Actualitate CNDV 100

#CNDV100 – 102 ani de la nașterea sigheteanului Teodor ONIGA – nume de referință în… Brazilia!

Teodor Oniga
image_printPrinteaza

Teodor Oniga s-a născut la Sighet (Iapa) în 02 februarie 1917 și a fost absolvent al Liceului “Dragoș Vodă”. După bacalaureat a plecat spre București, unde a urmat Școala Politehnică și s-a specializat în continuare la Școala Superioară de Aeronautică din Paris.

A revenit la București unde a fost – în perioada 1942 – 1946 – profesor asistent la Politehnică. În 1947, simțind pericolul ce venea dinspre Est, s-a refugiat în Franța unde a rămas până în anul 1951. În anul următor pleacă spre Brazilia, unde, până în anul 1986 este cercetător la Institutul Național de Tehnologie al Braziliei, acolo unde a construit un tunel aerodinamic, a făcut diverse studii în cibernetică (este considerat inițiatorul școlii de cibernetică din Brazilia), energetică, logică, matematică, cercetare operațională.

În Brazilia, în țara de adopție, a înființat și condus timp de 15 ani Centrul de Studii de Mecanică Aplicată, punând bazele Centrului de Evaluare Tehnologică.

În intervalul 1977-1996 a fost analist și profesor la Universitatea Catolică din Rio de Janeiro, la Universitatea din Sao Paulo, la Școala de Război Naval, la Centrul de Analiză al Sistemelor Navale și în paralel, în perioada 1960-1972, a fost consilier la Ministerul Afacerilor Externe al Braziliei.

A publicat aproape 200 de lucrări științifice.

Teodor Oniga are din prima căsătorie cu Eva Judith Halmaghi, un băiat, Miguel Oniga, actor, cântăreț și regizor foarte cunoscut în Brazilia.

A divorțat de Eva Oniga și, în anul 1973 s-a căsătorit cu Evantia Economu, văduva comandorului Ion Economu. Doamna Evantia Oniga a decedat la Rio de Janeiro în 1998, lăsând averea ei, prin testament, Guvernului României pentru ajutorarea copiilor orfani.

Teodor Oniga a fost decorat de patru ori de către Ministerul Marinei din Brazilia, cu Premiul Fonseca Costa.

A primit din partea Președinției României (Emil Constantinescu), prin Decretul nr. 581/2000, Ordinul Național Pentru Merit.

Este Membru de Onoare al Academiei Române din America.

A decedat la Rio de Janeiro în 15 Aprilie 2011.

Salut, Sighet!

N. R. : Mulțumim d-lui Ioan Oniga (Sighet), nepotul lui Teodor Oniga, care ne-a ajutat cu câteva informații “de la sursă”, obținute de la… Miguel Oniga (fiul).

oferta-wise

1 Comentariu

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Inca un om important, domnul Teodor Oniga, plecat de pe meleagurile sighetene,in lumea larga,pentru a duce acolo,inteligenta maramuresana,despre care trebuie sa recunoastem,noi, ce am ramas aici nu-i prea cunoastem si nici nu am stiut de contributia lor la dezvoltarea Stiintei Mondiale!Si prin omul de stiinta,Teodor Oniga,se demonstreaza inca odata ca Sighetul a dat Lumii oameni de-o insemnatate majora care s-au educat in Liceul de prestigiu „Dragos Voda”,din Sighet!Pacat ca unii dintre dansii si-au adus aportul de inteligenta pe alte meridiane si ca Tara noastra nu a creat conditii pentru a le oferi tuturor, posibilitatea punerii in viata a ideilor geniale pe care le-au dezvoltat, acolo, pe unde i-au dus pasii vietii!

oferta-wise