – 25, 5 cal.
200 ml. sos – kefir – 118 cal.
3 căței de usturoi – 136 cal.
1 lingură ulei de măsline virgin – 44, 2 cal.
sare – 5g
Total calorii: 1576.7
262, 78 cal / porție (6 porții)

Salut, Sighet!

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Pe langa calatoriile prin spatii, pe trasee maritime, oceanice, pe tesatura de autostrazi si desvoltarile din toate domeniile, stiintifice, cultural- artistice, e bine ca s-a gasit un loc de desvoltare si pentru „painea noastra cea de toate zilele”, care de fapt este un „combustibil” important pentru toate celelalte multiple trasee. Felicitari pentru frumosul rezultat obtinut, elevilor si profesoarei care i-a condus si la mai mare! E frumos ca, oricand, in multiplele intreceri de diferite grade dintre elevi, CNDV spune mereu „prezent” pe treptele laureatilor.

oferta-wise